boru 31.03.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Stary temat ale odświeżam, aby niepotrzebnie nie zakładać nowego wątku. Zewnętrze mury zbudowane są z pustaka ceramicznego Leier P+W 30 cm. Ściana będzie dwuwarstwowa (+15 cm styropian). Interesuje mnie montaż i izolacja dolnej krawędzi ościeżnicy okna w takim murze. Dolna krawędź ościeżnicy okna będzie zamontowana bezpośrednio na pustakach ceramicznych (wymiary otworu okiennego tak były brane). Nad ościeżnicą są zbrojone nadproża, ale pod ościeżnicą tylko pustak ceramiczny (oczywiście otworami skierowanymi do góry). I tu moje pytania: 1. czy przed montażem należy te pustaki czymś przykryć (folią budowlaną, papą, zatynkować, etc. ) aby zasłonić otwory pustaka i dopiero na to montować ościeże okna czy też nie ma to kompletnie żadnego znaczenia? 2. czy w takim wypadku przy ścianie z pustaków ceramicznych dolna krawędź ościeżnicy okna pozostaje nie przytwierdzona do muru? - no bo w jaki sposób skoro otwory pustaka są pionowe i wypadałoby pionowo wkręcać śruby montujące? 3. czy ma to wpływ na ewentualne wpływanie wody przy opadach atmosferycznych do wewnątrz mury w przypadku nieszczelności lub źle wykonanej izolacji? wybaczcie za może lamerskie pytania, ale to dosyć dla mnie ważne. no wlasnie.. jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 31.03.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 po kilku latach użytkowania.Wszystkie ok, kłopot mały z tarasowym.Jest duże i bez poprzeczki w środku. Nikt nie chciał robić.W końcu zdobyłem, ale jest "ale"Ale polega że trzeba wziąść czasem klucz i regulować. Żeby sie dobrze i lekko zamykało. Chyba jednak za cięzkie i za duże bez środkowej poprzeczki. No ale jak otworzysz na oscież i możesz spoko łazić - i tak lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 03.06.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Mam w swoim projekcie trzy okna tarasowe o wymiarach 200x230 cm. Czytając wasze posty chyba bede musial zrezygnować z PCV. Pozostają tylko drewniane?I drugie pytanie czy okna przesuwane sa droższe niz otwierane i czy ewentualnie moglob by byc okno tarasowe przesuwane z PCV o takich wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.06.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Mam w swoim projekcie trzy okna tarasowe o wymiarach 200x230 cm. Czytając wasze posty chyba bede musial zrezygnować z PCV. Pozostają tylko drewniane? I drugie pytanie czy okna przesuwane sa droższe niz otwierane i czy ewentualnie moglob by byc okno tarasowe przesuwane z PCV o takich wymiarach. przesuwki są droższe od otwieranych, można zrobić przesuwkę o tych wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 03.06.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Przy wymiarze drzwi tarasowych 200x230 cm. Ile bedzie mialo wyjscie,tzn jaką szerokość. Czy nie bedzie za wąskie wyjscie. Jakiej firmy polecacie przesuwki i ile może kosztować takie okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.06.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 spokojnie możesz zrobić wykorzystując tzw profil pośredni skrzydła - jest szerszy o ok 20 mm od okiennegoale wtedy wizualnie odróżniać sie będzie od okiennego ale.... ale przesuwki są zawsze wykonywane na pośrednim wiec i tak sie odróżniająŚwiatło przejścia przesuwki byłoby cirka 88 cmokno dwuskrzydłowe na profilu pośrednim (zapomniałem dodać ze koniecznie z pozioma poprzeczka, oczywiście na ruchomym słupku) to koszt ok 2500-3000 białe zaś kolor oczywiście droższyprzesuwno-uchylne - ja na to mowie przesuwka - to koszt cirka 4500-5500 w białyma co do firmy hmmm...cóż, na mnie nie licz, nie podpowiem - i tak wiesz hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.06.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A ja mam zagwozdkę. Mam jedno standardowe okno balkonowe przy wyjściu na taras, wysokość 230mm - tydzień temu przedstawiciel producenta robił pomiary pod ostateczną ofertę i zaproponował, aby w okno o takiej wysokości wstawić belkę ( coś jak w oknie balkonowym w mieszkaniach w bloku ) co nie do końca mi odpowiada. Jednak chyba będę musiał zdać się na jego opinię, w końcu powinien wiedzieć jak powinno byś zbudowane takie okno, ja tylko łudziłem się, że przy oknie o wysokości 230mm i szerokości 80cm można uniknąć takich "upiększaczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 03.06.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A czy przy tym wymiarze mozna zamontować okna drewniane bez poprzeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.06.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A czy przy tym wymiarze mozna zamontować okna drewniane bez poprzeczki?u niektórych producentów - tak ale mimo wszystko proponowałbym ja zastosować nie tylko usztywnia cale skrzydło ale zabezpiecza nas przed wpadnięciem w szybę i robieniem sobie porządnego kuku do zejścia włącznie - o czym jakoś wszyscy zapominają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.03.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ponieważ lubię duże tafle szkła, chciałbym w swoim domu zastąpić okno dzielone o wymiarach 200x160(sz x w) na okno bez żadnych poprzeczek i słupków. W domu będę miał reku więc niekoniecznie musi być otwieralne,ale czy można przy takim oknie zrobić je np. tylko uchylne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts