Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa w czasach kryzysu.

Recommended Posts

Witam wszystkich samorobów i inne dobre dusze.

Jestem już czytelnikiem forum od jakiegoś czasu a teraz nadchodzi czas aby tą zgromadzoną wiedzę przekuć w czyn :) to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Budować chce spróbować własnymi siłami z pomocą rodziny ale ta jest ponad 200km ode mnie wiec nie zawsze będzie ktoś do pomocy.:(

W trudniejszych momentach pewnie będę podpierał się jakimiś ekipami ale mam nadzieje że rzadko.

Niedawno zakupiłem działkę pod Warszawą (niestety z rurą pod ziemia więc budowa tylko w zakreślonym trójkącie)

dzialka.jpg

oraz projekt od MGProjekt (Tytan 3) (mieści się idealnie w możliwy teren zabudowy).

projekt.jpg

Beda jakieś zmiany na adaptacji ale o tym później

Badanie gruntu wykonane i okazało się że poza 20cm humusu do 4m mam piasek, wody nie odkryto ale może być ze na jesieni się pojawia.

grunt.jpg

Dom będzie posadowiony na ławach i zastanawiam się na jakiej głębokości te ławy. Podobnież na piasku można płycej ale w ocenie geotechnicznej napisali 1m.

Jutro widzę się pierwszy raz z architektem aby przygotować papiery do PnB to pogadam z nim bo KB nie nie mam wybranego jeszcze. Casting zaczynam po pozwoleniu :)

Ten piasek to na jedno mnie ucieszył bo pewnie obędzie się bez wymiany gruntu ale z drugiej strony chciałem GWC a tu podobno na piachu nie ma sensu bo słaba wymiana ciepła.

Jutro po rozmowie z architektem wrzucę coś więcej.

Edytowane przez BieloP