samsu 12.07.2022 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 ps. Jak to mozliwe, że połowa stanowi mniejszośćJak to się dzieje, że nie którzy żarciem rzygają a między innymi w Afryce z głodu zdychają. JAK ZROBIĆ RUSZTA AWARYJNE NA CZAS WĘGLOWEGO KRYZYSU ??? - 2 maj 2022 - Palenie drewnem w kotle na ekogroszek KBO z rusztem wodnym.- 31 maj 2020 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 19.07.2022 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Chciałem tylko przekazać zgodnie z tematem że dzisiaj udało mi się kupić węgiel w sklepie PGG (5 ton, KOSTKA ZIEMOWIT, 878,22 zł.).Nie było łatwo choć nie przykładałem do tego zbytniej uwagi zaglądając podczas pracy przy kompie, co chwilę na stronę sklepu PGG i ją odświeżając na każdym etapie zamówienia. Najdłużej zeszło mi na stronie pobierającej dane adresu do zamówienia z serwera. Więc jak widać, warto próbować. PS.Pozostaje teraz wynająć przewoźnika i przywieźć ten zakupiony węgiel . Jak przywiozę to dam znać ile ta operacja kosztowała kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.07.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Trójka ci wpadnie to akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.07.2022 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Trójka ci wpadnie to akuratCzym chata bogata tym rada - może pchniesz w tym temacie to dalej : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/40576-koszty-transportu-w%C4%99gla-luzem-z-kopalni-na-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-200km/ lub może na FM-ie, to upowszechnisz. Pozostaje teraz wynająć przewoźnika i przywieźć ten zakupiony węgiel . Jak przywiozę to dam znać ile ta operacja kosztowała kasy. Jak raz morze @DUNIA.MD z kimś się dzięki temu zgada i jednym kursem kilka osób opatrzonych zostanie za uczestnictwo w części kosztów transportu – skoro już z internetowego sklepu PGG własnym transportem odbierać można a nie, że tylko i wyłącznie od kuriera Poczta Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.07.2022 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Jak raz morze @DUNIA.MD z kimś się dzięki temu zgada i jednym kursem kilka osób opatrzonych zostanie za uczestnictwo w części kosztów transportu – skoro już z internetowego sklepu PGG własnym transportem odbierać można a nie, że tylko i wyłącznie od kuriera Poczta Polska. Już dzwoniłem do przewoźnika i powiedział 2700 zł. Twierdzi że był ostatnio po taki ładunek i stał 1,5 dnia. Podliczając: Nazwa produktu: Kostka - Ziemowit - 1000 kg luz Waga towaru: 5000 kg Łączna cena towaru: 4391,10 zł Transport we własnym zakresie 2700,00 RAZEM: 7091,10 zł / 5 = 1418,22 za 1 tonę. Zważając na aktualne czasy nie jest źle. Dodatkowo jeśli to co planują wejdzie w życie: Jak zapowiedziała minister Anna Moskwa, dodatek będzie wypłacany w wysokości 3 tys. zł na odbiorcę, na każde gospodarstwo domowe, które jest zarejestrowane w Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków lub złożyło wniosek ze wskazaniem źródła ogrzewania opartego o węgiel. koszt wyjdzie niższy: RAZEM: 7091,10 zł - 3000,00 = 4091,10 / 5 = 818,22 zł. za tone. Edytowane 20 Lipca 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.07.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 No kurde jeszcze ekogroszkowca z piwnicy nie wytargałem i kto wie czy go nie podłączę z powrotem , prąd ma drożeć a węgiel niech by był nawet po 1 tysiaku to spoko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.07.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Już dzwoniłem do przewoźnika i powiedział 2700 zł. Twierdzi że był ostatnio po taki ładunek i stał 1,5 dnia. Czyli trafiłem z trójką. Jeszcze na obiad wystarczy. Ja, kredytobiorca, zapłacę za to w przyszłym roku w ratach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.07.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) No kurde jeszcze ekogroszkowca z piwnicy nie wytargałem i kto wie czy go nie podłączę z powrotem , prąd ma drożeć a węgiel niech by był nawet po 1 tysiaku to spoko . Śmiałeś z PV... dokupię 5 paneli + bufor z grzałką i mam darmową energię... i na cele bytowe i na ogrzewanie budynku również. Pompa ciepła lub grzejniki energooszczędne nie potrzebne mi.... za droga impreza. Nie zazdroszczę Wam , palącym węglem... Powodzenia. Edytowane 20 Lipca 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.07.2022 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Przyjmijmy, że ktoś spala 4 ton węgla na sezon , co raczej jest ilością bardzo małą. Węgiel dobija cenowo do 3 tysięcy czyli na sezon pójdzie z dymem 10 000 zł. Czy te 3 000 o rządu spowoduje że będzie ciepło ? Oczywiście że nie. Kogo stać na 7 tysiecy za opał. Prawda jest taka że Pis odkleił się od rzeczywistości i tonie. Podobnie ich rudawki nic nie dają oprócz przyspieszania inflacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.07.2022 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Śmiałeś z PV... dokupię 5 paneli + bufor z grzałką i mam darmową energię... i na cele bytowe i na ogrzewanie budynku również. Pompa ciepła lub grzejniki energooszczędne nie potrzebne mi.... za droga impreza. Nie zazdroszczę Wam , palącym węglem... Powodzenia. Ja mam pompę ciepła ale ileż ten prąd będzie kosztował kto to wie , panele sobie sprawię ale tylko dla swoich potrzeb ale droga zabawka skoro tylko na lato się nadaje gdzie energi prawie wcale nie potrzeba , z tym ekogroszkowcem to raczej był żart ale z kominka żartować już nie będę bo takowyż kupię bo nie wiadomo co ci nasi kacapy zimą porobią , kryzys ma być światowy (półświatowy) i wprowadzają go widać solidnie idzie im zgodnie z planem tylko pytanie co na końcu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.07.2022 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Ja, kredytobiorca, zapłacę za to w przyszłym roku w ratach A ja to nie, tylko ty. Poza tym nie potrzebowałem tych ich pieniędzy. Wolałbym żeby ulokowali je w nasze kopalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.07.2022 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 dokupię 5 paneli + bufor z grzałką i mam darmową energię.... Ta już ci darmowa. Nie zazdroszczę Wam , palącym węglem... Powodzenia Nie potrzebuję twojej litości, to raczej ja mogę się nad tobą zlitować i przyjąć cię pod dach jak zabraknie prądu lub słońca "w zimie". Nie palię tylko węglem - węgiel jest na mroźniejsze dni i wystarczy na 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.07.2022 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 ale z kominka żartować już nie będę bo takowyż kupię Dopiero będziesz kopcił i ogrzewał okolicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.07.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Dopiero będziesz kopcił i ogrzewał okolicę. Wiem o tym ale jak prund zrobią po nie wiadomo ile a w dodatku jeszcze niech wyłączą to kominek grzać będzie całą chałupę a że w promieniu 300 metrów znikną wszystkie drzewa no cuż takie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.07.2022 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Wiem o tym ale jak prund zrobią po nie wiadomo ile a w dodatku jeszcze niech wyłączą No co ty gadasz? @Alessandro w innym temacie namawia i pisze że prąd ma być tani jak barszcz: Ponoć w przyszłym roku cena prądu 1 kWh ma kosztować 1,50 zł, za połowę ceny w II taryfie możesz grzać. W Energa np. w godzinach od 22 do 6 rana i od 13 do 15 tej, a w weekendach całodobowa w II taryfie., a że w promieniu 300 metrów znikną wszystkie drzewa no cuż takie życie Powielane kłamstwo. Nasz system leśny jest najlepszy na Świecie a te barany z innych krajów unii powycinali swoje lasy i chcą nas uczyć jak gospodarować lasami więc puszczają takie niusy. Edytowane 20 Lipca 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.07.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Ta już ci darmowa. Nie potrzebuję twojej litości, to raczej ja mogę się nad tobą zlitować i przyjąć cię pod dach jak zabraknie prądu lub słońca "w zimie". Nie palię tylko węglem - węgiel jest na mroźniejsze dni i wystarczy na 3 lata. W razie braku prądu, jest kociołek drewno-pelletowy. Drewnem nagrzeję bufor, poza buforem pelletem. Fajtłapem nie jestem Priorytetem ogrzewania to PV+bufor z grzałką.... Życie, jak w Alpach Francuskich Edytowane 20 Lipca 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.07.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Zważając na aktualne czasy nie jest źle. Bym powiedzia - super jest - problem z glowy i z nim stres poszed precz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.07.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Ja mam pompę ciepła ale ileż ten prąd będzie kosztował kto to wie , panele sobie sprawię ale tylko dla swoich potrzeb ale droga zabawka skoro tylko na lato się nadaje gdzie energi prawie wcale nie potrzeba , z tym ekogroszkowcem to raczej był żart ale z kominka żartować już nie będę bo takowyż kupię bo nie wiadomo co ci nasi kacapy zimą porobią , kryzys ma być światowy (półświatowy) i wprowadzają go widać solidnie idzie im zgodnie z planem tylko pytanie co na końcu ??? OGRZEWANIE DOMU ZA DARMO, czyli BUFOR + FOTOWOLTAIKA. Za cenę pompy ogrzewam dom za darmo! Edytowane 20 Lipca 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.07.2022 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 OGRZEWANIE DOMU ZA DARMO, czyli BUFOR + FOTOWOLTAIKA. Za cenę pompy ogrzewam dom za darmo! No ale ja już nie będę prosumentem i dla mnie temat zamknięty a po nowych zasadach to niezbyt interesujące , każdy z nas na tym samym wózku jedzie to tylko kwestia czasu już oni coś wymyślą aby komuś przypadkiem za dobrze nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 21.07.2022 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Chłopacy a co będziecie o tym prawić jak w końcu sezon grzewczy na tym przeżyjecie - może który jak się na tym wychodzi po kilku sezonach grzewczych gdzie pokaże i napisze jaki jest zysk na tym do zainwestowanych pieniędzy oraz jak i kiedy to się zwróci. Z propan-butanem problemu żadnego nie ma – może do tego to porównywać trzeba, bo też każydy na propa-butan ogrzewanie mieć może więc w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts