Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom (LMB-24) i ogród Marzeny i Maćka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas było inaczej.

Przede wszystkim zastosowaliśmy inne bloczki scienne niż w projekcie (miał być Ytong a skończyło sie na rodzimym siporeksie - kazdy bloczek był o 1 cm niższy)/ Oprócz tego zrezygnowaliśmy z jednej warstwy, by obniżyć wysokosc pomieszczeń. Miało być 295, jest 265 cm. Nie chciieliśmy natomiast zmieniać górnej i dolnej linii okien.

Parapet kuchenny miał byc na poziomie blatu. Dokładniej - blat miał tworzyć parapet.

W czasie robieinia wylewek okazało się, że w kuchni należy wylac ponad 8 cm - była nierównoć poziomów stanu 0. Po tym parapetoblat nie wchodziłby pod okno lecz prawie stykał by sie z ramami okiennymi.

W efekcie parapet jest 1.5 cm niżej niz blat. W praktyce nie stawrza to (jak dotąd ) problemu.

ALE TO FAJNIE MIEC DOM BLISKO SZKOLY.. :p ZWLASZCZA JESLI DZIECI BEDA CHODZIC DO TEGO GIMNAZIUM... :wink: :p Nie traci sie czas na dojazdy...A kompielisko w poblizu, to tez jest super...A jak podrosna roslinki, to nie beda juz Was widzieli a i tak bedziecie blisko...

ZWLASZCZA JESLI DZIECI BEDA CHODZIC DO TEGO GIMNAZIUM... :wink: :p
Jakby Ci tu delikatnie powiedzieć?

Może tak: moje wnuki mieszkają bardzo daleko stąd :)

Aaaa,no jak Ci tu delikatnie odpowiedziec...,co wnuki przeszkadzaja w tym aby miec kolejne dzieci nadajace sie do szkoly.... :wink: :wink:

A tak powaznie, to chyba pieknie kiedy dzieci juz dorosle i samodzielne..,szkoda tylko, ze daleko...

A tak powaznie, to chyba pieknie kiedy dzieci juz dorosle i samodzielne..,szkoda tylko, ze daleko...
Pięknie jest mieć dzieci. Dorosłe też :) To jednak temat bardzo luźno związany z "Galeria zdjec domów Forumowiczów" Jeżeli dojrzeję to pisania np. na Forum Dyżurnego psychologa, to może tam coś napisze. Coś tam swojego człowiek już wie :D

Mieszkamy od września 2006, na razie funkcjonalność projektu bez zarzutu. Jest jeszcze trochę niedoróbek, m.in. brak zasłon i sporo pustego miejsca, bo przeprowadzaliśmy się z 48m, więc mebli było niedużo.

Chętnie wkleiłabym zdjęcia, ale niestety nie wiem jak, może ewentualnie mailem.

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie, było ich niedużo. W kuchni zrobiliśmy dodatkowe okno na ścianie, za którą u was jest garaż. Zmieniliśmy też układ okna w pokoiku obok sypialni - teraz jest ono na szczycie domu.

Gdybym teraz się budowała, zastanowiłabym się nad cofnięciem komina do wewnątrz dużej łazienki, przez co w salonie byłoby więcej miejsca.

Teraz jestem na etapie ogrodzenia, a potem budowy garażu wolnostojącego z pomieszczeniem gospodarczym, który w założeniu ma nas zasłaniać od szosy. No i na końcu ogród, bo na razie mamy spalony roundapem perz.

Wyslij, proszę, zdjęcia mailem.

A co do kominka wysuniętego na salon to też uważam, że mógłby on być mniej wysunięty. Na etapie budowy odrzuciłem pomysl wpuszczenia go do łazienek. Mogłem jedynie wkład wpuścić z 15 cm w komin - alet tego nie zrobiłem. Nasz kominek licuje sie z prawą stroną otworu drzwiowego do salonu.

• 2 weeks później...

:D

Pracuję właśnie nad nową szata graficzną strony no i nowym rozwiązaniem programowym. Sądzę, że przy oglądaniu strony na monitorach o mniejszej rozdzielczosci (np. 1024x768 - ze statystyki wynika mi, że 20% odiwedzających pracuje w takiej rozdzielczosci) sa problemy z mieszczeniem zdjeć na ekranie. Więkoszć zdjeć ma ok. 800x600. Jest kilka większych i te wtedy z całą pewnością wyświetlane są w małym oknie z paskami przewijania. Nie jest to wygodne.

A nowe rozwiązanie programowe ma zrezygnowac z powszechnie krytykowanych ramek :-?