T12345T 06.06.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Okno balkonowe od dołu i tak powinno mieć systemowe poszerzenie lub profil bazowy. Masz może zdjęcie już z zamontowanym oknem?? Choć pytanie nie do mnie, to się pochwalę, a co... mam zdjęcie z zamontowanym oknem:-). Nie jedno zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 06.06.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Przy "profilu bazowym" jest to łatwa sprawa bo tam jest specjalny uskok oraz rowek do zamontowania obróbki blacharskiej. Jeśli natomiast jest to standardowe, płaskie poszerzenie to już gorsza sprawa. Wkręty + odpowiednie uszczelnienie Chodzi o profil bazowy. W jaki sposób obróbka jest przytrzymywana w tym rowku. Myślałem, że trzeba koniec obróbki wsunąć w rowek i jakoś zamocować (wkręty ?), żeby obróbka nie wypadła. Nie widziałem nigdzie jak to się poprawnie wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.06.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Każdy katalog systemowy pokazuje dokładnie jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 07.06.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Jeśli natomiast jest to standardowe, płaskie poszerzenie to już gorsza sprawa. Wkręty + odpowiednie uszczelnienie A czy w takim przypadku nie lepiej naciąć poziomo ten profil (ściankę zewnątrzną) tak aby można było wcisnąć tam obróbkę z blachy i uszczelnić? Chyba stabilność profilu na tym nie ucierpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 07.06.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Każdy katalog systemowy pokazuje dokładnie jak to zrobić. Chodzi o Schuco Ct 70 Cava. Przejrzałem fragmenty katalogu "General design and fabrication instructions", "Corona attachment and supplementary profiles", ale nie znalazłem tam instrukcji. Znalazłem jeden rysunek (strona "K2*88" w"General design and fabrication instructions") przekroju gdzie w profil pod oknem parapet był "wpięty" (tak to wyglądało), tak jakby parapet posiadał jakiś dedykowany (dopasowany kształtem) do tego profilu element. No ale ja nie mam niczego takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 07.06.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Profil bazowy w Schuco ma specjalnie wykonany rowek w który można wkręcać wkręty, jest on wzmocniony od tył, żeby lepiej się te wkręty trzymały. Zagięcie, które ma przylegać do profilu bazowego powinno mieć ok 25mm wysokości i w połowie tej wysokości można dać wkręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 07.06.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Dzięki CINEK za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 07.06.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Siema Jeśli chodzi o profil Schucco Ct 70 Cava - to jakie zastosowałeś oszklenie: 4/16/4 czy 4/12/4/12-4 czy 4/16/4/16/4 - ja właśnie ten ostatni i nie wiem czy to się sprawdzi jak wygląda i czy da rade A i jeszcze rpilski słuchaj a po co montować obróbkę blacharską przy oknie balkonowym, myślałem że to tylko parapety zewnętrzne się montuje a przy oknie nie wiem, może kostką sie podjeżdża ? A drugie pytanie do T12345T, - myślałem że okna montuje się do zewnętrznej krawędzi ściany a nie w środku i drugie ile masz warstwy podłogowej bo trochę mało tego poszerzenia ???? Edytowane 7 Czerwca 2012 przez supernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 07.06.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Siema Jeśli chodzi o profil Schucco Ct 70 Cava - to jakie zastosowałeś oszklenie... ... A i jeszcze rpilski słuchaj a po co montować obróbkę blacharską przy oknie balkonowym, myślałem że to tylko parapety zewnętrzne się montuje a przy oknie nie wiem, może kostką sie podjeżdża ? u mnie jest pakiet U=0,5 4x15x4x18x4 AR CLIMATOP ONE obróbka blacharska ma za zadanie odprowadzenie wody od miejscu styku ramy okna (właściwie poszerzenia) i tarasu/balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.06.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 A drugie pytanie do T12345T, - myślałem że okna montuje się do zewnętrznej krawędzi ściany a nie w środku i drugie ile masz warstwy podłogowej bo trochę mało tego poszerzenia ???? No, to widać nie do końca dobrze myślałeś. Okna, to się montuje w pozycji, którą wyznacza projektant. Tylko w kiepskich projektach brak informacji o tym jaka powinna być pozycja okna w murze niezbędna dla osiągnięcia efektu założonego przez architekta w charakterystyce energetycznej obiektu. Nie masz charakterystyki? Szkoda, ale pewnie projekt tańszy był, bo niekompletny:-). Zdjęcia pochodzą z budowy budynku wielorodzinnego, dokładnie III piętro, nie wiem jakie docieplenie posadzki zaplanowano. To już nie mój resort. Wykonanie było zgodne z dokumentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.06.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 No, to widać nie do końca dobrze myślałeś. Okna, to się montuje w pozycji, którą wyznacza projektant. Tylko w kiepskich projektach brak informacji o tym jaka powinna być pozycja okna w murze niezbędna dla osiągnięcia efektu założonego przez architekta w charakterystyce energetycznej obiektu. Nie masz charakterystyki? Szkoda, ale pewnie projekt tańszy był, bo niekompletny:-). .... Po co przy budowie "kurnika" jak to niektórzy tutaj określają płacić architektowi za to, żeby napisał w projekcie to co powszechnie wiadomo (w jakiej pozycji zamontować okna ?) ? Ile czasu trzeba takiego architekta szukać ? Czy wyższe wynagrodzenie takiego architekta zwróci się w koszcie ogrzewania ? Co mi przyjdzie z charakterystyki energetycznej wyliczonej na papierze, jak kupię okna o innej charakterystyce niż w projekcie, np. lepsze, bo akurat będzie na nie promocja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.06.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Ale zawsze masz już jakieś informacje które może ci poźniej potwierdzić ekipa monterska! i już zapala się lampka w głowie że chyba coś wiedzą.No ale nie zawsze jest tak dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Po co przy budowie "kurnika" jak to niektórzy tutaj określają płacić architektowi za to, żeby napisał w projekcie to co powszechnie wiadomo (w jakiej pozycji zamontować okna ?) ? rpilski gdyby to była prawda z tą powszechną wiedzą to akurat Ciebie na tym forum być nie powinno, bo niby po co jak wszystko wiesz? Ile czasu trzeba takiego architekta szukać ? W zasadzie w ogóle nie powinno się go szukać, bo charakterystyka energetyczna obiektu jest obowiązkowym składnikiem części opisowej projektu architektoniczno-budowlanego. Jeśli w Twoim projekcie jej nie było, to kupiłeś bubel i pewnie prędzej czy później poniesiesz konsekwencje takiego zakupu choćby w postaci straty czasu na poszukiwanie tego co powinno być w projekcie, czyli np. detali montażu przegród przezroczystych:-). Czy wyższe wynagrodzenie takiego architekta zwróci się w koszcie ogrzewania ? O czym Ty mówisz? Projekt powinien być kompletny, czyli zawierać charakterystkę! Płacić brakorobowi za jego niedopatrzenie? Chcesz, to szukaj i płać, ja bym nie płacił. Co mi przyjdzie z charakterystyki energetycznej wyliczonej na papierze, jak kupię okna o innej charakterystyce niż w projekcie, np. lepsze, bo akurat będzie na nie promocja ? To co piszesz, świadczy tylko o Tobie i Twoim budowaniu. W ten sposób można też napisać, po co mi projekt jak zbuduję z innych materiałów (bo promocja), zmienię konstrukcję (bo mi się zachciało) albo... . Wydaje mi się, że wiele złych rzeczy dziejących się na budowie wynika właśnie z tego, że inwestorom wydaje się że wiedzą lepiej i robią z projektem co chcą, projektanci wiedząc, że inwestorzy i tak wiedzą lepiej (o promocjach) mają swoją robotę gdzieś i świadomie robią "półprojekty", z którymi każdy może zrobić wszystko, a na to wszystko przychodzą ekipy montażystów, które i tak zrobią po swojemu, bo... . I tak to leci. Nie mniej życzę powodzenia na budowie i wielu lat spokojnego zamieszkiwania w "kurniku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.06.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 To co piszesz, świadczy tylko o Tobie i Twoim budowaniu. Tak, właśnie o tym świadczy, że myślę i weryfikuję oraz porównuję, a nie ślepo ufam architektowi. I dzięki temu uniknąłem wielu poważnych problemów. W ten sposób można też napisać, po co mi projekt jak zbuduję z innych materiałów (bo promocja), zmienię konstrukcję (bo mi się zachciało) albo... Nieprawda. Niczego takiego nie napisałem ani nie zasugerowałem. Jeśli ktoś ma zaprojektowane ocieplenie styropianem o lamdzie 0,04 a użyje styropianu o lambdzie 0,035 - to też będzie niezgodne z projektem i na co mu charakterystyka energetyczna ? Jeśli ktoś ma zaprojektowane okna z U 1,5 a ze względu na promocję kupił okna z U 1,1 to jest be ? Bo w projekcie były zapisane okna z U 1,5 ? Nie będę ciągnął dalej tego tematu bo wygląda mi na to, że wyolbrzymiasz pewne problemy aby przekonać jak najwięcej osób do swoich usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.06.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Nie będę ciągnął dalej tego tematu bo wygląda mi na to, że wyolbrzymiasz pewne problemy aby przekonać jak najwięcej osób do swoich usług. Być może wyolbrzymiam, a być może tylko podkreślam znaczenie spraw oczywistych, choć jak się okazuje dla wielu jeszcze zbyt trudnych. Jedno co pewne, to nie robię tego, aby kogoś przekonywać do swoich usług, bo w zasadzie, to co robię trudno nazwać działalnością usługową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 19.06.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Odświeżając nieco temat okna balkonowego to mam pytanie, czy wylewkę można wykonać tak aby zachodziła ona ok. 1-2 cm na ramę okna balkonowego z PCV, czy lepiej zrobić ją tylko do wysokości poszerzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.06.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Odświeżając nieco temat okna balkonowego to mam pytanie, czy wylewkę można wykonać tak aby zachodziła ona ok. 1-2 cm na ramę okna balkonowego z PCV, czy lepiej zrobić ją tylko do wysokości poszerzenia? Można i tak i tak. Weź pod uwagę grubość ostatniej warstwy podłogi (parkiet, płytka?) tak żeby nie okazało się że skrzydło śmiga centymetr nad podłogą, potem żadnego dywanika nie położysz bo będzie go zgarniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.06.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Nie wiem jak to robią szanowni koledzy z branży, ale ja zawsze liczę*balkon na taką*wysokość by gotowa podłoga weszła pod próg okna balkonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 19.06.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Mam systemowe poszerzenie zlicowane od wewnątrz z oknem, więc progu nie ma, chcę dołożyć jeszcze styro i dać wylewkę tak że będzie zachodziła nieco na ramę okna jeśli to w niczym nie przeszkadza. Poza tym automatycznie zmniejszy mi się próg jaki stanowić bedzie okno przy wychodzeniu na taras. Drugie co to początkowo nie pomyślałem i dali mi poszerzenie które na zewnątrz również jest zlicowane z oknem, powyzej pisałem że zastanawiam się czy nie naciąć zewnątrznej ścianki poszerzenia tak aby wsadzić tam obróbkę blacharską i to uszczelnić, jak to widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.06.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Mam systemowe poszerzenie zlicowane od wewnątrz z oknem, więc progu nie ma, chcę dołożyć jeszcze styro i dać wylewkę tak że będzie zachodziła nieco na ramę okna jeśli to w niczym nie przeszkadza. Poza tym automatycznie zmniejszy mi się próg jaki stanowić bedzie okno przy wychodzeniu na taras. Drugie co to początkowo nie pomyślałem i dali mi poszerzenie które na zewnątrz również jest zlicowane z oknem, powyzej pisałem że zastanawiam się czy nie naciąć zewnątrznej ścianki poszerzenia tak aby wsadzić tam obróbkę blacharską i to uszczelnić, jak to widzicie? Od wewnątrz uważaj na to, żeby Twój pomysł + to co na wylewce zmieściło się pod dolnym zawiasem i krawędzią skrzydła. Z góry odradzam milimetrowe tolerancje, bo skrzydła już tak mają, że po jakimś czasie lubią opadać. Od zewnątrz niczego nie nacinaj, nie kombinuj jak koń pod górę, bo zawsze usłyszysz, że jakby co, to nieuprawniona przeróbka konstrukcji i... po gwarancji. Nawet jak poszerzenie zlicowane, to itak da się to wszystko ładnie pouszczelniać, zaizolować i obrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts