Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przykręcanie stelaża do dębowego blatu

Recommended Posts

Hej, nie wiedziałem gdzie napisać, mam nadzieje, że ktoś pomoże takiemu laikowi...

Posiadam poniższy zestaw stelaż + blat (na zdjęciu jest zwykły, ja mam gruby z litego dębu):

blat.jpg

W zestawie było 14 śrub/wkrętów z płaskim łbem 4,8x16mm. Nie wiele myśląc a jeszcze mniej mogąc przymierzyłem stelaż i przyłozyłem wkręt do blatu i użyłem wiertarko-wkrętarki ale niestety nawet przy użyciu bardzo dużej siły nic nie poszło. :D Nie wiem czy problem tkwi we wkrętach wyglądają mniej więcej tak:

642312_1.jpg

Czy ktoś mógłby mnie pokierować jak najprościej przykręcić stelarz do blatu? Dziękuje bardzo.

Uprzedzam, ze sie zupelnie na tym nie znam :lol:, ale, kiedys, w podobnej sytuacji, najpierw wiertlem wywiercilam dziurki. O srednicy oczywiscie mniejszej, niz srubki. I potem, juz jakos poszlo, z tym, ze nie pamietam, jakiego rodzaju bylo to drewno. Sprobowac nic nie kosztuje... :cool: Edytowane przez ariater

A ja dodam tylko, ze nie ma zadnego obowiazku uzywania dolaczonych wkretow. Moga byc jakiekolwiek inne, wystarczy, ze beda w miare solidne, i miescily sie w otworach stelaza. I, oczywiscie, krotsze, niz grubosc blatu, bo byloby glupio, gdybys sie przewiercil na wylot :D.

Zapomnialam dodac jeszcze, ze mozesz rowniez oprocz srubek uzyc jakiegos kleju, wtedy juz z pewnoscia zestaw bedzie stabilny i nienaruszalny...

Edytowane przez ariater