Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod próg okna balkonowego ?

Recommended Posts

Nie jestem producentem i przeglądam /niestety/ tylko katalogi moich dostawców.. Ale też nie neguję faktu, że te profile mogą być w bazie systemodawców, tylko że.. brak zapotrzebowania sprawiał, że "bazówek" się nie promowało i nie produkowało na stany magazynowe.

Sam Wojtku przyznasz, że o profile bazowe nikt wcześniej nie pytał (dlatego nie ma ich w katalogach okiennych dla Klientów), a większość realizacji, które mam okazję oglądać jest wykonywana właśnie na zwykłych poszerzeniach - bo są popularniejsze / tańsze?/ i łatwiej dostępne.

• Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem specem od Deceunick'a ale z tego co wiem to nie ma tam profilu strikte bazowego a poszerzenia są tylko 2 z czego to szersze ma 70mm. Pozostaje zastosować 4x70mm i 2x25mm ale obawiam się, że koszty będą duże.

A sprzedawca nie potrafi doradzić, że tutaj szukasz pomocy? W takim razie skąd taki a nie inny wybór?

Nie jestem specem od Deceunick'a ale z tego co wiem to nie ma tam profilu strikte bazowego a poszerzenia są tylko 2 z czego to szersze ma 70mm. Pozostaje zastosować 4x70mm i 2x25mm ale obawiam się, że koszty będą duże.

A sprzedawca nie potrafi doradzić, że tutaj szukasz pomocy? W takim razie skąd taki a nie inny wybór?

Sprzedawca doradza montaz na uchwytach/kotwach - ale one sa maksymalnie do 22cm. JAk jest wyżej to stawiają je na cegłach, a to mi średnio odpowiada.

Koszt poszerzeń na całą wysokośc bez wzmocnień stalowych to 560 zł, wzmocnienie stalowe 1szt to 100 zł.. Pytanie czy poszerzenie bez wzmocnienia przeniesie nacisk okna bez spłaszczania się. Poza tym montaz na cegłach nie zabezpieczy przed wypchnięciem przez wylewke, tak mi się przynajmniej wydaje.

Aha mam mieć profil Forte sześciokomorowy o szer 8,4cm.

Pytanie czy poszerzenie bez wzmocnienia przeniesie nacisk okna bez spłaszczania się.

Przynajmniej pierwsza komora poszerzenia pod ramą okna musi mieć wzmocnienie a przy tak dużej szerokości nie zaszkodzi dać 2-3 wzmocnień. Można też wzmocnienie zakotwić bezpośrednio do ścian stosując odpowiednie łączniki. Jeżeli ktoś się zna na rzeczy to sobie poradzi.

Przynajmniej pierwsza komora poszerzenia pod ramą okna musi mieć wzmocnienie a przy tak dużej szerokości nie zaszkodzi dać 2-3 wzmocnień. Można też wzmocnienie zakotwić bezpośrednio do ścian stosując odpowiednie łączniki. Jeżeli ktoś się zna na rzeczy to sobie poradzi.

dziękuję za pomoc.

Artur

Przy tak wysokiej posadzce po zastosowaniu poszerzeń pod balkon konieczne jest zakotwienie wzmocnień w poszerzeniach bezpośrednio do ściany (chyba najlepsza opcja) lub zastosowanie stalowych łączników w kształcie litery "L" (w twoim przypadku dłuższy bok około 30cm) z solidnej stali mocowanych do poszerzeń i do chudziaka.

Przy tak wysokiej posadzce po zastosowaniu poszerzeń pod balkon konieczne jest zakotwienie wzmocnień w poszerzeniach bezpośrednio do ściany (chyba najlepsza opcja) lub zastosowanie stalowych łączników w kształcie litery "L" (w twoim przypadku dłuższy bok około 30cm) z solidnej stali mocowanych do poszerzeń i do chudziaka.

Musze podpytać sprzedawce o kotwienie boczne wzmocnień.

• 5 months później...
Tak się zastanawiam nad tym mostkiem cieplnym pod oknem tarasowym i po przeczytaniu wątku zauważyłem, że tylko Janzar polecał podmurować ytonga pod okno, a tak sobie też ostatnio obmyśliłem. Wydaje się to dobre rozwiązanie - stabilne, ciepłe. W czym jest lepsze okno na poszerzeniu?

Podmuruj bloczkiem z isomuru to zmniejszy wysokość poszerzeń o 12-14cm

Pytanie było zadane w sierpniu, ale dzięki za odpowiedź, może komuś sie przyda. Faktycznie podmurowałem isomurem, dwie warstwy i obyło sie bez poszerzeń.

201109231427.jpg

I tak to wyglądało przed zamocowanie okien. Z boku stoi kotwa, na trzech takich wspierają się zamontowane drzwi tarasowe.

• 4 months później...