Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie mieszkania 2 pokojowego 45m2

Recommended Posts

Po pierwsze ilość będzie zależała od powierzchni ścian i sufitów a nie od powierzchni mieszkania.

Po drugie Trudno wyczuć. W mieszkaniu w starym budownictwie miałem miejsca gdzie było 5 cm tynku, a miałem takie że było 1 cm. Więc z gruzem może być rożnie.

Z tynkowaniem również, bo jak ściany będą krzywe, bez kątów to będzie potrzeba materiału więcej żeby wyrównać.

Dzieki za odpowiedz

Raczej bym wywoził sam gruz do PSZOK w workach, ewentualnie może bym zamówił kontener jakby było tanio .

Wiem , ze się przelicza na powierzchnie ścian .

Ale ile mniej więcej musiałbym zamówić piasku , cementu, wapna by mieć jako taki obraz tego przedsięwzięcia, które by nie czekało .Przyjmując , że to zwykle mieszkanie w bloku standardowe 2 pokojowe około 45m2

Tego gruzu ze ścian i sufitów - po skuciu tona by była czy mogłoby być nawet 2 tony ? Tez chciałbym mieć tego obraz .

Moze ktoś remontował takie mieszkanie o podobnej powierzchni i wie jak to wyglądało , chodzi mi o jakiekolwiek dane .

Edytowane przez m3rty

Nie wiem jak sobie wyobrażasz w tym mieszkaniu tynkowanie, zrobisz pod tym blokiem miejsce na ten piach, wapno cement, czy planujesz to mieszać w mieszkaniu? Doradzałbym raczej gotowe tynki w workach.

Co do ilości gruzu policz ile masz ścian, skad mamy wiedzieć czy to jedno wielkie pomieszczenie czy masz tam kilka klitek.

jak masz 45m2 to masz tyle tynku na suficie 45x0,02= 0,9m3 gruzu z samego sufitu x 1,8= 1,6 tony gruzu. Z mieszkania będziesz miał ze 3-4 razy tyle.

Naprawdę jestem lajkiem jeżeli chodzi o remonty i dla mnie to jest nowość.

Czyli z samego sufitu może będzie ponad 1,5 tony gruzu , a ze ścian może być ponad 4 tony gruzu? Trochę mnie to zaskoczyło . teraz rozumiem dlaczego ten kontener .

Jajmar napisałeś , ze pod blokiem wywalę piasek , wapno , cement . Tez sobie tego nie wyobrażam , ale co można zrobić z tynkiem , który w mieszkaniu odłazi od ścian? trzeba to jakoś naprawić ( tynk przesiąknięty bo dach przeciekał kilka lat) . A reszta tynku nie lepsza bo budynek z lat 70-tych .

Szukam pomocy i rozwiązania stad zadaje pytanie na forum .

Gdzieś czytałem , ze tynki gotowe są kiepskiej jakości ? Wiem , ze trzeba zrobić szpryce (obrzutkę) , narzut i później końcowy etap gładź . Jakiej firmy gotowe tynki byście polecili ?

A może lepiej by było tradycyjnie kupić w mniejszych ilościach piasek , wapno , cement i zbiegiem prac domawiać ? Nie kupiłbym wszystkie od razu i zrzucił gdzieś to pod blokiem . Jajmar no właśnie gdzie to później mieszać . Są jakieś sposoby, maszyny by mieszać tynk w mieszkaniu ?

Jeszcze chciałem zapytać . Jak w kamienicy są zrywane tynki , to jak później zostaje przeprowadzone tynkowanie i to np na 2 czy 3 pietrze ? Kamienice stają często w centrum miasta .

Edytowane przez m3rty

Naprawdę jestem lajkiem jeżeli chodzi o remonty i dla mnie to jest nowość.

Czyli z samego sufitu może będzie ponad 1,5 tony gruzu , a ze ścian może być ponad 4 tony gruzu? Trochę mnie to zaskoczyło . teraz rozumiem dlaczego ten kontener .

Jajmar napisałeś , ze pod blokiem wywalę piasek , wapno , cement . Tez sobie tego nie wyobrażam , ale co można zrobić z tynkiem , który w mieszkaniu odłazi od ścian? trzeba to jakoś naprawić ( tynk przesiąknięty bo dach przeciekał kilka lat) . A reszta tynku nie lepsza bo budynek z lat 70-tych .

Szukam pomocy i rozwiązania stad zadaje pytanie na forum .

Gdzieś czytałem , ze tynki gotowe są kiepskiej jakości ? Wiem , ze trzeba zrobić szpryce (obrzutkę) , narzut i później końcowy etap gładź . Jakiej firmy gotowe tynki byście polecili ?

A może lepiej by było tradycyjnie kupić w mniejszych ilościach piasek , wapno , cement i zbiegiem prac domawiać ? Nie kupiłbym wszystkie od razu i zrzucił gdzieś to pod blokiem . Jajmar no właśnie gdzie to później mieszać . Są jakieś sposoby, maszyny by mieszać tynk w mieszkaniu ?

Jeszcze chciałem zapytać . Jak w kamienicy są zrywane tynki , to jak później zostaje przeprowadzone tynkowanie i to np na 2 czy 3 pietrze ? Kamienice stają często w centrum miasta .

Ja bym szedł w tynki w workach jakie to już Twoja decyzja. Gipsowe czy cementowo wapienne, obecnie w pomieszczeniach mieszkalnych to raczej większość wybiera gipsowe. Mieszanie "pod blokiem" ja sobie nie wyobrażam, masz tam miejsce na auto piasku, auto cementu wapna, agregat? Jak agregat to często siła 380V - masz? Miejsce to jedno a zgoda wspólnoty czy spółdzielni ?

A tak gotowy tynk w workach mozna od biedy mieszać w kastrze. Co do jakości , nie masz się czego bać.

EDIT:

Weź może jakiegoś budowlańca żeby sprawdził te tynki co masz, żebyś niepotrzebnie nie szedł w koszty. Zniszczone fragmenty pewnie trzeba usunąć, ale czy całość ? Może niekoniecznie.

Edytowane przez jajmar
  • Like 1

Dziękuje wam obu za pomoc

Zapomniałem na początku pierwszego postu napisać , ze ja tynkować nie będę, tylko chciałem sam dla siebie dowiedzieć się jak wygląda takie przedsięwzięcie . Ile cementu , wapna , piasku musiałbym mniej więcej kupić na takie mieszkanie i jakby to wyglądało gabarytowo .

Akurat z tym gruzem , to sądziłem , ze sam dam rade pomału wywozić do PSZOK , ale jak to będzie z 6 ton gruzu to chyba raczej nie i musiałbym zamówić kontener.

Przed chwila sprawdzałem w internecie . Dlaczego worki z tynkiem gipsowym są droższe od tynku cementowo wapiennego ? Podobno tynk CW jest mocniejszy niz gipsowy ?

Znalazłem ATLAS ZAPRAWA TYNKARSKA i w jego składzie są dwie warstwy tynku czyli : szpryc (obrzutka) i narzut wierzchni .

Widziałem filmik z tynku gipsowego KNAUF fajnie to wygląda i w sumie mógłbym taki zastosować.

Jaki byście polecili gotowy tynk do takiego mieszkania cementowo wapienny czy gipsowy ?

Czy zmieściłbym się otynkowaniem całego mieszkania 45m2 razem z robocizna w 5 tys zł ?

Nie wiem kiedy będę w tamtym mieszkaniu, aby wszystkie ściany pomierzyć .

W 7-8 tys zł bym się zmieścił z robocizną ? Czy będzie grubo powyżej 10 tys zł ?

Czy szybciej i łatwiej będzie położyć w workach gotowy tynk gipsowy niż cementowo wapienny?

Moze prześle później zdjęcia jak wyglądają ściany .

Po pierwsze policz m2 ścian. Nie odliczaj okien i drzwi, chyba że masz jakieś wielkie przeszklenia - z 5m2 to odejmuj połowę.

Pod Lublinem tynkowanie to 35zł/m2 - już z materiałem.

około 40m2 tynku to jedna paleta tynku gotowego i ok 100 litrów wody - przy równych ścianach.

Przy równych ścianach możesz przyjąć też, że 40m2 tynku to tona gruzu - czyli ok 0,5m3.

Natomiast jeśli ściany są krzywe powyższe wartości możesz podwoić, a w skrajnych przypadkach nawet potroić.

• Like 1

Dziękuje wam obu za pomoc

Zapomniałem na początku pierwszego postu napisać , ze ja tynkować nie będę, tylko chciałem sam dla siebie dowiedzieć się jak wygląda takie przedsięwzięcie . Ile cementu , wapna , piasku musiałbym mniej więcej kupić na takie mieszkanie i jakby to wyglądało gabarytowo .

Proponuję więc obejrzeć na YT parę filmików z prac tego typu. Polecam kanał "Marcin buduje", gdzie była seria jak zawodowo wykonuje się tynki cem-wap tradycyjne mieszane na budowie, sporo ciekawych wskazówek (warto obejrzeć niezależnie jaki tynk się robi). Sam ocenisz, że tradycyjne przygotowanie tynku w warunkach jednego mieszkania w bloku jest bezcelowe i raczej nie znajdziesz firmy, która by się tego podjęła.

Pozostaje tynk z worka, masz tam przygotowane proporcje plus odpowiednia chemia, która ułatwia urabialność, itp. Masz zapewnioną powtarzalność poszczególnych partii i nie musisz rozkminiać poprawności proporcji.

Wybór czy z worka będzie tynk cem-wap czy gips zależy od Ciebie. Cem-wap ma lepsze własności fizyko-chemiczne niż gips, ale ma swoją strukturę, która wielu osobom nie odpowiada. Osobiście wolę jednak cem-wap, nawet bez gładzi.

• Like 1

Zastanów się czy po skuciu tynku lepiej nie wykończyć mieszkania płytami karton-gips. Kleisz na klej do ściany, jest szybko, tanio i w miarę czysto.

Raczej wolałbym unikać płyt karton gips. Pewnie można wszystko ładnie zakamuflować w bardzo szybkim temię np ściany , sufit i mieszkanie jak nowe .

No i dolicz sobie jeszcze elektrykę o ile jest stara instalacja. Skoro będziesz robić nowe tynki to i kable warto byłoby wymienić.

Elektryka w tym mieszkaniu nie istnieje (stara aluminiowa) , odkąd kupiłem nie włączałem światła . Nie robiłem tego z powodu przeciekającego dachu , cały tynk mokry w miejscu gdzie jest gniazdko elektryczne.

Proponuję więc obejrzeć na YT parę filmików z prac tego typu. Polecam kanał "Marcin buduje", gdzie była seria jak zawodowo wykonuje się tynki cem-wap tradycyjne mieszane na budowie, sporo ciekawych wskazówek (warto obejrzeć niezależnie jaki tynk się robi). Sam ocenisz, że tradycyjne przygotowanie tynku w warunkach jednego mieszkania w bloku jest bezcelowe i raczej nie znajdziesz firmy, która by się tego podjęła.

Pozostaje tynk z worka, masz tam przygotowane proporcje plus odpowiednia chemia, która ułatwia urabialność, itp. Masz zapewnioną powtarzalność poszczególnych partii i nie musisz rozkminiać poprawności proporcji.

Wybór czy z worka będzie tynk cem-wap czy gips zależy od Ciebie. Cem-wap ma lepsze własności fizyko-chemiczne niż gips, ale ma swoją strukturę, która wielu osobom nie odpowiada. Osobiście wolę jednak cem-wap, nawet bez gładzi.

Dzieki. To juz mam obraz mniej więcej tego jak to powinno wyglądać , a jak nie . Definitywnie odpada robienie tynków tradycyjną metodą .

Jaki worki gotowego tynku cementowo wapiennego byście polecili , najwyższej półki i ze średniej półki? Jakich gotowych tynków firmy unikać?

I mam jeszcze takie pytanie . Czy gotowy tynk z worka cementowo wapienny będzie miał chociaż podobną twardość i właściwości jak tynk wykonany metoda tradycyjną ?

Edytowane przez m3rty

• 2 weeks później...