maciejon 03.11.2009 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Jeżeli założysz watek z dziennikiem budowy i komentarzami, podeśli adres. Chętnie będę Ci kibicował. A teraz życze powodzenia i satysfakcji z budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość fireowner 03.11.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Kibicować możesz i wielkie dzięki ale na dziennik chyba się nie skuszę bo brak czasu- praca i budowa. Codzienna monotonność Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 07.11.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam, Jestem pod wrażeniem ogrodu, Od kilku dni spaceruję po Twoim wirtualnym królestwie i coraz bardziej otwieram usta z zachwytu!!! CUDO!!! Mam jedno (na razie ) pytanko: jak nazywają się te 2 krzaczki z widoku 10 takie jasnozielone, które na biało kwitną i mam wrażenie, że szybko rosną? Z planu wychodzi mi, że mogłąby to być kalina, ale zdjęcia Twoich kalin to takie mniejsze krzaczki przedstawiają. Od razu widać jaka zaawansowana ze mnie ogrodniczka ale zanim się nauczę... będę pytać ekspertów Pozdrawiam i raz jeszcze powiem: mistrzostwo świata!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 07.11.2009 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Dziękuję w imieniu Żony i swoim za słowa uznania dla naszego ogrodu Odpowiadajac na Twoje pytanie o "te 2 krzaczki" , których nie ma na planie. To były bzy czarne 'Aurea'. Były, bo od wczesnej jesieni tego roku juz ich nie ma. Posadzilismy je w 2004 roku, tak jak to było w projekcie. Rosły rzeczywiscie bardzo szybko i wyglądały bardzo ładnie - taka jaśniuteńka zieleń, szczególnie wiosną. Jednak juz w poprzednim roku zaczęlismy sie zastanawiac, nad ich usunieciem, bo: - latem, gdy przychodziły upały jsłońce paliło asne liscie i na szczytach była masa czarnych "skrętów". Wyglądało to bardzo brzydko. - były one ulubionym siedliskiem mszyc. Były tego ogromne ilości przez cały sezon i nie udawało się tego wytępić. Im większe były krzewy, tym operacja oprysku była trudniejsza. - krzewy juz w czwartym roku zaczęły się degenerować. Polegało to na tym, że w środku była cała masa pustych gałęzi, mimo, że na każdym przedwiośniu były one mocno cięte. -spotkaliśmy się z opiniami fachowców, że czane bzy to mało ciekawa roslina. Jest bardzo krucha i w miarę uplywu lat - degeneruje się, co zreszta miało u nas miejsce. Umieściłem dzisiaj na planie aktualne zdjęcia ogrodu, w tym widoki 10 i 11, pokazujace zmiany w tym miejscu. Na planie, w miejscu jednego z bzów posadzilismy kalinę japońska 'Cascade' a za miejscem po drugim - grójecznika. (Z tego miejsca wyleciał też sumak octowiec, który jest widoczny na zdjęciach z 2007 i 2008 roku widoku 10.) Jezeli uwaznie porównujesz "widoki" to mozesz dostrzec wiele zmian, polegajacyh na usuwaniu i dosadzaniu roslin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 07.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Teraz już wszystko jasne A dlaczego pozbyliście się sumaka? Ja jestem zauroczona tym drzewkiem, w zasadzie o każdej porze roku. Chciałam go posadzić przed domem i nawet zasięgnęłam już porady (dzięki Elfir ), że najlepiej zrobić to w beczce bez dna, żeby się "nie rozłaził". A dlaczego u Was go nie ma? Nie pasował do koncepcji czy ma jeszcze jakieś inne wady ukryte? A widoki porównuję i rzeczywiście zmian widzę trochę ale to znaczy, że ogród cały czas jest "twórczym poletkiem artysty" Naprawdę miło jest oczy cieszyć takimi widokami Jeszcze raz gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 08.11.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Sumaka usunęliśmy przede wszystkim dlatego, że był to egzemplarz meski (?). Bardzo słabo się przebarwiał oraz gubił natychmiast kwiatostany. Zostawały same "iglice". Poza tym pojawiła się bardzo duza ilość odrostów. (Ten pomysł sadzenia w beczce jest bardzo doibry ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 13.11.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Maciejon, ależ Twój ogród się zmienił. Nie chodzi mi tylko, o to, że wszystko rozrosło się, zagęściło, ale również o to, że jesienią ogród nabrał niesamowitych barw. Ostatnio wszystko w soczystej zieleni, teraz żółcie, rudości, czerwienie. Pięknie! I jeszcze ten owoc kiwi, do pozazdroszczenia ! Czy druga aktinidia też owocowała? I prośba: mógłbyś zamieścić fotkę z kamery nr 1 albo z miejsca na lewo od niej spod brzozy-perukowca, ale nastawionej na widok domu? Po prośbie jeszcze jedno pytanie: czy pierisy zabezpieczasz na zimę? Mojemu po tym jednodniowym śniegu zbrązowiały młode listki i pąki. Coś z tym teraz robić czy zostawić do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 14.11.2009 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Tomka Po pierwsze - jak zwykle jesteś bardzo miła i łaskawa dla naszego ogrodu. Dziękuję Po drugie - owocowała tylko aktinidia ostrolistna. Owoców było dobre kilkanascie sztuk. Były bardzo smaczne, szczególnie po przymrozkach. Szkoda, że takie małe Po trzecie - skąd Ty wiesz, ze mamy pierisy? Nie pamiętam, bym pisał o nich lub zamieszcał ich zdjecia. Mamy 4 odmiany pierisów japońskich: Sarabande, Debutante, Valley Vallentine oraz Little Heath. Jedynie ten pierwszy rośnie satysfakcjonująco. (Zamiesciłem dzisiaj jego zdjecie w dziale "Nasze rosliny 2009".) Pozostałe są bardzo mizerne - też poczerniały ostatnio. Na zimę nie zabezpieczamy ich. Zobaczymy na wiosnę co z nich zostanie. Obetniemy to co suche i "niech sie starają". Jezeli "odmówią współpracy" - będzie out I po czwarte - spełniam Twą prośbę o widok na dom z okolic perukowca. Niestety to juz późna jesien i tak smutnawa sceneria http://www.maciejon.republika.pl/images/09_11_14-001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość fireowner 14.11.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ładniutko prezentuje się ten Wasz domek U mnie dzisiaj przyjechała więźba i chłopaki zaczynają montować Zazdroszczę Wam tak pięknego ogrodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 16.11.2009 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 fireowner: Dziękuję Ciekaw jestem zdjeć z Twojej realizacji LMB-24a A ogród - my pierwsze rosliny sadzilismy w trakcie budowy. Warto! Pierwsze 2-3 lata to mało imponujące przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość fireowner 16.11.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 U nas to na razie nie można nic sadzić bo za duże pobojowisko Zaczniemy coś na wiosnę jak wyrównamy teren i go uporządkujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.12.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 http://kartki.net.pl/kartki/4/small/151s.jpgWesołych, zdrowych, spokojnych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 20.12.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Świąt pięknych śnieżnych, mrozem malowanych. Prezentów tylko takich... długo pamiętanych. Sylwestra w tańcu szalonego w szampanie skąpanego. Zaś w Nowy Rok gdy zajdzie księżyc a świt się światem rozniesie niech jeszcze raz przyjdzie św.Mikołaj i ...spod stołu podniesie! Boże narodzenie to czas, by przesłać Ci najserdeczniejsze życzenia miłości, spokoju i radosnych chwil spędzonych w gronie rodziny życzy Martyna http://images49.fotosik.pl/240/a9c9831cb21308e1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.12.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Niech magia Świąt Bożego Narodzeniawypełnia ciepłem wszystkie mroźne dni,a blask gwiazd przypomina,że czasem wystarczy tylko wypowiedzieć życzenie! http://img452.imageshack.us/img452/9153/4682xk3.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 21.12.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 http://images38.fotosik.pl/236/ce91b7063bd8eaa7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 22.12.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia życzy aka z rodzinką http://kartki-internetowe.pl/kartki/44/4/d/491.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 24.12.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Przez śnieżycę, zawieruchę ślę życzenia i otuchę,by te święta, choć tak zimne, były ciepłe i rodzinne.Moc prezentów i miłości,w Nowym Roku pomyślności. ``````````{\````````{\{*\````````{*\~\_______```````{```\`<:<:<:>:>``````{~`*`\((((((^^^)`````{`*`~((((((( `?`?````{`*`~`)))))))). _ ' )````{*```*`((((((('\ ~`````{~`*``*)))))`.`\``````{.*~``*((((`\`\))_.?-.````````{``~* ))) `\_.-'````````````{.__ ((`-*.*````````````.*```~``*.``````````.*.``*```~`*.`````````.*````.````.`*.````````.*``~`````*````*.```````.*``````*`````~``*.`````.*````~``````.`````*.```.*```*```.``~```*``~ *...*``~```````````~`````*.~~* ~~* ~~* ~~* ~~*.* życzy TomKa z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 24.12.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Wesołych Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija życzy Sonika z rodziną http://www4.picturepush.com/photo/a/2676727/640/Inspiracje/507px-Christmas-tree-choinka2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.12.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 http://www.kartki-internetowe.pl/kartki/48/6/d/627.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia80 10.01.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dziękuję za życzenia i również wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts