Kousto 21.12.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Mam pytanie : od kominka do góry ok 1,5m i po podłodze ok 5 mb czy grawitacyjnie da radę dojść ciepłe powietrze 2 pokoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 21.12.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 U mnie też jest ok 5m od kominka,do łazienki na górze. Zrobiłem grawitacyjne .Jak nie będzie prądu to i tak będzie ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 22.12.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Ja też planuję tylko grawitacyjnie. Ewentualnie najdalszy pokój wspomogę wentylatorem końcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 22.12.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 powinno bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 22.12.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Tak tylko przy okazji się zapytam: jakie kanały w takim wypadku pod podłogą na poddaszu?Najdalszy punkt na poddaszu będzie ok. 4mb od pionu.Czy takie 5x20cm mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.05.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam! Stanąłem przed tym właśnie dylematem, różnica w kosztach to ok. 200 zł więc pomińmy. Kominek będzie raczej często używany, dom może i nie za duży ale nie dało się kominka umieścić centralnie, w związku z czym odległości nie są równe do poszczególnych pomieszczeń. Mam ocieplony wszechstronnie stryszek. Za grawitacyjnym przemawia: - niezależność od prądu - niższy koszt użytkowania (turbina ma 600W) - niewielka powierzchnia domu (120m2) i piętrowa budowa - nie buczy Za wymuszonym mam zaś takie argumenty: - możliwość dokładniejszej i równej regulacji ogrzewania we wszystkich pomieszczeniach - filtr = mniejsze kurzenie i mniej smug na ścianach - bardziej efektywne grzanie Wszelkie opinie mile widziane - decyzję muszę podjąć na dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts