ADAMOS48 29.12.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Zgadza sie ,ale ze slotem reklamowym. Kiedy to montrum zwróci się przecietnemu Kowalskiemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 29.12.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Dlaczego ekologia nie idzie w parze z ulgą ,dotacją i.t.p ,żeby zależało nie tylko Kowalskiemu ,ale ustawiło polityke państwa na pro ekologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 29.12.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Przykładowy dom jednorodzinny: powierzchnia : 220 m2 maks. zapotrzebowanie ciepła : ~18 kW system grzewczy niskotemperaturowy :ogrzewanie podłogowe oraz grzejnikowe brak dostępu do gazu ziemnego Różnica w pełnych kosztach inwestycji kotłowni olejowej wraz z magazynem oleju, a instalacją z pompą ciepła (wraz z robotami ziemnymi) = = 52.000 - 33.000 = 19.000 PLN (brutto) Przewidywane minimalne oszczędności roczne kosztów zakupu oleju = 2.920 PLN/rok Okres zwrotu - do 6,5 roku(dla ceny oleju brutto = 1,40 PLN/dm3) wyczytalem ,ale jak sie ma to do gazu ziemnego?? czy ktos mam wyszczegolnienie kosztow instalacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 29.12.2004 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 a ile prądu to to spapusia w okresie amortyzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 29.12.2004 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Jestem na etapie papierologi w urzędach i "wymyślaniem" różnych rzeczy budowlanych.... Na tym etapie zakładamy instalację PC - nasze realia - brak widoków na gaz ziemnny - pow. użytkowa 230 m2 , kubatura 1000 m3 - niepełnosprawny członek rodziny (wózek inwalidzki) -chcemy mieć max.pow działki wolną z powodów jw. -ogrzewanie ma być bezobsługowe (praca,szkoła itp.) -wycena kotłowni olejowej Buderusa 33000 zł - koszt PC z Ekontechu 20000 zł Oczywiście budowa może nas "zweryfikować" pozdrawiam aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 29.12.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Mie rozumiem co ma buderus do oszczędności? poza cenąąąą oczywiścieA budowa napewno zweryfikuje i to szybciej niż myślicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 29.12.2004 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 dla domu 181m@ w tym 40m garaz tyle wynosi koszt .Zapotrzebowanie na energię Potrzebujesz energii na: 12.86 kW Roczne zużycie energii: 31632 kWh wybrana pompa Nasz wybór na kolektor pionowy i poziomy: NATEO smart G14 Moc pompy: 14.3 kW Moc chłodnicza: 11.13 kW Efektywność: 3.9 razy Wymagana moc źródła dolnego: 11.13 kW NATEO smart G14 2433 zł Piec gazowy płacisz 1186 zł więcej Piec olejowy płacisz 2499 zł więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 29.12.2004 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 więc prosze mi wyliczyć płacąc mniej 1000zł to zwróci sie po 19 latach ,ale wtedy instalacja musi być zmodernizowana po 10 latach wiec gdzie oszczędności . Idąc dalej tym tropem to nadwyzke odkładam na książeczke i co roku mam okolo 1000złna zapłacxenie wyszszych kosztów eksploatacyjnych . Czy mogę tak rozumować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 29.12.2004 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 http://www.pompyciepla.com/index.rst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 30.12.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 A ja powiem tak - chcę zamontować instalację w oparciu o kominek z płaszczem wodnym, kolektor słoneczny i jako awaryjne źródło ciepła - ogrzewacz elektryczny. Też ekologicznie, a o ile mi wiadomo taniej. Co więcej - w lecie wode grzeje mi słonko, w zimie kominek a jak mi mało, to mam prąd. Może tak? Pompa Ciepła to droga sprawa i jej eksploatacja nie jest także darmowa. Pomyślał ktoś o tym, że glikol raz za czas też trzeba wymienić? To nie jest darmowa impreza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 30.12.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Jedna rzecz o której wprost nikt nie napisał: czemu pompy ciepła są tak drogie ????!!!Przecież jeśli idzie o rozwiązanie techniczne jest to zwykła "odwrócona" lodówka, tylko żewiększej mocy .... Kolektor ziemny czy głębinowy musi kosztowac, bo to pracochłonne, ale sama pompa ???? Ktoś tu chce naciągnąć na kasę nieszczęśników, co nie mają możliwości podpięcia gazu, lub dobrze policzyć co im sie opłaca, a co nie ....Zobaczcie: gazowy kocioł kondensacyjny w miarę dobry można kupić za 5-6 kzł, a najtańszy "junkers", czyli ogrzewacz przepływowy - na poziomie 700-800 zł, czyli urządzenie "zaawansowane" jest ok. 7 razy droższe od prostego. A popatrzcie teraz: najtansza pompa np. 15 kzl (ma ktoś taką ofertę ?), a dobra lodówka 1000 zł, czyli 15 razy drożej ....A może nie mam racji ? A tak dodatkowo: PC pobiera prąd produkowany w "brudnych", węglowych elektrowniach - to gdzie tu ekologia (w/s do propanu czy oleju, bo do gazu się nie odnoszę) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 30.12.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Te "brudne" elektrownie sa coraz bardziej czyste, normy coraz bardziej rygorystyczne (kolejne wchodzą od 1.stycznia 2006). Jeżeli mowa jest o ekologii, to należy patrzec trochę szerzej. Olej i propan, to pochodne ropy. Rope trzeba wydobyć, przetworzyć, transportować - to wszystko wymaga energi elektrycznej. Lokalizując elektrownie w miejscu wydobycia można znacznie ograniczyc potrzeby własne. Pompy ciepła, których efektywność jest na poziomie 3 nie daja oszczędności paliwa kopalnego. Wynika to ze sprawnośi elktrowni i strat na przesyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Matka, my jeszcze nic nie mamy, bo to wstępne przymiarki, ale chodzi o kolektory poziome. W tej cenie jest już wszystko, inwestor zapewnia tylko wykop pod kolektory i warstwę jastrychu na podłodze. Podłogówkę również projektują i wykonują oni (rurki miedziane!) i cena tej podłogówki to 110zł za m2. Tak więc te 60 tys. to już wszystko, łącznie z podłogówką, pompą, instalacjami itp. Wychodzi na to, że cena pitz'a 36 tys. za pompę i 24 tys za podłogówkę, wychodzi identycznie Jagna, dlaczego zdecydowałaś się na jastrych na podłodze? Poddasze użytkowe chcę ogrzewać również podłogówką, a strop mam drewniany, wylewki będą problematyczne więc szukam innego sposobu. Czy zamiast rurek miedzianych nie można zastosować PCV? Są tańsze, a przy ogrzewaniu niskotemperaturowym również dobrze zdają egzamin. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 30.12.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 A ja powiem tak - chcę zamontować instalację w oparciu o kominek z płaszczem wodnym, kolektor słoneczny i jako awaryjne źródło ciepła - ogrzewacz elektryczny. Też ekologicznie, a o ile mi wiadomo taniej. Co więcej - w lecie wode grzeje mi słonko, w zimie kominek a jak mi mało, to mam prąd. Może tak? Pompa Ciepła to droga sprawa i jej eksploatacja nie jest także darmowa. Pomyślał ktoś o tym, że glikol raz za czas też trzeba wymienić? To nie jest darmowa impreza. Pozdrawiam w zimie kominek?? a co bedzie sz palic non stop w tym kominku?? chce to widziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 02.01.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Przepraszam - w moim poprzednim poście zapytałem skąd się biorą tak nieprzytomnie wysokie ceny pomp ciepła - i co ? - nikt nie wie ???Tzn. producenci i dostawcy pomp robią was w konia !pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 02.01.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Przepraszam - w moim poprzednim poście zapytałem skąd się biorą tak nieprzytomnie wysokie ceny pomp ciepła - i co ? - nikt nie wie ??? Tzn. producenci i dostawcy pomp robią was w konia ! pozdr - Krzysiek Całkowity koszt pompy ciepła 17kW, wraz z całym osprzętem, instalacją i 300l zbiornikiem cwu wyniósł u mnie 22tys. Za lodówkę o mocy chłodniczej 180W płaciłem ostatnio ponad 2tys. Wielokrotnie mniejszej mocy agregat, pozostałe oprzyrządowanie praktycznie zerowe w porównaniu do pompy ciepła. Uważam że cena pompy była bardzo rozsądna i adekwatna do wartości produktu oraz jego instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 02.01.2005 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Też myślę o pompie ciepła może faktycznie jest drogaale kilka moich uwag za pompą-licząc koszty trzeba pamiętać, że przyłacze gazu też kosztuje(wszystko od umowy przez projekt do wykonania) +KOMIN i jeżeli gotujecie na gazie to drugi komin SPALINOWY w kuchni(nie licząc wentylacyjnego)-Piec co też potrzebuje prądu a te koszty choć nie za duże w tych wyliczeniach gdzieś znikają-Nośniki energii nie tanieją i NIE BĘDĄ TANIAŁY -teraz PRACUJEMY więc możemy wydać więcej (głupio byłoby sprzedawać na starość nasz ukochany dom bo za drogao kosztuje jego utrzymanie)- a co do kosztów o lodówce jest już w poscie KP (powyżej) a jak porównasz ceny samochodów to czy np Omega jest 30* gorsza od Maybacha? zdrówka T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitz 03.01.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Przepraszam - w moim poprzednim poście zapytałem skąd się biorą tak nieprzytomnie wysokie ceny pomp ciepła - i co ? - nikt nie wie ??? Tzn. producenci i dostawcy pomp robią was w konia ! pozdr - Krzysiek Chciałem zauważyć, że zakup lodówki za 20 000 PLN również nie stanowi problemu. Dwudrzwiowa (dwoje drzwi obok siebie) lodówka z kostkarką do lodu nie schodzi niżej 10 000 PLN, a moc i elektronika nieporównywalna do pompy ciepła, którą kupiłem za 15 tysięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Całkowity koszt pompy ciepła 17kW, wraz z całym osprzętem, instalacją i 300l zbiornikiem cwu wyniósł u mnie 22tys. Jakiej firmy masz tę pompę? Czy ten koszt obejmuje wykop i kolektory (pionowe czy poziome?)? Rozumiem, że instalację ogrzewania podłogowego (taką masz?) liczysz osobno. Ile Cię wyniosła, jeśli można wiedzieć oczywiście , i dla jakiej powierzchni domu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 03.01.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Cóż wobec tego to ja przepraszam Z drugiej strony pytanie inne: ile w Polsce jeździ maybachów a ile omeg ? Inaczej mówiąc maybach to auto dla tych co potrzebują pokazać że stać ich na maybacha, a omega (czy cokowiek) służy do tego żeby jeżdzić. No, chyba że ktoś traktuje PC jako urządzenie do pokazywania - to .... nie chciałbym wykonywać tu żadnej psychoanalizy pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts