Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hewalex KS 2100F słaba wydajność z 1 kolektora

piotrek88

Recommended Posts

Witam po przerwie.

Jeszcze żywy, ale wybuch był.

Po 2 latach jak analizowałem trochę ten temat to faktycznie brnąłem w pewnych miejscach w ślepy załuek i nie słuchałem porad.

Wybuch nastapił bo zdarło PEX z panela jak brakło prądu, nie przez wzrost ciśnienia tylko wzrost temperatury i zsunęła się rurka bo ją przytopiło.

Zmieniłem położenie paneli. Dałem je na daszek, zmieniając kąt pochylenia z 57 stopni na 40 stopni. Ale nie osiągnąłem większego uzysku ciepła, pozostał bez zmian zapewne niewielki zysk został zniwelowany przez starty na dodatkowych 10 m rury ?

Zrobiłem też miejsce na ten trzeci panel. Instalacje sprawdził fachowiec montażysta i jest prawidłowo mniej więcej zrobiona, mówił że mógłby być sterownik i pompa PWM i te rury PEX są nieodpowiednie. Miałem ustawione wychłodzenie ustawione na 75 stopni, i może 1 raz w ciągu 2 lat włączyła się pompka na 10 minut jak nie brałem w ogóle cieplej wody przez 2 dni.

Przy pełnym nasłonecznieniu wody starcza tak na styk, ale jak słońce świeci krócej to nagrzewał mi wodę do 40 stopni i zaczyna brakować wówczas.

Ciekawi mnie jak komuś takie dwa panele nagrzewają wodę do 80 stopni. Może przy pełnym nasłonecznieniu fali upałów i bez odbioru ciepłej wody udało by mi się to osiągnąć, oczywiście nie to chce osiągnąć. Wystarczy mi 60 stopni, ale w większość dni mam jednak 45 stopni i też wystarczy ale trzeba oszczędzać ciepłą wodę.

[ATTACH=CONFIG]469057[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]469058[/ATTACH]

Szanuje za powrot po takiej dlugiej przerwie, przyznanie sie do bledu :)

Czyli wychodzi, ze takimi 2 panelami nie wiele w domu zagrzeje

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy 100% nasłonecznieniu w ciągu dnia nagrzeje 200l do temperatury 65 st. Zaś w dni np takie jak dzisiaj vo jest 30% nasłonecznienia w ciągu dnia to tak do 30 stopni nagrzewa. Temperatura początkowa 14 stopni. I teraz tak trzeci panel spowoduje że w takie dni jak dzisiaj będę miał ciepłą wodę ale znowu w dni z pełnym nasłonecznieniu będzie za dużo do tych 200l i będzie musiało pracować wychładzanie. Wystarczyło wziąć dwa panele ale te większe do tych 200l wtedy by było optymalnie.