Piotrek17 30.05.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) Cześć, Chciałem Was poprosić o poradę, czy dla w/w wkładki w grzejnikach Cosmo zaznaczony element jest tym markerem, który oznacza, jaka jest aktualnie nastawa? Pytam, bo nie mogłem się doszukać żadnego innego oznaczenia. Czy spotkaliście się z problemem nadmiernych szumów w grzejniku i zwiększaliście delikatnie nastawę, żeby wyeliminować hałas? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 30 Maja 2022 przez Piotrek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 09.06.2022 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Szumy w instalacji najczęściej wynikają z powietrza które w niej krąży ( remedium Separator powietrza ) przewymiarowane pompy CO lub chodzącej na za dużym biegu ( zmniejszyć jej prędkość) zbyt małej średnicy rur , nie wypłukanej instalacji przed uruchomieniem ( czasami drobiny zatykają głowice- wyczyszczenie głowicy) w rzadkich przypadkach źle podłączona vka odwrotnie skutkuje stukami na głowicy podczas zamykania ( kupienie głowicy krzyżowej bądź przerobienie podejścia). Orginalnie lnie nastawy są na N co znaczy Maksymalny przepływ na kapturku jest kreska a na metalu półokrągłe wyżłobienie do regulacji nastawy lecz nie ma ona wpływu na hałas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek17 11.06.2022 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałem dopisać, że pytanie dotyczy instalacji w bloku, więc nie mam wpływu na część parametrów CO (mamy kotłownię gazową na osiedlu). Generalnie problem polega na tym, że taki grzejnik na przykład w nocy zaczyna bardzo szumieć, do tego stopnia, że utrudnia spanie. Był odpowietrzany oraz na zaworach przyłączeniowych jest odrkęcony na maxa, dlatego zastanawiałem się, czy jest sens zmieniać te nastawy (one w większości grzejników były ustawione na poziomie 2/3), więc pytanie, czy jest wtedy sens samemu to zwiększać i 'testować', czy po prostu ustawiać na głowicy termostatycznej więcej? Bo nie chciałbym też przy kolejnym sezonie drastycznie zwiększyć kosztów ogrzewania, bo niestety i tak były duże niedopłaty i wiadomo jak jest z cenami gazu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts