Sandman87 15.05.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Cześć,Remontuję łazienkę w przedwojennej kamienicy (drewniana konstrukcja nośna).Jestem na etapie podłogi. Do tej pory zrobiono:-Skucie wylewki betonowej która była zrobiona na szlace,-Wyciągnięcie szlaki, odpylenie konstrukcji,-Zapiankowanie desek posadowionych w połowie belki nośnej,-Ułożenie rur PP wody użytkowej i ogrzewania, montaż kanalizacji. Tutaj pojawia się kilka pytań – na które mam nadzieję – pomoże znaleźć mi odpowiedź 1. Przestrzenie pomiędzy deskami chcę wypełnić wełną mineralną. Czy mam te deski jeszcze jakoś zabezpieczyć czy stosować dodatkowe warstwy? Myślałem o pomalowaniu desek folią w płynie, na wszelki wypadek. Obawiam się jednak że może to przynieść więcej szkody niż pożytku, gdyż na górze będą płyty OSB z nałożoną hydroizolacją (w końcu to łazienka), więc tworzyła by się szczelna komora. Wszystkie rury zaizoluję wełną ale boje się kondensacji wilgoci z rur, która nie miała by gdzie uciekać. Jak do tego podejść? 2. Na belki nośne zamierzam zainstalować stelaż z kantówek a na to płyta OSB.Zastanawiam się nad kantówkami 40x40 albo 40x60 i na to płyta OSB 22mm. Kantówki osadzę co 40cm. Oczywiście z zachowaniem wszelkich dylatacji. Które rozwiązanie byście polecili? Kantówki 60mm podniosą mi w sumie poziom o jakieś 10cm, więc dosyć sporo. Jeśli to ma być korzystne dla wytrzymałości – pójdę w tę stronę. Na płyty OSB chce położyć glazurę więc sztywność to podstawa. 3. Czy na coś mam jeszcze zwrócić uwagę przy tej robocie? Kosztuje mnie to dużo pracy i chcę żeby było porządnie, zwłaszcza że w podłodze idą rury więc na błędy nie ma miejsca.Jest tam sporo kombinowania bo na wszystko jest niewiele miejsca.Aha, w podłodze puszcze jeszcze przewody w peszlu.-Z góry dzięki za pomoc. Wszelkie rady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts