skibicki 29.08.2002 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 chcialbym dobudowac na dzialce garaz wolnostojacy. czy to prawda ze aby to zrobic musze przejsc od nowa caly ten cyrk z warunkami zab, uzgadnianiem projektu itp jak w przypadku budowy domu? Pytam bo wiecie ile z tym jest roboty, chyba sie powiesze albo skocze ze swiezo zrobionego dachu jesli sie okaze ze tak...Pytanie drugie: znacie jakies pracownie projektowe online dostępne z projektami garaży (chodzi o projekty z dachami płaskimi) będę wam wdzieczy za całokształt pomocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.08.2002 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Muszę Cię załamać. bezwzględnie potrzebujesz pozowlenia na budowę a co za tym idzie cała sprawa papierkowa od początku. Ja buduję bez garażu z kilku powodów, ale potem zamiast garażu robię wiatę /drewno + szkło/pleksja/. Pomyśl o tym - bez pozwolenia czysta sprawa. Co do projektów garaży to poszukaj w Muratorze, Archipelagu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibicki 29.08.2002 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 dzieki kodi za szybka reakcje, choc byles mi jak jezdziec apokalipsy... pomysle wiec o innych rozwiazaniach moze tak jak wspominasz... powiedz jeszcze jedno - wiesz moze jak w przypadku takiego garazu mozna go max blisko usytuowac granicy dzialki? tak jak w przypadku domu czyli 3 m? Jesli tak to będzie kicha do szescianu bo mnie garaz wychodzilby idealnie w narozniku dzialki dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.08.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Witam. Niestety, jeśli garaż będzie trwale połączony z gruntem, a na pewno będzie to cały cykl od początku... A pracownie z garażami... http://www.archeton.com.pl/ http://www.studio-atrium.com.pl/ http://www.mllipinscy.com.pl/ http://www.mtmstyl.com.pl/ http://www.agrobisp.krakow.pl/ http://www.inwestprojekt.com.pl/ http://www.twoje-domy.com.pl/ Powodzenia. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.08.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Kodi,jak dużą wiatę robisz, chodzi mi o rozpietość między słupami? Czy sam ją zaprojektowałeś czy też może masz jakiś gotowy projekt? Ja też mam dom bez garażu i wiata może być dobrym pomysłem. Najważniejsze jest żeby na samochód nie padał zamarzający deszcz i śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.08.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Panowie co do ustytuowania to kiedyś to przegadaliśmy, ale mam lekki zastój na mózgu i nie pamiętam. Bezpiecznie jest 4m od granicy chyba że nie ma okien 3m. Zakładając jesdnak, że jest to forma "luźna" tzn. taka która nie jest na stałę osadzona w gruncie /fundamenty, ławy zbrojenia itp./ to sądzę, iż można ją posadowić gdziekolwiek. Namawiam jednak aby to sprawdzić. U mnie wiata wypada w bezpiecznym miejscu więc nie mam problemu. Co do konstrukcji to powiem tak. Jestem na etapie budowania domu więc sami rozumiecie. Rozpiętość planuję na jakieś 4m. Bez żadnych projektów itp. Dach dwuspadowy, pokryty blachodachówką, oczywiście bez foli, deskowania itp. Całość oparta na słupkach drewnianych np. 10x10cm zakotwionych w metalowych uchwytach i zakotwionych w ziemi /betonie/. Ach jeśli nie masz drzwi od wiaty czy garażu to nie płacisz podatku - też warto sprawdzić. Tak więc drzwi proste w demontażu i przedewszystkim lekkie. Pochodź po okolicy gdzie masz damki jednorodzinne, może ktoś ma taką konstrukcję - jeśli nie to zapraszam do Gdyni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 29.08.2002 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 nawet jak nie będzie trwale związany z gruntem to i tak bedziesz musiał miec pozwolenie, no chyba że będziesz go przestawiał co parę miesiecy - ja wóz Drzymały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibicki 29.08.2002 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 wiem ze bez pozwolenia mozna budowac chyba pomieszczenia gosp. do 30 m2 (cos takiego czytalem kiedys...) probowalem wmowic to dzis ze garaz to tez zab. gosp. ale dotyczy to tylko rolników niestety a budynek gosp. to tylko dla świnek i kurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibicki 29.08.2002 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 a co sie tyczy budowy przy granicy z sasiadem, ogladnąlem czesc projektow w internecie i jest kilka gdzie napisano "mozliwosc budowy w granicy dzialki" jak to rozumiec? Czy jeslibym doszedl do porozumienia z sasadem to ma to moc prawna mimo nieprzestrzegania obowiazujacych 3 metrow (oczywiscie na pismie... bo sasiad dzis przyjaciel jutro....)d*fens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 29.08.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Przerabiam problem garażu wolnostojącego w granicy działki, miałem pozwolenie sąsiada na piśmie, na tej podstawie dostałem zgodę i pozwolenie na budowę, z tym, że do wyboru miałem opcję - usytuować "ostro" w granicy działki (co wówczas z wodą z dachu - dach dwuspadowy w tym wariancie mi nie odpowiadał - nie pasował do domu), albo 1,5 m od granicy - nic pośredniego, mimo wielu rozmów z inspektorem w WA - 0 lub 1,5 m. Mój architekt chciał byc przebiegły - zaprojektował wnękę w garażu, której ściany były w granicy, całyżaś garaż był odsunięty ok 70 cm od niej - nie zadziałało, wnęka została, a ściany musieliśmy przeprojektować, by równiez były w odległości 1,5..., Oczywiście z tej strony nie może byc mowy o oknie.pozdrawiamFiniszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 30.08.2002 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Dobrzykowiece - muszę mieć pozwolenie na wiatę. A jak będę chciał sobie zrobić zadaszenie tarasu to też. Przecież mam zamiar zrobic to w takie samej technologi. Parę słupków drewnianych czymś tam pokrytych głównie od góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.08.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Witam serdecznie. On 2002-08-29 15:50, kodi_gdynia wrote: Co do konstrukcji to powiem tak. Jestem na etapie budowania domu więc sami rozumiecie. Rozpiętość planuję na jakieś 4m. Bez żadnych projektów itp. Dach dwuspadowy, pokryty blachodachówką, oczywiście bez foli, deskowania itp. Całość oparta na słupkach drewnianych np. 10x10cm zakotwionych w metalowych uchwytach i zakotwionych w ziemi /betonie/... To jest juz niestety trwałe połączenie z gruntem, więc wymaga: warunków, projektu, pozwolenia, uprawomocnienia itd... sami wiecie... Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts