Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać mur grubości ok 40 cm

Recommended Posts

Ściana aż sie prosi o docieplenie. Ale upewnij się co do stanu fundamentów i izolacji przeciwilgociowej między nim a ścianami. Ja z tego powodu musiałem zrezygnować z ocieplenia, bo wiekowy domek nie miał żadnej izolacji poziomej i każdego roku dość wysoko wilgoć podciąga na mury. A zamknięcie mokrej ściany pod styropianem to nienajlepsza decyzja. Jeśli nie ma takich problemów, to ocieplenie 10 - 12 cm radykalnie poprawi komfort wewnątrz (rzecz jasna przy właściwej wentylacji ), ściana będzie 4 - 5 razy cieplejsza.

Zalecany opór cieplny ściany to R>4,0

policzmy co masz :

- pustak ( pewnie 25 cm ) = 0,5 - 0,75 ( nie wiem jaki ? )

- cegła ( 12 cm ) = 0,15 ( niewielkie różnice z czego )

razem masz pomiędzy 0,65 a 0,90.

Brakuje min. 3,40, a zatem potrzeba ok. 14 cm styropianu ( bo możesz okazyjnie kupić ! ), lub przy 0,90 ściany ( pustak ceramiczny ) 12 cm.

pozdro

J

Wiesz Artwont, ja mieszkam teraz w domu takim jak Twój, tj. pustak +cegła i brak ocieplenia, i muszę powiedzieć , że ta sytualcja na dłuższą metę jest nie do przyjęcia bo jest naprawdę bardzo zimno ( bardzo to nie jest odpowiednie słowo ale tego właściwego pewnie nie wypada użyć)

Koniecznie musisz ocieplić, no chyba, ze sie nie da.

Ale upewnij się co do stanu fundamentów i izolacji przeciwilgociowej między nim a ścianami. .

A jak to sprawdzić???

Czy naprawdę, jeżeli nie ma tej izolacji to juz nigdy nie będzie można domu ocieplić?

To by spisywał mój dom na straty! :(

Jedyne co widzę między fundamentami a cegłą to coś czarnego co wygląda jak smoła ( ale zapewne smołą nie jest)

Mój dom był budowany w latach 84-86, czy mozliwe żeby wtedy izolacja tak wyglądała? Nie bardzo chce mi się wierzyć. I czy w ogóle swiat juz wtedy słyszał o tej izolacji?

Wiecie co , z tego postu wynika , że nie istnieje pytanie, którego bym sie wstydziła zadać na tym forum :oops:

To by spisywał mój dom na straty! :(

Jedyne co widzę między fundamentami a cegłą to coś czarnego co wygląda jak smoła ( ale zapewne smołą nie jest)

Mój dom był budowany w latach 84-86, czy mozliwe żeby wtedy izolacja tak wyglądała? Nie bardzo chce mi się wierzyć. I czy w ogóle swiat juz wtedy słyszał o tej izolacji?

Dziwne .. mam jeszcze starszy dom i mam zarowno smole jak i pape miedzy fundamentami a sciana ....wierzyc mi sie nie chce ze nie ma

I o to wlasnie chodzi........skontroluj w paru miejscach styk fundamentu ze ścianą. Jeśli wszędzie znajdziesz coś podobnego, to jest bardzo pewne, że jakaś forma izolacji została położona. Popatrz na ściany.......czy widzisz różnicę w odcieniu koloru na jej powierzchni........jeśli nie widzisz, to bardzo prawdopodobne, że ściana nie podciąga wilgoci.

Nie są konieczne jakieś wysublimowane badania, to co jesteś w stanie sam stwierdzić wystarczy.

Moja mama mieszka w oficynie postawionej w 1949 r. Między fundamentem a ściana nie ma nic. Każdego roku wiosną widzę wyrażną zmiane koloru tynku do wysokości ok 150 - 170 cm. Latem to się nieco wyrównuje. I tak cyklicznie co roku. Dlatego zrezydnowałem z ocieplania, a postawiłem na nieco większy kociołek CO i większe grzejniki. Powierzchnia do ogrzania to 60 m2, zatem koszta ogrzewania nie bedą takie wielkie.