pakhitepo 28.05.2022 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) Jestem w strefie 6, blisko 7, klimat i kończę swoją piwnicę w świetle dziennym. Parowanie: Dwie ściany mają dwie warstwy izolacji z pianki XPS o grubości 1 cala (więc łącznie 2 cale), a trzecia ściana ma 1 cal pianki (ze względu na ograniczenia przestrzenne). Wszystkie szwy są klejone. Następnie na każdej znajduje się ściana słupkowa 2x4 z trzech ścian, w których zamierzam umieścić izolację z włókna szklanego. W tej chwili mój plan to --Betonowa ściana -- Pianka 1 " -- Pianka 1 " -- Ściana słupkowa 2x4 z izolacją -- płyta gipsowo-kartonowa Aby trochę pomylić sprawy, jedna ze ścian to ściana „światła dziennego”, co oznacza, że beton ma około 3,5 stopy wysokości, a stamtąd do legarów podłogowych znajduje się konstrukcja z kołkami 2x6 (która ma już wewnątrz izolację z włókna szklanego).VidMate MobdroCzy 2 cale płyty piankowej (i 1 cal na trzeciej ścianie) wystarczająco działają jako opóźniacz pary? Czy muszę gdzieś zszywać plastikową folię? I czy moja izolacja powinna być licowana, czy nie? Czytałem, że nie powinno się stosować izolacji licowej, jeśli pianka jest używana na betonowej ścianie, a jeśli tak jest, to prowadzi mnie do przekonania, że nie powinienem też zszywać plastikowej folii między ścianą z konstrukcją szkieletową a płytą kartonowo-gipsową? A jak sprawdzi się na ścianie dziennej?Przepraszam, ta cała sprawa z parą doprowadziła mnie do szaleństwa. a po drugie, czy to w porządku, jeśli moja górna płyta ściany jest ciasno przylegająca do belek stropowych? A może powinna być mała szczelina na ekspansję drewna? Jedną ze ścian musiałem trochę wbić na miejsce i jest dość ciasno dopasowana. Dziękuję! Edytowane 1 Lipca 2022 przez pakhitepo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts