Gerwaz 08.05.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Mam tego Optimala od 2010. Postanowiłem zmienić podłączenie bypassu, tak żeby móc nim/siłownikiem samemu sterować. Czy ktoś wie co to za siłownik i jak nim sterować? Chodzi mi głównie o to jak i jakim prądem nim sterować. Planuje go podłączyć pod jakiś switch inteligentny typu Sonoff Basic i zintegrować z moim Domoticzem. Wyciągnąłem bypass z rekuperatora, ale nie można go nieinwazyjnie rozkręcić. Według załączonego schematu to chyba 230V? EDIT: Poradziłem sobie. Rozwiązanie znalazłem tutaj Edytowane 30 Maja 2022 przez Gerwaz Rozwiązano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwaz 10.05.2022 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Albo w uproszczonej wersji. Czy na bazie tego rysuneczku można założyć, że jest to 230V i jak w związku z tym sterujemy siłownikiem mając te 3 kable?Z dużym prawdopodobieństwem jest to jakiś model siłownika Belimo (widziałem na późniejszych instrukcjach Optimala i rozkręcając mój widziałem coś pomarańczowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts