Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W całym domu na parterze położyłem płytki ceramiczne gres w kolorze beżowym. Zastanawiam się nad kolorem fugi ze względów praktycznych. Dobrze by wyglądał beż lub ciemny beż, ale obawiam się, że bedzie kłopot z utrzymaniem czystości (zwłaszcza jeśli będzie się chodzić w butach) i nawet preparaty (typu delfin) zabezpieczające fugi na niewiele się zdadzą.

Z drugiej strony szare fugi nie dają takiego efektu (mam sufity drewniane i wykończenia w drewnie). Jeśli szare to znowu jaki odcień?

Wymienić w przyszłości fugi to straszny kłopot i nie chcę popełnić błędu

proszę o radę

Pozdrawiam Kris :)

https://forum.murator.pl/topic/26849-kolor-fugi-w-pomieszczeniach-o-du%C5%BCym-nat%C4%99%C5%BCeniu-ruchu/

W całym domu na parterze położyłem płytki ceramiczne gres w kolorze beżowym. Zastanawiam się nad kolorem fugi ze względów praktycznych. Dobrze by wyglądał beż lub ciemny beż, ale obawiam się, że bedzie kłopot z utrzymaniem czystości (zwłaszcza jeśli będzie się chodzić w butach) i nawet preparaty (typu delfin) zabezpieczające fugi na niewiele się zdadzą.

jeśli to będzie ciemny beż i zostanie zadelfinowany w kilku warstwach od razu (znaczy oczywiście "od razu" jak to tylko będzie możliwe, czyli po ok. tygodniu od położenia fugi), powinno być OK.

Problemem może być najwyżej kuchnia, tam czasem si ę rozlewają dużo dziwniejsze rzeczy niż swojskie błotko i tam polecałbym jednak fugi ciemne. Może niekoniecznie szare, może jakieś kontrastowe to tego beżu?

J. (z jasnobeżowa fugą w przedpokoju oraz brązową w kuchni)

Na beżowe płytki świetnie sprawdza się ciepły, czekoladowy kolor fugi. Mam taki "zestaw" w obecnym mieszkanku i wydaje mi się rewelacją. Dla mnie jest super!

Albo tak,jak wyżej,albo zrób białe.Jak już się pobrudzą,że mycie nic nie da,kup specjalny marker do fug (np.Edding 8200) i szybko odświerz.