Kedrap3 21.12.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Mam pytanie do fachowców: zgodnie z zaleceniami zrobiłem kosztorys. Zostały w nim przyjęte następujące założenia: współczynnik kosztów pośrednich 68%, zysk 20%. Czy jest to standard przyjmowany przez firmy budowlane czy też można spotkać się z innymi wartościami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 23.12.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 W dzisiejszych czasach zysk kształtuje sie między 10 a 14 % natomiast koszta w okolicach 60 do 70 procent. Ale wszystko zależne moze byc od branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 30.12.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Mam pytanie do fachowców: zgodnie z zaleceniami zrobiłem kosztorys. Zostały w nim przyjęte następujące założenia: współczynnik kosztów pośrednich 68%, zysk 20%. Czy jest to standard przyjmowany przez firmy budowlane czy też można spotkać się z innymi wartościami? Problem wymaga uściślenia. Zwróć uwagę od jakiej podstawy będzie liczony wskaźnikiem koszt pośredni i zysk. Jak tego nie wyjaśnisz to możesz stracić! Co innego liczyć koszty pośrednie 68% od robocizny ®,a co innego łącznie od robocizny ®, sprzętu (S) i transportu (T). To samo dotyczy narzutu zysku. Bezpieczniej umawiać się na kwotę pod ustalony zakres rzeczowy. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedrap3 03.01.2005 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 W kosztorysie który dostałem Koszt pośrednie liczone są od Robocizna + Sprzęt, a Zysk od sumy Robocizna+Sprzęt+Koszty pośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 03.01.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 W kosztorysie który dostałem Koszt pośrednie liczone są od Robocizna + Sprzęt, a Zysk od sumy Robocizna+Sprzęt+Koszty pośrednie. ...może inaczej. Zobacz jak kształtuje się cena rynkowa 1m2 pow. w twoim rejonie. Wystarczy potem pomnożyć tą cenę przez powierzchnię wg twojego projektu i wyjdzie ci cena ofertowa do negocjacji. Nie baw się w kosztorysy. Za mało wiesz by je weryfikować i zawsze będą mogli cię wykiwać. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts