Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość rozdzielaczy pompa ciepła

AleksanderPod

Recommended Posts

Dzień dobry, Posiadam projekt ogrzewania podłogowego w którym to pętle z najdalszych pomieszczeń oddalone są od rozdzielacza nawet o 8m, co daje razem z powrotem 16m. Zastanawiałem się czy istnieje jakaś optymalna odległość od rozdzielacza, którą się przyjmuje. W założeniu na parterze mam 11 pętli, z czego te najbardziej odległe znajdujące się w salonie 3 pętle, przy rozstawie z projektu tj. co 10 cm, wyjdą łącznie po 130m. Cała podłogówka z rur 16mm. Zastanawiałem się, czy nie byłoby korzystniejszym rozwiązaniem, żeby zastosować drugi rozdzielacz na parterze zlokalizowany bliżej najdłuższych pętli. Wtedy zrobiłbym 4 pętle zamiast 3 i długości pętli byłyby krótsze. Wszędzie mam pętle po około 90m. Źródło ogrzewania pompa ciepła mitsubishi ecodan 8kw. Pytanie, czy nie ma przeciwskazań dla zrobienia łącznie 3 rozdzielaczy. Dwóch na parterze po 8 i 4 sekcje oraz na poddaszu 7 sekcji. Daje to 19 sekcji i około 2000m rury. Pytanie czy da się to jakoś sprawnie połączyć?

Nie robi się tak długich pętli czyli po 130m Trzeba tak jak mówisz dołożyc jeszcze jedną pętlę.Najlepiej pętle do 100m choć niby w poradnikach do 120

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pytanie czy nie ma problemu przy pompie, że na dole bede mial 2 rozdzielacze i u góry jeden. Nie ma żadnych przeciwskazań ?

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pytanie czy nie ma problemu przy pompie, że na dole bede mial 2 rozdzielacze i u góry jeden. Nie ma żadnych przeciwskazań ?

A moze by zmienic ten projekt bo przy takich błedąch to nie wiadomo jak było liczone. Co do rozdzielaczy to prowadzic oddzielne zasilanie z góry i dółu i łaczyc przy PC.

Mam w sumie 5 skrzynek rozdzielczych. Trzy na dole i dwie na piętrze. Nie ma żadnego problemu z obsługą przez PC. Jedyne co musiałem dodać, to pompa obiegowa pchająca do góry, bo ta w PC okazała się za słaba. Na górę idzie osobny pion, niezależny od rozprowadzenia na dole. Instalator przekonywał, że lepiej zrobić jedną skrzynkę rozdzielczą więcej, a pętle krótsze, więc potwierdza się to, co mówią koledzy...

• 3 weeks później...
Pętle daje się zazwyczaj do 90 m z dojściem nie powinno się przekraczać na rurze fi 16 120 mb pętli ale tak jak mówię im mniejsze tym później mamy możliwość ustawienia przepływu . Pompa jest dobierana do zapotrzebowania domu w ciepło nie do ilości rozdzielaczy, należy jednak pamiętać że ilość mb w całym domu uwarunkowuje dobór pomp do domu bo umówmy się pompka w PC nie obsłuży dużego domu sama a dwa pompa obiegowa w PC powinna podawać czynnik grzewczy do zbiornika cwu oraz przez bufor do grupy pompowej z pompa dobrana do oporów instalacji w domu bo 2000 mb rury to dom duży zapewne.