Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To w projekcie nie masz wymienionych materiałów?

Mam tylko projekt techniczny - taka robocze wersja.

Cały projekt dostanę , jak mówił architekt , przyjedzie z dokumentami i projektem i mi to da.

Podał mi na razie ilość stali oraz betonu komórkowego.

Dobra, ostatni dokument z zarządu dróg wojewódzkich dotarł.

Według słów architekta za 2 tygodnie będę miał pozwolene na budowę - chociaż tyle.

Kupiłem stal na całą budowę już, jest ulokowany na paletach na działce, jak to zabezpieczyć przed zimą?

Według słów architekta za 2 tygodnie będę miał pozwolene na budowę - chociaż tyle.

i kolejne 14dni na uprawomocnienie decyzji, choc ja zaczalem juz przed, w miare spoko sasiedztwo. Stal może leżeć, nic jej sie nie stanie, bardziej bym czuwał czy jakies lepkie rączki nie przyjdą, juz slyszalem sytuacje jak w nocy targali stal przez pola kukurydzy z kątówką aku w ręku.

Raczej nie zwiną, 3 domy obok, na każdym monitoring.

Bez koparki i tak nic nie z działają, wiec szanse zerowe.

Nie dawac jakiejś folii , żeby nie rdzewiało?

I co myślicie o robieniu stanu zerowego jednak w zimie (styczeń), ma to sens? czy za bardzo się upieram?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Niebawem bedę zaczynał.

Jak długa powinna być przerwa technologiczna między stanem zero murowaneim i następnie między wylanym stropem a budowaniem konstrukcji dachu?

• 3 weeks później...

Panowie,

Jaki pustak szalunkowy na fundament?

Kierownik mi powiedział, żeby zapytał wykonawce z jakiego najchetniej by chciał, ale według mnie to nie ich rola.

Ja bym się skłaniał ku tej opcji: 50 × 24 × 24

Pozostałe wymiary to

49 × 25 × 25,

50 × 30 × 25,

50 × 24 × 24,

50 × 20 × 20

51 × 25 × 20,5 cm

W projekcie nie ma?

Kierownik budowy powiedział, że to nie ma znaczenia,

Zrobie przegląd cen, około 6zł miałem oferty na 50 × 24 × 24 a 7zł na 50 × 30 × 25,

Mój projekt ma 48 stron i w sumie połowa to pozwolenia i uprawnienia.

mam nieodparte wrażenie, że porównując do tych z archona czy innej strony, jest to średnio zrobione.

• 3 weeks później...

Panowie.

Dwa pytania.

Długosć ław 69mb.

Do wyboru 4 warstwy pustaka szalunkowego 50x25x25 czy 3 warstwy +10cm dodatkowego betonu pod ławy fundamentowe (propozycja kierownika budowy)