Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odstająca folia kubełkowa na cokole

Recommended Posts

Mam pytanie, czym przykleić do ściany odstającą folię kubełkową. Folia wystaje ok 15 cm nad poziom terenu. Początkowo przylegała ona ładnie do budynku ale w trakcie trwającej rok budowy w większości miejsc zaczęła odchodzić i dodatkowo między folią a ścianą gromadziła się nawiewana ziemia, odłamki gruzu itp. Wyczyszczę to ręcznie na ile się da ale nie wiem jak przykleić folię. Docelowo na cokole, także na wysokości wystającej folii planuję przykleić płytki z kamienia lub klinkieru.

IMG_20220428_200402(2).jpg

IMG_20220428_200352(2).jpg

Przede wszystkim trzeba zachować przewiewność. Można ją przykleić do ściany, ale jak wtedy nakleić na nią płytkę?

U mnie rozwiązałem to w ten sposób, że wkopałem dookoła domu krawężniki (30-40 cm od cokołu), usunąłem warstwę ziemi na ok 15 cm, folię przyciąłem na 2-3 cm powyżej wybranego gruntu i w miejsce usuniętej ziemi nasypałem granitowego, dosyć grubego grysu. Ładnie wygląda i co najważniejsze - oddycha.

Płytkę wtedy też bez problemu można położyć trochę poniżej poziomu reszty podwórka i przysypać grysem.

Edytowane przez Cegłamaster
  • Like 1

Folię kubełkową przycina się na równo z docelowym poziomem gruntu.

Tak jak napisał Cegłamaster wyżej, bardzo dobrym rozwiązaniem jest opaska z kruszywa przy domu na wysokości górnej krawędzi folii. Jeśli hydroizolacja fundamentu została wykonana poprawnie i z właściwych materiałów (nie dysperbit) to żadna przewiewność folii nie jest potrzebna - wilgoć pod powierzchnią gruntu i tak jest zawsze.

• Like 1

Gość p_n_usunięte

Daj na równi z poziomem gruntu lub niżej np.przysypując ją kamykami opaski wokół domu.

Nie będzie narażona na słońce i tym samym nie ulegnie szybkiej destrukcji.