Grzegorz_ST 06.05.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Mam pytanie, czym przykleić do ściany odstającą folię kubełkową. Folia wystaje ok 15 cm nad poziom terenu. Początkowo przylegała ona ładnie do budynku ale w trakcie trwającej rok budowy w większości miejsc zaczęła odchodzić i dodatkowo między folią a ścianą gromadziła się nawiewana ziemia, odłamki gruzu itp. Wyczyszczę to ręcznie na ile się da ale nie wiem jak przykleić folię. Docelowo na cokole, także na wysokości wystającej folii planuję przykleić płytki z kamienia lub klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegłamaster 06.05.2022 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 (edytowane) Przede wszystkim trzeba zachować przewiewność. Można ją przykleić do ściany, ale jak wtedy nakleić na nią płytkę? U mnie rozwiązałem to w ten sposób, że wkopałem dookoła domu krawężniki (30-40 cm od cokołu), usunąłem warstwę ziemi na ok 15 cm, folię przyciąłem na 2-3 cm powyżej wybranego gruntu i w miejsce usuniętej ziemi nasypałem granitowego, dosyć grubego grysu. Ładnie wygląda i co najważniejsze - oddycha. Płytkę wtedy też bez problemu można położyć trochę poniżej poziomu reszty podwórka i przysypać grysem. Edytowane 6 Maja 2022 przez Cegłamaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.05.2022 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Folię kubełkową przycina się na równo z docelowym poziomem gruntu. Tak jak napisał Cegłamaster wyżej, bardzo dobrym rozwiązaniem jest opaska z kruszywa przy domu na wysokości górnej krawędzi folii. Jeśli hydroizolacja fundamentu została wykonana poprawnie i z właściwych materiałów (nie dysperbit) to żadna przewiewność folii nie jest potrzebna - wilgoć pod powierzchnią gruntu i tak jest zawsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość p_n_usunięte 06.05.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Zamontuj taką listwę do foli kubełkowej pozdrawiam plasticfun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 06.05.2022 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Dziękuję za rady. Najpewniej przytnę folię i przykręcę wkrętami do styropianu listwę, tak żeby listwa była na wysokości gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 10.05.2022 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Jeszcze mam pytanie, czy dobrze będzie zrobione w ten sposób, że górna krawędź listwy będzie na równi z poziomem gruntu? Czy powinna być trochę wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość p_n_usunięte 10.05.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Daj na równi z poziomem gruntu lub niżej np.przysypując ją kamykami opaski wokół domu. Nie będzie narażona na słońce i tym samym nie ulegnie szybkiej destrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts