Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom (LMB-24) i ogród Marzeny i Maćka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, :D

Jestem pod wrażeniem ogrodu, Od kilku dni spaceruję po Twoim wirtualnym królestwie i coraz bardziej otwieram usta z zachwytu!!! CUDO!!!

Mam jedno (na razie :wink: ) pytanko: jak nazywają się te 2 krzaczki z widoku 10 takie jasnozielone, które na biało kwitną i mam wrażenie, że szybko rosną?

Z planu wychodzi mi, że mogłąby to być kalina, ale zdjęcia Twoich kalin to takie mniejsze krzaczki przedstawiają. Od razu widać jaka zaawansowana ze mnie ogrodniczka :oops: ale zanim się nauczę... będę pytać ekspertów :D

Pozdrawiam i raz jeszcze powiem: mistrzostwo świata!!!

Dziękuję w imieniu Żony i swoim za słowa uznania dla naszego ogrodu :)

Odpowiadajac na Twoje pytanie o "te 2 krzaczki" :D , których nie ma na planie. To były bzy czarne 'Aurea'. Były, bo od wczesnej jesieni tego roku juz ich nie ma.

Posadzilismy je w 2004 roku, tak jak to było w projekcie. Rosły rzeczywiscie bardzo szybko i wyglądały bardzo ładnie - taka jaśniuteńka zieleń, szczególnie wiosną. Jednak juz w poprzednim roku zaczęlismy sie zastanawiac, nad ich usunieciem, bo:

- latem, gdy przychodziły upały jsłońce paliło asne liscie i na szczytach była masa czarnych "skrętów". Wyglądało to bardzo brzydko.

- były one ulubionym siedliskiem mszyc. Były tego ogromne ilości przez cały sezon i nie udawało się tego wytępić. Im większe były krzewy, tym operacja oprysku była trudniejsza.

- krzewy juz w czwartym roku zaczęły się degenerować. Polegało to na tym, że w środku była cała masa pustych gałęzi, mimo, że na każdym przedwiośniu były one mocno cięte.

-spotkaliśmy się z opiniami fachowców, że czane bzy to mało ciekawa roslina. Jest bardzo krucha i w miarę uplywu lat - degeneruje się, co zreszta miało u nas miejsce.

Umieściłem dzisiaj na planie aktualne zdjęcia ogrodu, w tym widoki 10 i 11, pokazujace zmiany w tym miejscu. Na planie, w miejscu jednego z bzów posadzilismy kalinę japońska 'Cascade' a za miejscem po drugim - grójecznika. (Z tego miejsca wyleciał też sumak octowiec, który jest widoczny na zdjęciach z 2007 i 2008 roku widoku 10.)

Jezeli uwaznie porównujesz "widoki" to mozesz dostrzec wiele zmian, polegajacyh na usuwaniu i dosadzaniu roslin :)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :wink: Teraz już wszystko jasne :) A dlaczego pozbyliście się sumaka? Ja jestem zauroczona tym drzewkiem, w zasadzie o każdej porze roku. Chciałam go posadzić przed domem i nawet zasięgnęłam już porady (dzięki Elfir :) ), że najlepiej zrobić to w beczce bez dna, żeby się "nie rozłaził". A dlaczego u Was go nie ma? Nie pasował do koncepcji czy ma jeszcze jakieś inne wady ukryte?

A widoki porównuję i rzeczywiście zmian widzę trochę :oops: ale to znaczy, że ogród cały czas jest "twórczym poletkiem artysty"

Naprawdę miło jest oczy cieszyć takimi widokami :D Jeszcze raz gratuluję :D :D :D

Maciejon, ależ Twój ogród się zmienił. Nie chodzi mi tylko, o to, że wszystko rozrosło się, zagęściło, ale również o to, że jesienią ogród nabrał niesamowitych barw. Ostatnio wszystko w soczystej zieleni, teraz żółcie, rudości, czerwienie. Pięknie! I jeszcze ten owoc kiwi, do pozazdroszczenia ;)! Czy druga aktinidia też owocowała? I prośba: mógłbyś zamieścić fotkę z kamery nr 1 albo z miejsca na lewo od niej spod brzozy-perukowca, ale nastawionej na widok domu? Po prośbie jeszcze jedno pytanie: czy pierisy zabezpieczasz na zimę? Mojemu po tym jednodniowym śniegu zbrązowiały młode listki i pąki. Coś z tym teraz robić czy zostawić do wiosny?

Tomka :)

Po pierwsze - jak zwykle jesteś bardzo miła i łaskawa dla naszego ogrodu. Dziękuję :D

Po drugie - owocowała tylko aktinidia ostrolistna. Owoców było dobre kilkanascie sztuk. Były bardzo smaczne, szczególnie po przymrozkach. Szkoda, że takie małe :)

Po trzecie - skąd Ty wiesz, ze mamy pierisy? :roll: Nie pamiętam, bym pisał o nich lub zamieszcał ich zdjecia.

Mamy 4 odmiany pierisów japońskich: Sarabande, Debutante, Valley Vallentine oraz Little Heath. Jedynie ten pierwszy rośnie satysfakcjonująco. (Zamiesciłem dzisiaj jego zdjecie w dziale "Nasze rosliny 2009".) Pozostałe są bardzo mizerne - też poczerniały ostatnio. Na zimę nie zabezpieczamy ich. Zobaczymy na wiosnę co z nich zostanie. Obetniemy to co suche i "niech sie starają". Jezeli "odmówią współpracy" - będzie out :)

I po czwarte - spełniam Twą prośbę o widok na dom z okolic perukowca. Niestety to juz późna jesien i tak smutnawa sceneria :)

http://www.maciejon.republika.pl/images/09_11_14-001.jpg

• 1 month później...

Świąt pięknych śnieżnych,

mrozem malowanych.

Prezentów tylko takich...

długo pamiętanych.

Sylwestra w tańcu szalonego

w szampanie skąpanego.

Zaś w Nowy Rok gdy zajdzie księżyc

a świt się światem rozniesie

niech jeszcze raz przyjdzie św.Mikołaj

i ...spod stołu podniesie!