Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa warstwa gładzi na wyszlifowana powierzchnię

Recommended Posts

Witam,

W trakcie szlifowania gładzi pojawiło się kilka problemów, których niestety nie uda mi się odratować zaprawkami. A więc, po kolei. Sufit (tynk gipsowy), bo na nim pojawił się problem został zagruntowany Atlas Unigrunt, następnie zostały położone dwie warstwy gładzi Atlas GTA. W trakcie szlifowania ręcznego zaczęły pojawiać się kraterki i dziwne szkliste plamy (gładź była śliska jak lustro), próbowałem to przeszlifować co niestety doprowadziło do przedarcia się do pierwszej warstwy a miejscami do tynku... Ponieważ nie mam już zamiaru próbować ratować tego zaprawkami, jestem gotowy położyć kolejna warstwę. I tu pojawia się pytanie, co zrobić przed nową warstwa? Czym ja zagruntować? Znowu unigrunt? Czy może farba gruntującą?

Pozdrawiam

muratoramtor

Szanowny Panie,

rozwiązaniem jest aplikacja przynajmniej jednej warstwy gładzi, na całej powierzchni ścian. W pierwszej kolejności warto delikatnie przeszlifować i dokładnie odpylić powierzchnię, a następnie zagruntować ją cienką warstwą gruntu, np. z użyciem gruntu polimerowego Śnieżka Acryl-Putz® GU40. Grunt wyrówna podłoże, zmniejszy chłonność, zwiąże kurz i zwiększy przyczepność. Po wyschnięciu gruntu można aplikować gładź (najpierw uzupełnić ubytki, a następnie nałożyć gładź na całość powierzchni).