Valard 18.05.2022 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 Witam profesjonalistów, Naszły mnie chęci zrobienia tynku na zewnątrz, a że pieniążków brak, to stwierdziłem, że sam się za to wezmę. Dekadę temu była założona siatka - efekt końcowy możecie zobaczyć na zdjęciach. Jest dużo nierówności, które zostawiają mnie z pytaniem czy w ogóle trzeba to wyrównywać skoro i tak tynk na to trzeba zaraz położyć? Jeżeli jest to konieczne to teraz pytanie odnośnie maszyny do tego przeznaczonej, znalazłem dwie, które niby są od tego samego, ale mają inną powierzchnie robocze i inne końcówki(tarcze) więc i inne przeznaczenie? Pierwsza to 'szlifierka do gipsu tynku ścian', która ma końcówki tylko z papierem ściernym; druga to 'zacieraczka do tynku', ta ma większe tarcze i w wyposażeniu dołączone dodatkowo inne końcówki. Która maszyna bardziej mi posłuży do wykonania całej pracy? Czy plastikowa końcówka w zacieraczce nada się do wykonania tynku typu baranek? Przepraszam z góry za tak amatorskie pytania, ale nigdy tego nie robiłem i nie wiem co się z czym je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 19.05.2022 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Wszystkie te nierówności będzie widać na końcowej warstwie, mniej lub bardziej ale będzie widać.Trzeba nałożyć jeszcze warstwę kleju do siatki i zatrzeć to np. gąbką albo pacą. Bez urazy ale jeżeli tak wyszedł Ci podkład to nie bierz się za tynk bo będzie jeszcze gorzej. Samemu takiej powierzchni nie zrobisz, w najlepszym przypadku wyjdzie łaciate. Jak upierasz się nad samodzielnym tynkowaniem to tylko natryskowo (relatywnie łatwa robota). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts