Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom (LMB-24) i ogród Marzeny i Maćka

Recommended Posts

Nie sądziłem, że jescze ktoś zgląda do tego wątku. Jak się już nie buduje to co tu nowego pisać a wątek spada w dół. No chyba że o ogrodzie ;)

monka, KozAnka: dziękuję :) i odpowiadam:

Drzwi zewnętrze to produkt firmy Goran, jak i okna, Drewno to meranti a kolor - cyprys. Cena brutto z rabatami i montażem 4500 zł (marzec 2005).

Brama garażowa Hormann jest malowana na kolor z palety RAL. Dałem próbkę drewna z okien i kolor wyszedł jaki wyszedł. Jest dośc podobny do okien chociaz nie identyczny.

Okna jak dotąd sprawują sie bez najmniejszych zastrzeżeń no i tym samym jesteśmy z nich zadowoleni. Są bardzo dobrze dźwiękochłonne. Kilka dni temu mieliśmy 100 m od domu bardzo głośna imprezę muzyczną (koncert rockowy - głosniki skierowane na dom). Po zamknięciu okien było duszno ale niesamowicie cicho.

PS. Dodałem na naszą stronę kilka aktualnych zdjeć w działach Elewacje oraz Ogród

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Uwaznie przesledzilem watek i musze stwierdzic ze jest interesujacy. Od dluzszego czasu krece sie kolo tego projektu i jakos ciagle nie moge sie zdecydowac. Dom jest piekny, ale wymaga dosc specyficznego otoczenia podkreslajacego jego urode. Przedewszystkim duzej dzialki. Moja ma niecale 9 arow wiec wielkoscie nie powala, nie wiem czy taki dom pasowal by w dzielnicy domkow jednorodzinnych, chodziaz...

Ale zmierzajac do celu interesuje mnie faktyczny koszt budowy takiego domu w stanie surowym zamknietym i oczywiscie finalny koszt budynku.

Pozdrawiam

Jarek

maciejon, dzięki za zdjęcia z montażu. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - na zdjęciu 7 widać, że nie ma doklejonego tego granitu na górze obudowy, czyli tam jest szpara? Teoretycznie może coś tam wpaść i juz nie da się tego wyjąć :roll:.

Przyznam się, że już zamówiłam taki sam kominek, ale właśnie bez niczego w środku i teraz zastanawiam się, czy dobrze zrobiłam. Sprzedawca proponował tam włożyć inny kamień albo lustro, albo blachę albo nic. Nie mogliśmy się zdecydować, więc wybraliśmy wersję najtańszą, ale mam wątpliwości, czy dobrze zrobiliśmy. Jeszcze pewnie dałoby się to zmienić.

Twoje rozwiązanie jest bardzo fajne, ale ten nasz sprzedawca nie miał czarnego kamienia. (Dlatego myślałam, że to blacha :oops: )

KozAnka: Od góry jet rzeczywiście szpara. Od dołu jest ona przesłonięta wełną z folią. Zrobiłem zdjecie tego miejsca , widziane od dołu (leżąc na podłodze :) ) Jeżeli coś by tam wpadło można wełnę odchylić.

http://www.maciejon.republika.pl/Kominek/Od_dolu.jpg

I jeszcze jedno. Ten czarny kamień to nie granit ale marmur.

Jeżeli jesteś z Warszawy lyb okolic to ten model kominka można zobaczyc na Bartyckiej w pawilonie 58 lub 59 (nie pamiętam dokładnie)

• 1 month później...

Witam!

Znalazłam mój wymarzony kominek u Was i od razu się zalogowałam :p jakiœ czas temu znalazłam taki w internecie gdzieœ i zakochałam się na zabój :lol:

W zw. z tym że zrobiliœcie taki, to mam pytanie - jaki to trawertyn? polski czy włoski? ja byłam w kamieniołomie trawertynu w Działoszynie bo chcę mieć jeszcze parapety i schody z trawertynu - wybrałam odcień (beż ciemniejszy) i czekam już kilka miesięcy na wydobycie takiej partii :-?

ten Wasz trawertyn nie jest zażywicowany czy zaszpachlowany? nie wciska się kurz w te szczelinki?

No i mus dodać, że domek jest fantastyczny! gratuluję!!! :p

Pozdrawiam

Monika

Dziękuję za miłe słowa pod adresem naszego domu :)

A odpowiadając na pytania nt. trawertynu:

To jest trawertyn włoski. Nie jest on ani zywicowany ani szpachlowany lecz jedynie szlifowany. Była możliwa opcja polerowania ale nie chcieliśmy by był błyszczący.

Co do kurzu to jak dotąd nie ma z tym najmniejszego problemu tj. nie zauważamy nic, co wymagałoby interwencji. Jakby co sądzę, ża odkurzenie wąską ssawka w zupełności wystarczy.

Z trawertynem mielismy tez inne doświadczenie. Gdy jeszcze nie mieszkaliśmy ekipa wykańczająca dom, zimą ostro paliła w kominku nie odbając o otwieranie drzwiczek wkładu " zgodnie z procedura" (uzywanie szybra i popielnika). W konsekewncji trawertyn nad drzwiczkami wkładu został odymiony na sporej powierzchni. Wyglądało to bardzo nieciekawie. Po konsultacji z wykonawcą zaczęliśmy mycie. Najzwyklejszy Ludwik na wilgotnej gąbce zlikwidował wszystko :)

Trawerytyn jest dośc miękki i mocno kruchy. Pisze o tym, bo zastanawia mnie Twój zamiar wykorzystania go na parapety i schody. Są to przecież poziome powierzchnie poddane naciskowi (szczególnie schody) - odwrotnie niż przy kominku. Będzie tu nie tylko osiadanie kurzu ale i wgniatanie go.

Cała uroda trawertynu moim zdaniem polega na porach czy wręcz dziurach. Szpachlowanie i żywicowanie pewnie te pory jakoś zalepi, ale czy nie pryśnie cały urok naturalności kamienia? :-?