Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom (LMB-24) i ogród Marzeny i Maćka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłam, widziałam :wink: - fajowe macie te schody. Powiedz mi tylko jedną rzecz: czy Wy się nie pozabijacie na tych płytkach, jak deszczyk popada? Mam nadzieję, że ten połysk to zobaczyłam tylko oczami wyobraźni.

Powodzenia w walce z ziemią. Do nas przyjechało tylko 50 kubików i jest już po spychu, po bronowaniu, ale niestety trawka nie posiana.

Mam nadzieję, że ten połysk to zobaczyłam tylko oczami wyobraźni.

Schody widziałem jedynie na zdjeciu (jak dotąd) :)

Ten połysk też mnie trochę zaskoczył. Gres w rzeczywistosci jest matowy i dość chropowaty. Przy deszczu a szczególnie snieżku pewnie trzeba będzie uważać.

A jak bedzie w rzeczywistości ... zobaczymy :)

Dziękuję :)

Kolumny i podstopnice schodów to Sahara. Na ścianach tarasu oraz cokole - płytki elewacyjne z Przyborska. Udało sie dobrać kolorystycznie.

Ponadto w tym samym kolorze trafiły się okapniki (parapety zewnętrzne) - od Główczyńskiego z Żagania.

Czy Sahara się brudzi? Nie.

Maciejon - śliczny domek.

To mi namieszałeś w głowie.

W poniedziałek wchodzi ekipa ocieplać mój domek i robic elewacje. Był plan- ale sie zmył. Przerabiam meża na cokolik i niektóre fargmenty scian z płytek elewacyjnych po tym jak zobaczyłam twoja chatkę. Taka uporządkowana, delikatna a z charakterem.

Mam kłopot bo na etapie robienia dachu - otynkowaliśmy komin :roll: - teraz chcę tam jednak wrzucic płytki- pytanie jak to zrobic i czy sie wogóle da??

Ojoj - mimo wszystko ciesze sie ze wpadłam tu dzisiaj- bedzie troche zamieszania ale i efekt duzo lepszy. Pozdrawiam

Dziękuje. Twoje uznanie jest bardzo miłe, tym bardziej, że płynie z Wrocławia, miasta w którym mieszkałem wiele lat :)

Ściana z płytek elewacyjnych w rzeczywistosci wygląda równie ładnie jak na zdjeciu.

Co do wyłozenia otynkowanego komina płytkami to było o tym na forum sporo. Wnioski były takie, że dobry klej i staranne wykonanie (klej pod cała płytka oraz szczelne fugi dobrej jakosci) i powinno się trzymać tynku. Jak będzie sie trzymal tynk komina zalezy już od tego jak był on (tynk) wykonany.

U mnie płytki klejone sa do ściany zagruntowanej i pokrytej klejem z siatką - tak jak do ocieplania np. styropianem.

• 4 weeks później...

Te 7.50 zł/m2 o których piszesz dotyczyły kosztów wykonania jastrychu. (Tego dotyczyły wątki na grupie podkarpackiej).

Rozumiem, ze chodzi Ci o koszty podjazdu. Więc jest tego 230 m2. Kostka i krawężniki kosztowały 9300 zł. Razem z innymi materiałami (w tym także do odwodnienia) oraz robocizną kosztowało nas to ponad 19 000 zł.

• 4 weeks później...