diaekon 24.05.2022 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2022 WitamCzytam sporo na temat bufora ogrzewanego elektrycznie i mam już mętlik w głowie. Czy dobrze rozumiem, że cała ekonomiczna przewaga bufora z elektrycznymi grzałkami nad zwykłym kotłem elektrycznym sprowadza się do tego, że bufor nagrzewa się tańszym prądem w taryfie nocnej, a kocioł musi chodzić (głównie) w dzień na droższym prądzie (nawet jeżeli to g11)?Czy instalacja z buforem ze względu na jakąś "magię" potrafi (jak pompa ciepła) wycisnąć więcej energii cieplnej z 1kwh pobranego prądu niż zwyczajny kocioł elektryczny, czy może w obydwu tych przypadkach z 1kwh prądu dostaję dokładnie tyle samo ciepła? Załóżmy, że mam 9000kwh rocznie z fotowoltaiki przeznaczone tylko na CO i jestem tym w stanie ogrzać w 100% dom. Czy instalacja z buforem zużyje mniej prądu z tego zapasu niż zwyczajny kocioł elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.05.2022 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2022 Instalacja z buforem pobierze tyle samo i dojdą straty na samym buforze. Jeśli ktoś nie ma energii z PV to może grzać w drugiej taryfie. Ot cała magia. Jaki to będzie dom? Masz pewność, że te 9tys kWh wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts