Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aluplast robi dobre profile, ale najważniejsza jest firma wykonująca okna.

To od niej zależy 85 % sukcesu. No i bardzo ważny jest producent okuć. Ja mam Aluplasta z okuciami Winkhaus. Nie narzekam. Są to okienka z firmy w której kiedyś pracowałem.

Powiem tak: wg. mnie wymiary omawianych drzwi balkonowych są na granicy normy, a nawet lekko przesadzone. Koniecznie musą być wstawione przewiązki, by skrzydło się nie zbananiło. Dzieje się tak pomimo zastosowania wzmocnienia stalowego na całej długości. Okna ze wzmocnieniami "szczątkowymi" powinny zawisnąć na stronie Głownego Urzędu Nadzoru Budowlanego, którą polecam co jakiś czas odwiedzić ( to tak na marginesie )

Jeśli dobrze sobie przypominam, to na początku tematu padło pytanie o okna łukowe.

Na co trzeba zwrócić uwagę przy zamawianiu i montażu łuków:

- CENA !!!!

- pomiarowiec producenta ( dilera ) powinien przewidzieć/przedyskutować z inwestorem wysokośc na której zaczynać się ma łuk ( gięcie łuku ).

- wymierzyć głębokość na jakiej będzie montowane okno łukowe. Jeśli montażysta wstawi je za "głęboko" w mur, to nie będą się otwierać maksymalnie, bo zaczną wadzić o łuk wnęki.

- w oknie PCV ( nie znam się na drewnie, nie wiem jak jest tam ) sztywność ramiaka uzyskiwana jest przez " przekoszenie" szyby w profilu dzięki zastosowaniu podkładek, mostków itp. elementów. Szyby łukowej nie przekosisz, bo pęknie, więc okno łukowe jest bardziej wiotkie w porównaniu do podobnego prostokątnego. Stąd mogą wyniknąć problemy z otwieraniem i zamykaniem - miał to mój klient :cry: :oops: Rok ciężkich walk...

- Tak jak wspominałem - większość zależy od producenta okien, potem od montażysty ( którego powinien pilnować technik producenta ), a potem od producenta profilu.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pchełek, Pchełek, jesteś tu ?

Co sądzisz o tych profilach.... podobno firmy masz w małym palcu - podpowiesz? :D

Pozdrawiam słonecznie

Czy ktos zna firme ES Technika Okienna Ostrołęka produkującą okna na profilu Kommerling i okuciach Roto?Drożsi od np Oknoplastu Kraków /VEKA/ ale tańsi od np Butzbacha robiącego na tym samym profilu ale co z jakością?

Proszę o uwagi fachowców z FORUM i ewentualnych użytkowników okien

z tej firmy.

Z wypowiedzi Pchełka czy Jareko wynika ,że profil Kommerling to extraklasa ale co z ES Ostrołeka ?czy to tez extraklasa producentów ?

izz - troszke inaczej klasyfikacje wlasna przeprowadzilem ale Kommerling faktycznie dobrym profilem jest :)

Ale hmmm.... nawet nejlepszy profil sp..... mozna - poczekaj na Pchelka lub innych ktorzy bardziej znaja producentow w kraju - ja niestety az takim znawca nie jestem :(

...A co do profilu skłaniam się do pięciokomorówki - ale zobaczymy ile to kosztuje..

W każdym systemie Twoje okno w kolorze 206 x 229 przekracza dopuszczalne gabaryty- ktokolwiek to zrobi bierze na siebie ryzyko związane z jego funkcjonowaniem. Pomijając różnego rodzaju wersje odchudzone- systemy profili posiadają dosyć zblizone max wymiary okien, które mozna z nich wykonać.

Aluplast sprzedaje towar ok. 250 producentom okien i trzeba trafić na odpowiedniego :lol: W swojej ofercie posiada dwa główne rodzaje profili pięciokomorowych:

1. Ideal 4000 - tańszy -dwie uszczelki

a) wersja półzlicowana -lekko "kanciaste" skrzydło- sztywniejszy odrobinę

b) wersja półzlicowana skrzydło zaokrąglone " round line"- wiotszy odrobine, ale ładniejszy

2. Ideal 5000 -droższy - 3 uszczelki- moim zdaniem zbyteczny wydatek :wink:

W obu tych systemach są skrzydła normalne i wyższe balkonowe, niestety nawet dla nich to okno jest za duże :( . Jeśli już ktoś zrobi to na skrzydle wyższym 105 mm - w Idealu 4000 zowie sie 140032: w idealu 5000- 150032.

Tak myślę i myślę coby tu doradzić zamiast przesuwki i słupka ruchomego :roll: :roll: :roll: No i wymyśliłem, że w to miejsce trzebaby chyba wstawić drzwi aluminiowe ciepłe- nie wypaczą się, sztywne, niewiele zimniejsze od pcw, a niektóre mają jeszcze okleinę drewnopodobną- laik nie zauważy różnicy. :wink: Przemyśl to ...

Czy ktos zna firme ES Technika Okienna Ostrołęka produkującą okna na profilu Kommerling i okuciach Roto?....ale co z jakością?

Proszę o uwagi fachowców z FORUM i ewentualnych użytkowników okien

z tej firmy.

Niezła firma, niezła :wink: Jeden z lepszych kommerlingowców na naszym rynku :wink:

W moim mniemaniu profil trzykomorowy Eurodur o głębokości 58 mm jest typowym średniakiem :wink:

Kozakiem jest za to Eurofutur- o głębokości 70 mm- czterokomorowy. Niektórzy załamanie we wzmocnieniu liczą nawet jako piątą komorę ... :roll:

Tak myślę i myślę coby tu doradzić zamiast przesuwki i słupka ruchomego :roll: :roll: :roll: No i wymyśliłem, że w to miejsce trzebaby chyba wstawić drzwi aluminiowe ciepłe- nie wypaczą się, sztywne, niewiele zimniejsze od pcw, a niektóre mają jeszcze okleinę drewnopodobną- laik nie zauważy różnicy. :wink: Przemyśl to ...

A wiecie co wam powiem? ..żadna, ale to ŻADNA z firm słowem nie wspomniała, że te okna tarasowe mogą być jakieś uciążliwe- że, mogę mieć kłopoty z ich funkcjonalnością... zastanawiające ...

O co chodzi z tym drzwiami ? nie bardzo rozumiem ... ja chce mieć okno z wyjściem- czy masz na myśli by wykonać je z aluminium? Przecież to chyba droga zabawka ...?

osowa - nie dziw sie ze o tym handowcy nie wspomnieli - wszak zarobia n a tobie niezla kase a co pozniej? - to juz beda tylko reklamacje az w koncu moze powiedza ze nic sie nie da z tym zrobic i rozloza rece..

Chcesz - ryzykuj

Wlasnie przed chwia odpisalem klientowi co mial balkon jednoskrzydowy 1200 x 2580 ze tego sie nie da - pojdzie gdzie indziej i mu zrobia a jakze - a ze pozniej bedzie mia klopoty z zamykaniem i otwieraniem - kogo to bedzie obchodzic? Kasa juz bedzie.

Wyjasniac by mozna dlugo i namietnie ale uwierz - tak jest ze przy Twoich wymiarach jak nie chcesz miec klopotow to albo zmniejsz otwor albo zamow w aluminium jak dobrze stary podpowiedzial albo przejdz na drewno - ale uwazaj - dla drewna to tez duzy otwor wbrew pozorom

Pozdrawiam

...A wiecie co wam powiem? ..żadna, ale to ŻADNA z firm słowem nie wspomniała, że te okna tarasowe mogą być jakieś uciążliwe- że, mogę mieć kłopoty z ich funkcjonalnością... zastanawiające ...

Oczywiście cały czas gaworzymy o słupku ruchomym w tym oknie. Zaprosiłbym takiego na zaplecze a potem było by tak:

http://www.joemonster.org/phorum/images/smiles/bicz.gif i to bez litości :evil: :evil: :evil:

Łocie .. :o kurczaki Stary aleś Ty ostry :wink: no, no...

A teraz na ucho powiedz mi, ile za takie aluski na moje okienka - sztuk dwie... :wink:

stary - uwazaj - jawne perwersje na forum propagujesz na dodatek wizualizjac je ;)

osowa - opowiem ci pokrotce (nie cytujac dokladnie poczty jaka wymieniam z jednym z Was - Forumowiczow, gdyz tak nie wypada) jej przypadke jakze podobny do Twojego

Ma nietypowe okna tarasowe. Szerokosc 1200mm trapez czyli wysokosc najwyzsza 2580 a najnizsza cos cirka 2300. Jak wiekszosc z Was rozsyla do wielu prosbe o oferty i nagle ja, jako jedyny, odpisalem ze albo trzeba te okna zmniejszyc albo powyzej 2100 stworzyc fixa. I tu jego reakcja - cytata: "ale zaden z innych nie wspomnial iz jest to niewykonalne, tylko w Thysenie powiedzieli ze mozna to zrobic ale w profilu drzwiowym". Odpisalem ze nawet zastosowanie prosily tzw.drzwiowego nie rozwiazuje problemu i powiem szczerze - nie wiem jak mam wytlumaczyc dlaczego?

Dlaczego inny handlowiec czy nawet producent mija sie z ograniczeniami jakie kazdy system okienny narzuca?

Mam swoja teorie - jest zle w branzy, bardzo zle i juz przestaje sie liczyc dobro klienta czy tez wizerunek wlasnej firmy. Liczy sie kasa, KASA !!! Jakakolwiek kasa by jeszcze wytrzymac i utrzymac sie na rynku - a noz sie cos zmieni i nadjedzie hossa.

Dlaczego wiarygodny staje sie ten ktory mmowi ze sie da?

Tez moja zdanie - sadze ze w naszej swiadomosci nie znosimy sprzeciwu i stad kazdy kto nasza wizje czegos tam burzy staje sie dla nas niewygodny, wrecz staje sie wrogiem - wszak inni te wizje sa w stanie zrealizowac!!! Wiec albo ja kiep i nie znam sie albo producent ktory okna wytwarza powinien pietruszke sadzic gdyz na robocie sie nie zna

Dodam tylko ze te drzwi na dodatek mialy byc z szyba P-4 - ciezkie jak cholera.

Powoli brak mi argumentow merytorycznych by wyjasniac - na kazde slowo slysze -"...ale inni moga a Pan nie?!...."

Juz Stary (a uwierz mi jest szpenio co najmniej tej miary co Pchelek- a praktyk wyjatkowy - nawet lepszy ode mnie ;)) powiedzial iz takie malenstwo ;) jakie Tobie sie marzy jest niewykonalne - zaden producebt co dba o swe imie gwarancji na to nie da i nie podejmie sie proby eksperymentowania - a moze wytrzyma te 5 lat gwarancji i nie bedzie klopotow a pozniej martw sie babo - wazne ze kase wplacilas.

Szkoda slow powoli - architekt zadal ci bolu wymyslajac cos takiego na dodatek podjelas decyzje by w PVC (drewno tez bedzie mialo klopoty z tym wymiarem) wykonac - i teraz albo ulegniesz i skutki tego moga byc oplakane albo posluchasz praktykow i cos z tym fantem zrobisz

Twoj wybor - a lubie Cie i szkoda by bylo bys na mine z wlasnej woli sie wpakowala

w tej chwili masz "dziure" 2060/2290 i chcesz w kolorze hmmmmmm...... sadze ze 1800/2290 to juz bedzie na granicy - ciekawe co na to stary ?

Ej stary - do tablicy - ale to juz !!!!!

.... powiem szczerze - nie wiem jak mam wytlumaczyc dlaczego?

Dlaczego inny handlowiec czy nawet producent mija sie z ograniczeniami jakie kazdy system okienny narzuca?

Mam swoja teorie - jest zle w branzy, bardzo zle i juz przestaje sie liczyc dobro klienta czy tez wizerunek wlasnej firmy.

Dlaczego wiarygodny staje sie ten ktory mmowi ze sie da?

Tez moja zdanie - sadze ze w naszej swiadomosci nie znosimy sprzeciwu i stad kazdy kto nasza wizje czegos tam burzy staje sie dla nas niewygodny, wrecz staje sie wrogiem - wszak inni te wizje sa w stanie zrealizowac!!!

Powoli brak mi argumentow merytorycznych by wyjasniac - na kazde slowo slysze -"...ale inni moga a Pan nie?!...."

Coś mi się zdaje jareko, że za bardzo przejmujemy sie klientami, normami, takimi pierdołami jak statyka. Niech jakikolwiek klient zapyta tego durnia w biurze , który twierdzi, że można to wykonać bez problemu kiedy ostatni raz liczył statykę?? :evil: Zrobi oczy conajmniej trzy razy wieksze jak ten :o - on nigdy o tym nie słyszał napewno. Czy ktoś z tych mędrców kiedykolwiek liczył dobór wzmocnień dla grupy obciążeń w zależności od wysokości budynku??

- a moze wytrzyma te 5 lat gwarancji i nie bedzie klopotow a pozniej martw sie babo - wazne ze kase wplacilas.

Chyba trzeba będzie tak robić - aby była kasa a potem ho, ho . Po zgłoszeniu reklamacji przyjedziemy za rok, półtora, potem znowu- raptem trzy, cztery wyjazdy- gwarancja mija i do widzenia. Pisałem już wielokrotnie - wykonać można wszystko z byle czego - ale to jeszcze ma działać!!!! dłużej niz gwarancja

Szkoda słów....
w tej chwili masz "dziure" 2060/2290 i chcesz w kolorze hmmmmmm...... sadze ze 1800/2290 to juz bedzie na granicy - ciekawe co na to stary ?

MAXYMALNIE TYLE!! I tak jest to juz zdecydowane nagięcie norm dla koloru, ale na to chyba producenci profili lekko przymkną :wink:

A może by ten otwór lekko poszerzyć i zafundować przesuwkę lub harmonijkę, co? Tylko,że nie bardzo jest gdzie :-?

Wiem, że to droższe :( , ale jak niektórzy lekką ręka przepłacają za glazurę czy parkiet pięciokrotnie to może by dorzucic parę stówk do bajeru, jakim są takie drzwi. :lol:

chiba bydzie bielutkie ...ino na takie stać byndzie nas- bo trza jeszcze na rorety wyciągnąć zza pazuchy .... :wink:

A może jakiś lepszy alarmik zamiast tych rolet ?

:roll:

chiba bydzie bielutkie ...ino na takie stać byndzie nas- bo trza jeszcze na rorety wyciągnąć zza pazuchy .... :wink:

A może jakiś lepszy alarmik zamiast tych rolet ?

:roll:

odpada...

rolety- względ użytkowy- walor ciemności :wink: nie ochrony (zresztą -biedulka myszka kościelna ze mnie - co by miał ten alarm strzec? :D ) ....Wymiar przygotowany- projekt przeliczany pod rolety- nie zrezygnuję :lol: 8)

....a moze wytrzyma te 5 lat gwarancji i nie bedzie klopotow a pozniej martw sie babo - wazne ze kase wplacilas.Chyba trzeba będzie tak robić - aby była kasa a potem ho, ho . Po zgłoszeniu reklamacji przyjedziemy za rok, półtora, potem znowu- raptem trzy, cztery wyjazdy- gwarancja mija i do widzenia. Pisałem już wielokrotnie - wykonać można wszystko z byle czego - ale to jeszcze ma działać!!!! dłużej niz gwarancja

zaczynam powoli dochodzic do wniosku ze miast specem od okien powinienem zostac tylko handlowcem - nie tracilbym byc moze klientow

osowa - dawaj - okna wykonam ci takie jak chcesz - a ze mieszkasz daleko jak tylko kase od ciebie za nie dostane to juz mnie wiecej nie ujrzysz i martw sie sama ;) (oczywiscie zartuje !!!)

z oknami plastikowymi nie ma żdnych reguł, robi to każda .... i nawet jak zdaje nam się że mamy okna od kogoś "renomowanego" to itak nie dowiemy się co jesy w środku (akurat było mnóstwo zamówień i trzeba było "poganiać produkcję"),