Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o 'kryzowanie' grzejnika Cosmo (wkładka zaworowa 013G0364)

Piotrek17

Recommended Posts

Cześć,

Chciałem Was poprosić o poradę, czy dla w/w wkładki w grzejnikach Cosmo zaznaczony element jest tym markerem, który oznacza, jaka jest aktualnie nastawa? Pytam, bo nie mogłem się doszukać żadnego innego oznaczenia.

Cosmo-Wkladka-Zaworowa.jpg

Czy spotkaliście się z problemem nadmiernych szumów w grzejniku i zwiększaliście delikatnie nastawę, żeby wyeliminować hałas?

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Piotrek17

• 2 weeks później...
Szumy w instalacji najczęściej wynikają z powietrza które w niej krąży ( remedium Separator powietrza ) przewymiarowane pompy CO lub chodzącej na za dużym biegu ( zmniejszyć jej prędkość) zbyt małej średnicy rur , nie wypłukanej instalacji przed uruchomieniem ( czasami drobiny zatykają głowice- wyczyszczenie głowicy) w rzadkich przypadkach źle podłączona vka odwrotnie skutkuje stukami na głowicy podczas zamykania ( kupienie głowicy krzyżowej bądź przerobienie podejścia). Orginalnie lnie nastawy są na N co znaczy Maksymalny przepływ na kapturku jest kreska a na metalu półokrągłe wyżłobienie do regulacji nastawy lecz nie ma ona wpływu na hałas.
  • Like 1

Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałem dopisać, że pytanie dotyczy instalacji w bloku, więc nie mam wpływu na część parametrów CO (mamy kotłownię gazową na osiedlu). Generalnie problem polega na tym, że taki grzejnik na przykład w nocy zaczyna bardzo szumieć, do tego stopnia, że utrudnia spanie. Był odpowietrzany oraz na zaworach przyłączeniowych jest odrkęcony na maxa, dlatego zastanawiałem się, czy jest sens zmieniać te nastawy (one w większości grzejników były ustawione na poziomie 2/3), więc pytanie, czy jest wtedy sens samemu to zwiększać i 'testować', czy po prostu ustawiać na głowicy termostatycznej więcej? Bo nie chciałbym też przy kolejnym sezonie drastycznie zwiększyć kosztów ogrzewania, bo niestety i tak były duże niedopłaty i wiadomo jak jest z cenami gazu :).