Jeje 23.12.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Dzień dobry, co to są listwy podparapetowe ? dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.12.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Jeje - wrzuc to haslo w opcje "szukaj" "- bedziesz wiedzial Pchelek - no coz - jednak mozliwosc regulacji okuc antywlamaniowych jest wieksza niz 1 mm - ale spierac sie nie zamierzam - tak to wyglada praktycznie, a kleszczenie sie zaczepow w tej wersji jest wynikiem zlego montazu - gdyz prawidlowo zamontowane okno rozszerza sie zarowno skrzydlo jak i rama i luz miedzywrebowy pozostaje niezmienny Stary - dzieki za telefon i zyczenia WESOLYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM FORUMOWICZOM ŻYCZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 24.12.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Jeje napisał: Dzień dobry, co to są listwy podparapetowe ? dziękuje Sa to listwy montowane pod oknem głównie po to http://www.jar-eko.home.pl/stary/podparapetowka.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 stary - szacuneczek jak zwykle na posterunku i jakie piekne rysuneczki publikujesz Nic dodac nic ujac do tego co widac na nich PS Czy masz jeszcze kilka ciekawych kolorowych obrazkow? Czy ten (i inne, ktore mam nadzieje mi na mail przeslesz) moge na swojej stronie opublikowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 29.12.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Co tam okna. U mnie spier...niczyli montaż. Na piętrze mam 2 szerokie okna "dwuskrzydlowe". No i niestety zamocowali je do muru tylko w narożnikach. Srodkiem takie okno "chodzi". Musze je jakoś sam zakotwić. Problem, bo parapet zewn mam z plytek gresowych, twardych jak cholera, trudno sie przez nie przewiercic do muru:(Wniosek: nawet najlepszy material w rekach idiotów zmieni sie w g...o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.12.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 I o tym tutaj Przekorek nagminie powtarzam Z tego co wnioskuje nie masz mocowania na dole okna - czy tak?Jesli nie masz jeszcze zamontowanych parapetow wewnetrznych - wtrysnij tam piany tyle ile dasz rade - tylko zaprzyj sobie deska oscieznice by jej nie wykrzywilo lub zrob sobie z drewienek podkladki dystansowe ktore calkowicie wypelnia ci wolna przestrzen miedzy oscieznica a skrzydlem. To realnie powinno Ci juz zapewnic sztywnosc na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeczek 29.12.2004 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Dlaczego pytasz o to jakie okna kupić. Sam zajmuje się oknami PVC i wiem że to zazwyczaj klient czeka na moje uwagi - jakie okna, jaki kolor, jaki system, jaki podział itd. Poszukaj firmę której przedstawiciel odpowie na każde twoje pytanie i będzie traktował cię nie tylko jako potencjalnego klienta ale człowieka który chciałby się czegoś dowiedzić. Każda renomowana firma ma wśród swoich ludzi handlowców którzy zaspokoją twoją ciekawość, jeżeli takich nie znajdziesz zapraszam do mnie - w stolarce od 6 lat znam prawie wszystkie systemy okienne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.12.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 No niestety - ale sama piana nie utrzyma okna. Trzeba je koniecznie zakotwić od spodu. Zastosuj pasek z grubej blachy i powyginaj go tak by złapać się do muru i do okna od spodu. Musi być mocowanie. W szerokich oknach to ci rama pójdzie na bok lub do góry. A jak są to okna kolorowe to trzeba to zrobić bezwzględnie.A jeszcze dramatem jest mocowanie na bokach tylko w narożnikach. A gdzie mocowanie w środku wysokości. To urąga zasadom montażu.Pogoń ich lub nie płać lub zażądaj naprawy montażu. A wkażdym razie zażądaj certyfikatu na te okna. Jak nie mają to masz ich w garści. Według Prawa budowlanego muszą mieć certyfikat [dopuszczenie wyrobu do obrotu i stosowania]. Firmy co tego nie mają to są chętnie odwiedzane przez urzędników Urzędu Skarbowego.Partaczy trzeba tępić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 30.12.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 No sorry, okna byly montowane w listopadzie 2003. Od maja 2004 mieszkam. Zauwazylem brak srodkowego zakotwienia...3-4 tygodnie temu, jak przyszly mrozy i zaczelo podwiewac miedzy oknem a parapetem. Do glowy mi nie przyszlo sprawdzac takie szczegoly - przy odbiorze zmierzylem poziomicą pion i poziom - reszty nie bylo widac bo dokladnie wszystko bylo zakamuflowane pianką. Teraz mam parapety wewn i zewn i kombinuje przez ktory sie przebic do muru. Chyba jednak wewnątrz - choć brzydko, to latwiej (drewno, a na zewn plytki gresowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.12.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Pchelek - wybacz - jako praktyk powiem iz piana jako element wspomagajacy w takiej sytuacji mocowanie dolu okna jak i parapetow wystarczy na wieki Mimo ze jest to wbrew zasadom, wbrew sztyce montazu okien ale tak Przekorek moze sie ratowac - wbrew pozorom kotwa nie bedzie mu tutaj potrzebna choc takie rozwiazanie byloby hmmmm... perfekcyjne. Mowimy oczywiscie tylko i jednym miejscu zamontowanego okna - mowimy o jego dolnym poziomym ramiaku na dodatek z listwa podparapetowa i mowie tylko o ratowaniu sie w zaistnialej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 03.01.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Zapierniczylem wszystko pianką 1 stycznia - wyszly mi 4 wielkie pojemniki, a pianka wstrzykiwana od zewnątrz zaczela wylazic w srodku domu. Stwardnialo i trzyma, nie wieje, a okno sie nie chwieje. Musze to jeszcze podocinac i doczyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 16.04.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Zastanawiam się nad oknami tarasowymi . Do tej pory byłam pewna , że chcę przesuwane...ale po wstępnych rozmowach z firmami ... zaczynam się przychylać do otwieranych tradycyjnie bez słupka – ze względu na większą powierzchnię otwartą łączącą dom z ogrodem. Jednak te słowa wzbudziły moją podejrzliwość do tematu ... pchelek napisał: . Przy drzwiach dwuskrzydłowych ze słupkiem ruchomym [kolorowych] może być kłopot z ich otwieraniem mogą się kleszczyć. Luzy na zaczepach mają do 2 - 3 mm a wydłużanie ram przy bardzo silnym nagrzaniu jest większe. . Czy często się to zdarza? (moje okna tarasowe będą bardzo nasłonecznione ). Czy może się w tym temacie wypowiedzieć ktoś z użytkujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.04.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Osowa, To wszystko zależy od jakości ramy.Im większe okno, im cięższe szyby, w szczególności np. akustycznie o podwyższonej izolacyjności, tym powinien być solidniejszy i sztywniejszy profil. To decyduje czy okno się odkształca, czy nie. Nie ma reguły ogólnej. Wspólczynniki sztywności są deklarowanym parametrem. Ważna jest też wytrzymałośc zawiasów (szczególnie okna tarasowe rozwierano-uchylne). Tak też potrafi siadać, mimo że rama jest ok. Kiedyś tłumaczył mi to facet, co miał fabrykę okien i nic nie chciał mi sprzedać (tu to ważne). Radził korzystanie z 4 profili - Thyssen, Mage, potem Deucenick, i Koemmerling. Nie daj Boże Panorama. Tak samo jakość ta jest zależna od dokładności wykonania wewnętrznych profili usztywniających wewnątrz ramy. Dokładność 0,5 mm jest już krytyczna. Upraszczając, niebezpieczeństwo jest wtedy , kiedy producent jedzie na maszynach, tanich, zdemontowanych z zachodnich fabrykach i przywiezionych do Polski. Te właśnie mają większe szanse na rozkalibrowanie. Ale skąd się o tym dowiedzieć? Okna bez słupka - optycznie zalecane, pamiętaj że za to podatniejsze na włamanie. Tylko według mnie, ci co chcą i tak wlezą. Wystarczy wywalić szybę.... Sam używam b.cięzkie okna po ok 80 kg skrzydło (!) 3 szt x 189 cm X 65 cm oraz jedno tarasowe dwuskrzydłowe Mage 195 X 65 i nic się nie klinuje, okucia z włokien węglowych. Siadł zawias w tarasowym, wymienili na inny system niż Mage. Podobno to już poprawili, mam to ze 4 lata.Poza tym - rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.04.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 osowa - mistrzyni slowa rymowanego jako uzytkownik lae takze jako praktyk ci odpowiem - moze tak byc? W domu uzytkowalem przez prawie 10 lat dwuskrzydlowe 1600/2500 w profilu Schuco biale zorientowane na poludniowy zachod Wrazenia - niestety upalnym latem w sloneczny dzien pojawialy sie klopory o ktorych wspomina Pchelek Wrazenia z 9 letniej juz kariery montazysty: okna balkonowe dwuskrzydlowe z ruchomym slupkiem w wiekszosci wypadkow sprawiaja identyczny klopot - a szczegolnie w sytuacjach gdy mamy doczynienia z kolorem lub duzymi (zblizonymi do maksymalnych) wymiarami. A juz wykonie ich bez przewiazki powoduje ze zawsze sa z nimi klopoty nawet jesli do maksymalnych wymiarow mamy jeszcze spory zapas. I nie jest to wina producentow ze gdzies tam oszukali - dlugo by tlumaczyc co sie dzieje z takim oknem jak temperatura powoduje powiekszanie sie skrzydla. Gwozdziem do "trumny" takich okien jest ich montaz i wszechobecne mimo wszystko partactwo ekip monterskich. Tez dlugo by wyjasniac czym mozna je dokladnie zniszczyc. Wyjasnie - zniszczenie to dla mnie nie tylko fizyczne uszkodzenie okna - to takze utrata ich walorow uzytkowych - bo jak inaczej nazwac sytuacje gdy otwieramy okno a pozniej zamknac go nie mozemy gdyz "haczy" w polowie swej wysokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 16.04.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Retyśku .... Jareko Mistrzu okienny ( mogę Ci tak mówić? ) aleś mnie teraz zafrasował... lico mi zesmutniało i wątpliowość jeszcze jakoby większa dopadła... czyli co? Nie masz mi niebodze innego wyjścia jak okno przesuwane ? Łolaboga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.04.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Sp5es napisał: ....To wszystko zależy od jakości ramy. Im większe okno, im cięższe szyby, w szczególności np. akustycznie o podwyższonej izolacyjności, tym powinien być solidniejszy i sztywniejszy profil. To decyduje czy okno się odkształca, czy nie. Nie ma reguły ogólnej. Wspólczynniki sztywności są deklarowanym parametrem...." Ważna jest też wytrzymałośc zawiasów (szczególnie okna tarasowe rozwierano-uchylne). Tak też potrafi siadać, mimo że rama jest ok. Nie przesadzajmy - ciezar skrzydla okiennego i tak w 99.9% wypadkow nie osiaga nawet 2/3 dopuszczalnego ciezaru dla zawiasow. Sp5es napisał: ....Kiedyś tłumaczył mi to facet, co miał fabrykę okien i nic nie chciał mi sprzedać (tu to ważne). Radził korzystanie z 4 profili - Thyssen, Mage, potem Deucenick, i Koemmerling. Nie daj Boże Panorama...nie bede tego komentowal gdyz akurat te wymienione przez Ciebie profile nie naleza do najsztywniejszych - ale co do Panoramy ma racje - powinni zabronic jej (jak i jej klonow) produkcji do obiektow mieszkalnych - obory i chlewy niech pozostana Sp5es napisał: ....Tak samo jakość ta jest zależna od dokładności wykonania wewnętrznych profili usztywniających wewnątrz ramy. Dokładność 0,5 mm jest już krytyczna..... wybacz ale tu juz dales sie poniesc fantazji. Jesli chodzi o wzmocnienie naistotaniejsze jest do danych wymiarow i ciezaru skrzydla: ----- jego ksztalt i grubosc zastosowanej blachy, W skrzydlach wzmocnienie jest zawsze otwarte wiec bajery o wyzszosci zamknietego nad otwartym mozna miedzy bajki wlozyc - czysty marketing. -----Istotna jest takze dlugosc wzmocnienia w profilu skrzydla - by nie konczylo sie zbyt wczesnie (tu wazny jest producent i szukanie przez niego zmniejszenia kosztow). Dlaczego jest to takie wazne? Otoz jak wzmocnienie jest za krotkie to zawiast dolny i gorny mocowany jest tylko w profilu - a conajmniej jedna sroba powinna byc mocowana we wzmocnieniu. -----Wazna jest takze odleglosc miedzy srubami mocujacymi wzmocnienie do profila - tu tez "oszczednosci" sie pojawiaja powodujac ze wzmocnienie przestaje wspolpracowac z profilem Sp5es napisał: .... Mage 195 X 65 i nic się nie klinuje, okucia z włokien węglowych. .... Hmmm....ciekawe - rozszyfruj mi prosze ten profil MAGE bo cos mi sie zdaje ze masz okna w profilu SCHUCO AS na okuciach z poliweglanu wykonanych przez nie istniejaca juz w oknach firme Mage Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 17.04.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Mam dalsze pytanie dotyczące pozostałych okien : - posiadam dwa wykusze, w których są po trzy okna jedno przy drugim. Czy w tym układzie wystarczy zrobić tylko jedno uchylno- rozwieralne (np. środkowe?) a pozostałe nie otwierające się? Chodzi mi o oszczędność, bo wydaje mi się, że nigdy i tak nie będę wszystkich otwierać . Wiem, że zwykłe wyglądało by nieładnie ze względu na brak drugiej ramy – planuję zamówić z pseudo ramą . Dzięki temu podobno zaoszczędzę około 100zł na jednym oknie – może to nie wiele, ale jednak... Co radzicie ? Kto ma wykusze i jakie zamontował tam okna ? Jak to sprawdza się w praktyce? - Dodam, że jeden wykusz to jadalnia połączona z salonem – niedaleko jest okno tarasowe .Drugi w kuchni ... no, i tu nie wiem, czy wystarczy tylko jedno okno otwierane? Za wszystkie rady z góry dziękuję Pozdrawiam słoneczną niedzielą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.04.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Osowa - poetko nasza Dobrze kombinujesz - zawsze mnie to zastanawialo - dlaczego tam gdzie mozna zaoszczedzic sporo kasy i przeznaczyc na cos innego ludziska wszedzie chca miec RU W praktyce wykusz jest tym miejscem gdzie zastosowanie wszystkich okien otwieranych jest najmniej uzasadnione no chyba ze nie ma do nich dostepu od zewnatrz Przewaznie stosuje sie taki manewr ze pozostawia sie RU po przecowleglych bokach wykuszu zas wszystko inne to fixy szklone w ramie badz oscieznicy. Najwieksza oszczednosc to fix w oscieznicy ale z racji roznej wielkosci szyb miedzy fixem a RU wyglada to hmmm.....zastanawiajaco . W takim wypadku jest to oszczednosc co najmniej 100 zeta od skrzydla a przy okuciach antywlamaniowych minimum 200 zeta od skrzydla pozostaje. Przy szkleniu w skrzydle oszczednosci sa mniejsze ale zawsze sa - tak cirka 2-5% taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.04.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 osowa napisał: Zastanawiam się nad oknami tarasowymi . Do tej pory byłam pewna , że chcę przesuwane...ale po wstępnych rozmowach z firmami ... zaczynam się przychylać do otwieranych tradycyjnie bez słupka ..... Jaka jest szerokość otworu przeznaczona na te drzwi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.04.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 osowa napisał: Mam dalsze pytanie dotyczące pozostałych okien : - posiadam dwa wykusze, w których są po trzy okna jedno przy drugim. Czy w tym układzie wystarczy zrobić tylko jedno uchylno- rozwieralne (np. środkowe?) a pozostałe nie otwierające się? Chodzi mi o oszczędność, bo wydaje mi się, że nigdy i tak nie będę wszystkich otwierać . Wiem, że zwykłe wyglądało by nieładnie ze względu na brak drugiej ramy – planuję zamówić z pseudo ramą . Dzięki temu podobno zaoszczędzę około 100zł na jednym oknie – może to nie wiele, ale jednak... Co radzicie ?...... Zamów okna takie aby wszystkie szyby miały jednakową wysokość, to jak będa się otwierać i czy w ogóle będą jest mniej istotne- może być rozwiązanie z pseudo ramą W przypadku samego szklenia w ramie (ościeżnicy) różnica w poziomach szyb (dolny i górny) wyniesie po 4-5 cm i to będzie bardzo widoczne !!! Jak jareko napisał : "wyglądałoby to zastanawiająco". Znając Twój gust i wybrażnię przestrzenną pomyśl jak nierówne szyby będą wyglądały- dla mnie Teraz te wykusze nie są na jednakowym poziomie i jak jeszcze dojdą "skoki "w szybach http://212.244.189.200/pics/osowa/Pict5938.jpg Budujesz za ładny domek, żeby go spaskudzić szybami... Jakie planujesz zamówić okna :pcv czy drewno?? Jeśli chcesz zaoszczędzicć parę zł to w pcv możesz zamówić stałe szklenie w skrzydle , w drewnie może być opcja z szkleniem w ramie, ale z poszerzonymi ramiakami poziomymi . Przy tym rozwiązaniu szyby będą jednakowej wysokości, ale szersze. Przy zamontowaniu takich okien po bokach wykusza optycznie będzie to mało zauważalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts