finlandia 04.08.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nie jestem producentem i przeglądam /niestety/ tylko katalogi moich dostawców.. Ale też nie neguję faktu, że te profile mogą być w bazie systemodawców, tylko że.. brak zapotrzebowania sprawiał, że "bazówek" się nie promowało i nie produkowało na stany magazynowe. Sam Wojtku przyznasz, że o profile bazowe nikt wcześniej nie pytał (dlatego nie ma ich w katalogach okiennych dla Klientów), a większość realizacji, które mam okazję oglądać jest wykonywana właśnie na zwykłych poszerzeniach - bo są popularniejsze / tańsze?/ i łatwiej dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 04.08.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Może tu uda się uzyskac podpowiedź. Mam do wypełnienia 34 cm, poszerzenia maja 6cm wysokości, kotwy 22cm. Poszerzenia są w wersji ze wzmocnieniem stalowym i bez. jaką kombinacje wybrać do zamocowania drzwi tarasowych.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=68510&d=1312476324 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.08.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 A w jakim systemie będą te twoje okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 04.08.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 A w jakim systemie będą te twoje okna? PCV - AVANTE. Dwoje drzwi otwieranych i trzecie stałe. Szerokośc otworu 270cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.08.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nie jestem specem od Deceunick'a ale z tego co wiem to nie ma tam profilu strikte bazowego a poszerzenia są tylko 2 z czego to szersze ma 70mm. Pozostaje zastosować 4x70mm i 2x25mm ale obawiam się, że koszty będą duże.A sprzedawca nie potrafi doradzić, że tutaj szukasz pomocy? W takim razie skąd taki a nie inny wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 04.08.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nie jestem specem od Deceunick'a ale z tego co wiem to nie ma tam profilu strikte bazowego a poszerzenia są tylko 2 z czego to szersze ma 70mm. Pozostaje zastosować 4x70mm i 2x25mm ale obawiam się, że koszty będą duże. A sprzedawca nie potrafi doradzić, że tutaj szukasz pomocy? W takim razie skąd taki a nie inny wybór? Sprzedawca doradza montaz na uchwytach/kotwach - ale one sa maksymalnie do 22cm. JAk jest wyżej to stawiają je na cegłach, a to mi średnio odpowiada. Koszt poszerzeń na całą wysokośc bez wzmocnień stalowych to 560 zł, wzmocnienie stalowe 1szt to 100 zł.. Pytanie czy poszerzenie bez wzmocnienia przeniesie nacisk okna bez spłaszczania się. Poza tym montaz na cegłach nie zabezpieczy przed wypchnięciem przez wylewke, tak mi się przynajmniej wydaje. Aha mam mieć profil Forte sześciokomorowy o szer 8,4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.08.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Pytanie czy poszerzenie bez wzmocnienia przeniesie nacisk okna bez spłaszczania się. Przynajmniej pierwsza komora poszerzenia pod ramą okna musi mieć wzmocnienie a przy tak dużej szerokości nie zaszkodzi dać 2-3 wzmocnień. Można też wzmocnienie zakotwić bezpośrednio do ścian stosując odpowiednie łączniki. Jeżeli ktoś się zna na rzeczy to sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 04.08.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Przynajmniej pierwsza komora poszerzenia pod ramą okna musi mieć wzmocnienie a przy tak dużej szerokości nie zaszkodzi dać 2-3 wzmocnień. Można też wzmocnienie zakotwić bezpośrednio do ścian stosując odpowiednie łączniki. Jeżeli ktoś się zna na rzeczy to sobie poradzi. dziękuję za pomoc. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 04.08.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Sprzedawca doradza montaz na uchwytach/kotwach - ale one sa maksymalnie do 22cm. ..... Jeśli masz na myśli Heicko to można je przedłużyć. Max wysokość to 220mm + nakrętka przedłużana + pręt gwintowany docięty na odpowiedni wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.08.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Zawsze można przedłużyć... Tylko jakie to ma "trzymanie" w płaszczyźnie poprzecznej przy wysokości 34cm? Żadne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 04.08.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Zawsze można przedłużyć... Tylko jakie to ma "trzymanie" w płaszczyźnie poprzecznej przy wysokości 34cm? Żadne! Otóz to. To już chyba lepiej łączniki ciesielskie zastosowac, czy inne z grubej blachy- patent Jareko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.08.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Przy tak wysokiej posadzce po zastosowaniu poszerzeń pod balkon konieczne jest zakotwienie wzmocnień w poszerzeniach bezpośrednio do ściany (chyba najlepsza opcja) lub zastosowanie stalowych łączników w kształcie litery "L" (w twoim przypadku dłuższy bok około 30cm) z solidnej stali mocowanych do poszerzeń i do chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 04.08.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Przy tak wysokiej posadzce po zastosowaniu poszerzeń pod balkon konieczne jest zakotwienie wzmocnień w poszerzeniach bezpośrednio do ściany (chyba najlepsza opcja) lub zastosowanie stalowych łączników w kształcie litery "L" (w twoim przypadku dłuższy bok około 30cm) z solidnej stali mocowanych do poszerzeń i do chudziaka. Musze podpytać sprzedawce o kotwienie boczne wzmocnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 12.01.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Tak się zastanawiam nad tym mostkiem cieplnym pod oknem tarasowym i po przeczytaniu wątku zauważyłem, że tylko Janzar polecał podmurować ytonga pod okno, a tak sobie też ostatnio obmyśliłem. Wydaje się to dobre rozwiązanie - stabilne, ciepłe. W czym jest lepsze okno na poszerzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 13.01.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Może tu uda się uzyskac podpowiedź. Mam do wypełnienia 34 cm, poszerzenia maja 6cm wysokości, kotwy 22cm. Poszerzenia są w wersji ze wzmocnieniem stalowym i bez. jaką kombinacje wybrać do zamocowania drzwi tarasowych. Podmuruj bloczkiem z isomuru to zmniejszy wysokość poszerzeń o 12-14cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 13.01.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Podmuruj bloczkiem z isomuru to zmniejszy wysokość poszerzeń o 12-14cm Pytanie było zadane w sierpniu, ale dzięki za odpowiedź, może komuś sie przyda. Faktycznie podmurowałem isomurem, dwie warstwy i obyło sie bez poszerzeń. I tak to wyglądało przed zamocowanie okien. Z boku stoi kotwa, na trzech takich wspierają się zamontowane drzwi tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 13.01.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Okno balkonowe od dołu i tak powinno mieć systemowe poszerzenie lub profil bazowy. Masz może zdjęcie już z zamontowanym oknem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 13.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Pytanie było zadane w sierpniu, ale dzięki za odpowiedź, może komuś się przyda. Jak ktoś 2028 będzie budował dom to także może mu się przydać. No chyba że nie będzie już internetu i tego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 06.06.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jak poprawnie montuje się obróbkę blacharską w profilu bazowym. Po prostu przykręca się wkrętami ? czy ktoś ma jakieś zdjęcie tarasu/balkonu z poprawnie zamontowaną obróbką blacharską ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 06.06.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Przy "profilu bazowym" jest to łatwa sprawa bo tam jest specjalny uskok oraz rowek do zamontowania obróbki blacharskiej. Jeśli natomiast jest to standardowe, płaskie poszerzenie to już gorsza sprawa. Wkręty + odpowiednie uszczelnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts