Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom (LMB-24) i ogród Marzeny i Maćka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia80: Przepraszajac za opóźnienie odpowiadam:

Generalnie w bardzo dużym stopniu punkty świetlne, gniazda i właczniki umieścilismy tak jak w projekcie. Sugerowaliśmy sie jednak "naszym" ustawieniem mebli. Spradza sie to jak dotąd bez zarzutu.

Zmiany dotyczyły dodatkowych punktów:

- gniazda dla lampek nocnych w sypialni

- oświetlenie numeru domu

- dodatkowe gniazda w łazienkach do podłaczenia elektrycznych syszarek do ręczników (w praktyce bardzo rzadko uzywane)

- gniazda na strychu, na kominie od strony tarasu - przydatne

- oświetlenie na tarasie

Poza tym są osobne obwody dla:

- napędu gramy wjazdowej i garaż

- oświetlenia ogrodu

- oświetlenia i gniazda altany i szopy narzedziowej

I jeszcze jedno (niewykluczone, że już o tym kiedyś pisałem):

Łazienka bez okna w konsekwencji wymagała zainstalowania wentylatora w otworze wentylacyjnym. Warto doprowadzic tam zasilanie no i umiescic gdzieś wyłacznik (my mamy przy wyłączniku oświetlenia tej łazienki)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

:D

Cóż nowego może być słychać?

Same stare ale dobre wieści.

Temat nr 1, 2 i 3 to ogród :). Sporo pada wiec wszystko rośnie jak szalone a najbardziej chwasty, wiec pracy nie brakuje. Koszenie 23 arów z setkami kosiarkowych piruetów wokół roślin to też wyzwanie. Ale tak gęstego trawnika jeszcze nie było!

Uszkodzenia po gradzie stają się coraz mniej widoczne. Przemierzajac ogródy często zaskakuje mnie widok znajomej rosliny: jaka ona inna, duza! Przez pierwsze trzy lata wiele roslin stało - teraz wreszczie ruszyły. Nie wszystkie. Bardzo powoli rosną buki i jodły.

Nie brakuje mszyc i innego paskudztwa. Nie mniej jest ok :D

Maćku, niesamowity ten grad był u Ciebie, ale jak Ty go uchwyciłeś to nie wiem. Próbowałam przedwczoraj zrobić zdjęcia ulewie i gradowi i nic na nich nie widać. Wszystko rozmazane. Nie mogłam będąc u Ciebie nie zajrzeć do ogrodu i pewnie wiesz czego Ci najbardziej zazdroszczę? Oczywiście, kwitnącej aktinidii, a moja ledwo od ziemi odbija ...

Pozdrawiam

i proszę o więcej zdjęć aktinidii i może magnolii :roll: ?

:D

Umiesciłem na stronie aktualne zdjecia magnolii i (tych jakichś :wink:) aktinidii.

Ten rok dla przebarwiania aktinidii pstrolistnej jest bardzo dobry. Co prawda u mnie sa to jedynie pojedyncze liscie ale u Pinusa jest tego masa. Pozwalam sobie pokazac Jego zdjecie

http://www.pinus.net.pl/foto/actinidia_kolomikta_dr_szym.jpg