cieszynianka3 25.05.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Dzień dobry. Buduję dom 115 metrów w parterze z górą nieużytkową i wybór padł na kocioł Immergas. W hurtowni doradzono mi model VICTRIX 20 X TT 2 ERP, jednak zaczęłam czytać, dopytywać i zastanawiam się czy nie lepszy byłby VICTRIX 12 X TT 2 ERP ? Sama niestety nie mam o tym pojęcia, wiem tyle co wyczytam. Widzę że wiele osób z takim metrażem domu montuje kocioł 12kW, jednak nie chciałabym żeby potem były jakieś problemy. Dodam parę szczegółów o budowanym domu:-Parter 115 metrów, strop, podłogi ocieplone styropianem grafitowym-elewacja grafit 20 cm-jest rekuperacja-zasobnik do kotła zakupiony o pojemności 140 litrów.-okna trzyszybowe-drzwi drewniane o niskim współczynniku ep-właz na strych również dobrej jakości-ogrzewanie tylko podłogowe Czy mogę liczyć na jakieś wskazówki, który kocioł wybrać ? Cena dla obu modeli jest taka sama. Edytowane 25 Maja 2022 przez cieszynianka3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 25.05.2022 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Wg mnie 12kW jego minimalna moc to 1,9 a 20 aż od 3 co nie jest bez znaczenia przy 100%podlogowki i bardzo dobrze ocieplonego budynku z reku.Straty ciepła tego budynku będa małe.Ta moc też poradzi sobie z nagrzaniem niewielkiego zasobnika.Pompa w obu kotłach chyba taka sama.Mysle że ta podłogowka pójdzie bezpośrednio z kotła pod warunkiem że będzie poprawnie wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka3 25.05.2022 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Wg mnie 12kW jego minimalna moc to 1,9 a 20 aż od 3 co nie jest bez znaczenia przy 100%podlogowki i bardzo dobrze ocieplonego budynku z reku.Straty ciepła tego budynku będa małe.Ta moc też poradzi sobie z nagrzaniem niewielkiego zasobnika.Pompa w obu kotłach chyba taka sama.Mysle że ta podłogowka pójdzie bezpośrednio z kotła pod warunkiem że będzie poprawnie wykonana Czyli proponowałbyś bardziej 12 kW? Sama nie wiem co wybrać i czym to się różni. Cena taka sama. Zasobnik na wodę 140l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2022 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 D.... -drzwi drewniane o niskim współczynniku ep ........ Czy mogę liczyć na jakieś wskazówki, który kocioł wybrać ? Cena dla obu modeli jest taka sama. Pomieszanie z poplątaniem, Ep to wsp. energii pierwotnej, okna i drzwi charakteryzujemy wsp Uw Kocioł VICTRIX 12 X TT 2 ERP jest zdecydowanie lepszym wyborem ale nadal za mocny, niestety poza Viessmanem o mocy 11 kW nie ma na rynku kotłow o mniejszej mocy rzedu 6-8 kW i dlatego ten kocioł moze/musi taki byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka3 25.05.2022 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Pomieszanie z poplątaniem, Ep to wsp. energii pierwotnej, okna i drzwi charakteryzujemy wsp Uw Kocioł VICTRIX 12 X TT 2 ERP jest zdecydowanie lepszym wyborem ale nadal za mocny, niestety poza Viessmanem o mocy 11 kW nie ma na rynku kotłow o mniejszej mocy rzedu 6-8 kW i dlatego ten kocioł moze/musi taki byc. Rzeczywiście, zrobiłam gafę z tym opisem. Ep to współczynnik charakteryzujący cały budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts