AleksanderPod 22.05.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2022 Dzień dobry, Posiadam projekt ogrzewania podłogowego w którym to pętle z najdalszych pomieszczeń oddalone są od rozdzielacza nawet o 8m, co daje razem z powrotem 16m. Zastanawiałem się czy istnieje jakaś optymalna odległość od rozdzielacza, którą się przyjmuje. W założeniu na parterze mam 11 pętli, z czego te najbardziej odległe znajdujące się w salonie 3 pętle, przy rozstawie z projektu tj. co 10 cm, wyjdą łącznie po 130m. Cała podłogówka z rur 16mm. Zastanawiałem się, czy nie byłoby korzystniejszym rozwiązaniem, żeby zastosować drugi rozdzielacz na parterze zlokalizowany bliżej najdłuższych pętli. Wtedy zrobiłbym 4 pętle zamiast 3 i długości pętli byłyby krótsze. Wszędzie mam pętle po około 90m. Źródło ogrzewania pompa ciepła mitsubishi ecodan 8kw. Pytanie, czy nie ma przeciwskazań dla zrobienia łącznie 3 rozdzielaczy. Dwóch na parterze po 8 i 4 sekcje oraz na poddaszu 7 sekcji. Daje to 19 sekcji i około 2000m rury. Pytanie czy da się to jakoś sprawnie połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 23.05.2022 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Nie robi się tak długich pętli czyli po 130m Trzeba tak jak mówisz dołożyc jeszcze jedną pętlę.Najlepiej pętle do 100m choć niby w poradnikach do 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksanderPod 23.05.2022 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Nie robi się tak długich pętli czyli po 130m Trzeba tak jak mówisz dołożyc jeszcze jedną pętlę.Najlepiej pętle do 100m choć niby w poradnikach do 120 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pytanie czy nie ma problemu przy pompie, że na dole bede mial 2 rozdzielacze i u góry jeden. Nie ma żadnych przeciwskazań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pytanie czy nie ma problemu przy pompie, że na dole bede mial 2 rozdzielacze i u góry jeden. Nie ma żadnych przeciwskazań ? A moze by zmienic ten projekt bo przy takich błedąch to nie wiadomo jak było liczone. Co do rozdzielaczy to prowadzic oddzielne zasilanie z góry i dółu i łaczyc przy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 23.05.2022 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pytanie czy nie ma problemu przy pompie, że na dole bede mial 2 rozdzielacze i u góry jeden. Nie ma żadnych przeciwskazań ? Mam w sumie 5 skrzynek rozdzielczych. Trzy na dole i dwie na piętrze. Nie ma żadnego problemu z obsługą przez PC. Jedyne co musiałem dodać, to pompa obiegowa pchająca do góry, bo ta w PC okazała się za słaba. Na górę idzie osobny pion, niezależny od rozprowadzenia na dole. Instalator przekonywał, że lepiej zrobić jedną skrzynkę rozdzielczą więcej, a pętle krótsze, więc potwierdza się to, co mówią koledzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 09.06.2022 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Pętle daje się zazwyczaj do 90 m z dojściem nie powinno się przekraczać na rurze fi 16 120 mb pętli ale tak jak mówię im mniejsze tym później mamy możliwość ustawienia przepływu . Pompa jest dobierana do zapotrzebowania domu w ciepło nie do ilości rozdzielaczy, należy jednak pamiętać że ilość mb w całym domu uwarunkowuje dobór pomp do domu bo umówmy się pompka w PC nie obsłuży dużego domu sama a dwa pompa obiegowa w PC powinna podawać czynnik grzewczy do zbiornika cwu oraz przez bufor do grupy pompowej z pompa dobrana do oporów instalacji w domu bo 2000 mb rury to dom duży zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts