miodas007 03.05.2022 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 (edytowane) Mam takie głupie pytanie. Ostatnio byłem na budowie (buduje deweloper) . Niedawno wylane wylewki jak widać tutaj : I takie głupie pytanie : co to przy ścianie wystaje ? To się przycina czy jak ? Pierwszy raz coś takiego widzę - może po prostu chodziłem po wylewkach gdzie było to przycięte i nie zwracałem uwagi ? I przy okazji takie pytanie: po co się robi te nacięcia które też widać ? Edytowane 3 Maja 2022 przez miodas007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 04.05.2022 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) To co wystaje z wylewki to nie jest izolacja. To jest tzw. dylatacja obwodowa. Na foto jest wykonana z taśmy piankowej, może być też wykonana z pasków styropianu. Przed położeniem okładziny podłogi (deski, płytki, etc.) dylatację obcina się na równo z wylewką. Okładzina podłogi również nie powinna być układana na styk ze ścianą. Na koniec dylatacja i szczelina przy ścianie jest zakrywana listwą przypodłogową. Dwie funkcje dylatacji obwodowej: zapewnia swobodę pracy wylewki (patrz rozszerzalność termiczna materiałów) oraz wytłumia przenoszenie dźwięków uderzeniowych na ściany i resztę konstrukcji budynku. Nacięcia w betonie wykonuje się aby ograniczyć naprężenia i pękanie wylewki. Edytowane 4 Maja 2022 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 05.05.2022 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) Dzięki za wyjaśnienia - nigdy na to nie zwróciłem uwagi, a oglądałem kilka domów stanie deweloperskim - ciekawe czy tej dylatacji nie było, czy po prostu było to już ładnie podcięte i nie zwróciłem uwagi. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: Okładzina podłogi również nie powinna być układana na styk ze ścianą. To zdanie tyczy się też łazienki ? No bo tam to chyba ciężko zachować mi jakąś dylatację - już nie mówiąc pod prysznicem. Edytowane 5 Maja 2022 przez miodas007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.05.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Tyczy sie też łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 05.05.2022 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Dzięki za wyjaśnienia - nigdy na to nie zwróciłem uwagi, a oglądałem kilka domów stanie deweloperskim - ciekawe czy tej dylatacji nie było, czy po prostu było to już ładnie podcięte i nie zwróciłem uwagi. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: To zdanie tyczy się też łazienki ? No bo tam to chyba ciężko zachować mi jakąś dylatację - już nie mówiąc pod prysznicem. Brak takiej dylatacji to szkolny błąd, obstawiam więc raczej że była już docięta na równo. Dotyczy to też łazienki, z tym że szczelina wypełniona zostaje fugą elastyczną (silikon) - dylatacja spełnia swoją funkcję i jest szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 05.05.2022 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Dotyczy to też łazienki, z tym że szczelina wypełniona zostaje fugą elastyczną (silikon) - dylatacja spełnia swoją funkcję i jest szczelna. Teraz mieszkam w bloku i łazienke mam całą opłytkowaną, ale wszędzia mam taką samą fugę (nie mam silikonu na styku ściana/podłoga) - czyli to oznacza że nie mam tam zachowanej dylatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.05.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Teraz mieszkam w bloku i łazienke mam całą opłytkowaną, ale wszędzia mam taką samą fugę (nie mam silikonu na styku ściana/podłoga) - czyli to oznacza że nie mam tam zachowanej dylatacji ? Płytki na ścianie nachodzą na płytkę podłogową, więc tak za bardzo nie widać w jaki sposób wykonana dylatacja między okładziną podłogi a ścianą. Sama fuga mineralna ma też pewną minimalną elastyczność względem płytek. Jeśli zatem podłoga nie jest ogrzewana a samo płytkowanie wykonywano w temperaturze zbliżonej do temperatury użytkowej pomieszczenia to i naprężenia (różnice temperatur i wynikające z niej ruchy rozszerzalności cieplnej materiałów), które musi przenosić taka dylatacja są stosunkowo niewielkie. Mimo wszystko bezpieczniej jest wykonywać we wszystkich narożach fugi wysokoelastyczne (np. silikon pomiędzy płytkami, akryl między płytką a sufitem), ale jeśli teraz nie masz spękań na fudze a tym bardziej na płytkach to nie ma co się przejmować i analizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts