arekg 30.05.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Dzień DobryMieszkam w 12 letnim domu. Ściany to Poroterhm 25 + 12 cm styropianu. Na podłogach 10 cm styropianu. Dom ma 14 lat. Zaważyłem, że dużo ciepła mi ucieka przez okno tarasowe. Zimą zmierzyłem temperaturę okna na dole i wewnątrz domu pokazywało 15 C. W pokoju 21 C. Podłoga przy oknie na jakieś 50 cm również około 17C.Ogrzewanie kaloryferami. Salon 40 m2 i kaloryfery cały czas gorące (termometr pokazuje 45C na kaloryferze). Dom ma 120 m2 i schodzi mi prawie 4 tony groszku.Zakładam, że izolacja jest źle wykonana. Przy prawidłowej izolacji jaką macie temperaturę ramy okiennej na dole? U mnie codziennie zimą tam się woda skrapla.Chciałbym to naprawić przed kolejnym sezonem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.06.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Woda skrapla się, gdy osiągnie się temperaturę punktu rosy. Punkt rosy to funkcja temperatury powierzchni oraz wilgotności powietrza. Zatem sama wartość temp. ramy okna w innych budynkach niewiele Ci powie.Więc albo za słabo grzejesz (ale skoro utrzymuje się 21C w pokoju to raczej nie ten przypadek) albo masz za dużą wilgotność w mieszkaniu. Nawet przeciętne okna, przy temp. 21C w pomieszczeniu i normalnej wilgotności nie powinny się rosić przy 15C na ramie (tak na oko dopiero poniżej 13C miałyby prawo). Podsumowując. Albo masz spapraną wentylację albo spaprany montaż w taki sposób, że gdzieś na styku ramy i muru powstała nieszczelność, przez którą zwiększa się w tym miejscu natężenie strumienia ciepła (a wraz z nim pary wodnej). Sprawdź jaki masz ciąg w kanałach wentylacyjnych przy zamkniętych oknach (ale teraz o tej porze roku to raczej nie będzie miarodajne). Masz chociaż nawiewniki w oknach? Jeśli tak to montaż i nie pozostaje Ci nic innego jak kucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pewex1 15.06.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 bardzo mi się przyda ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekg 17.06.2022 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Okazało się że brak jest ocieplenia pod kostką na tarasie. Pod rame okna jest wpuszczona pianka która stanowi jedyna izolację. Brak izolacji pionowej po oknem tarasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelczyk1 20.06.2022 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 kurcze to problematyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts