artwont 21.12.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Mam ściany grubości ok 40 cm pustak+cegła. Pytam bo kompletnie sie nie orientuję. Czy, i jeżeli tak to dlaczego, ocieplać ( wgre wchodzi styropian). Ile można zyskać?tej grubości ściany.dzieki za odpowiedzinowicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.12.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Tak. Ocieplać no chyba, że ten pustak to YTONG. Poczekaj troszkę na posty i będziesz zorientowany. w którymś z Muratorów bylo porównanie, że 10cm styropianu ma opór cieplny tyle co ceglana ściania grubości 130cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artwont 21.12.2004 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 dziękuję za odpowiedźchyba nie bede sie już wahał, tym bardziej ze mogę styropian kupić po okazyjnej ceniedzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.12.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 że 10cm styropianu ma opór cieplny tyle co ceglana ściania grubości 130cm. no masz odpowiedz, im szybciej ocieplisz tym lepiej, minimum to 10cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 22.12.2004 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Ściana aż sie prosi o docieplenie. Ale upewnij się co do stanu fundamentów i izolacji przeciwilgociowej między nim a ścianami. Ja z tego powodu musiałem zrezygnować z ocieplenia, bo wiekowy domek nie miał żadnej izolacji poziomej i każdego roku dość wysoko wilgoć podciąga na mury. A zamknięcie mokrej ściany pod styropianem to nienajlepsza decyzja. Jeśli nie ma takich problemów, to ocieplenie 10 - 12 cm radykalnie poprawi komfort wewnątrz (rzecz jasna przy właściwej wentylacji ), ściana będzie 4 - 5 razy cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 22.12.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Ale upewnij się co do stanu fundamentów i izolacji przeciwilgociowej między nim a ścianami. Dokładnie od tego zacznij. Przy braku izolacji poziomej między ścianą fundamentową i ścianą parteru będą kłopoty. Mogą być wilgoć, zaduch i grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.12.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Zalecany opór cieplny ściany to R>4,0policzmy co masz :- pustak ( pewnie 25 cm ) = 0,5 - 0,75 ( nie wiem jaki ? )- cegła ( 12 cm ) = 0,15 ( niewielkie różnice z czego )razem masz pomiędzy 0,65 a 0,90.Brakuje min. 3,40, a zatem potrzeba ok. 14 cm styropianu ( bo możesz okazyjnie kupić ! ), lub przy 0,90 ściany ( pustak ceramiczny ) 12 cm.pozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 22.12.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Wiesz Artwont, ja mieszkam teraz w domu takim jak Twój, tj. pustak +cegła i brak ocieplenia, i muszę powiedzieć , że ta sytualcja na dłuższą metę jest nie do przyjęcia bo jest naprawdę bardzo zimno ( bardzo to nie jest odpowiednie słowo ale tego właściwego pewnie nie wypada użyć) Koniecznie musisz ocieplić, no chyba, ze sie nie da. Ale upewnij się co do stanu fundamentów i izolacji przeciwilgociowej między nim a ścianami. . A jak to sprawdzić??? Czy naprawdę, jeżeli nie ma tej izolacji to juz nigdy nie będzie można domu ocieplić? To by spisywał mój dom na straty! Jedyne co widzę między fundamentami a cegłą to coś czarnego co wygląda jak smoła ( ale zapewne smołą nie jest) Mój dom był budowany w latach 84-86, czy mozliwe żeby wtedy izolacja tak wyglądała? Nie bardzo chce mi się wierzyć. I czy w ogóle swiat juz wtedy słyszał o tej izolacji? Wiecie co , z tego postu wynika , że nie istnieje pytanie, którego bym sie wstydziła zadać na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochus 22.12.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Grubość ścian 38 cm - (Pustak MAX - 2 cm pustka pow. -pustak MAX)Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.12.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Dla 36 cm maxa to coś ok. 1,1 potrzeba 3, zatem ok. 12 cm wełny lub styropianu by się zdało Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 22.12.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 No i jeszcze trzeba pamiętać o ociepleniu dachu tudzież stropodachu. Co z tego, że nalejesz ciepłej herbaty do termosu skoro go nie zakręcisz? Wystygnie równie szybko co w filiżance. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.12.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 ...no i jakieś ogrzewanie też by się przydało ...J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_s 22.12.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 To by spisywał mój dom na straty! Jedyne co widzę między fundamentami a cegłą to coś czarnego co wygląda jak smoła ( ale zapewne smołą nie jest) Mój dom był budowany w latach 84-86, czy mozliwe żeby wtedy izolacja tak wyglądała? Nie bardzo chce mi się wierzyć. I czy w ogóle swiat juz wtedy słyszał o tej izolacji? Dziwne .. mam jeszcze starszy dom i mam zarowno smole jak i pape miedzy fundamentami a sciana ....wierzyc mi sie nie chce ze nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 22.12.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Jedyne co widzę między fundamentami a cegłą to coś czarnego co wygląda jak smoła ( ale zapewne smołą nie jest) I o to wlasnie chodzi........skontroluj w paru miejscach styk fundamentu ze ścianą. Jeśli wszędzie znajdziesz coś podobnego, to jest bardzo pewne, że jakaś forma izolacji została położona. Popatrz na ściany.......czy widzisz różnicę w odcieniu koloru na jej powierzchni........jeśli nie widzisz, to bardzo prawdopodobne, że ściana nie podciąga wilgoci. Nie są konieczne jakieś wysublimowane badania, to co jesteś w stanie sam stwierdzić wystarczy. Moja mama mieszka w oficynie postawionej w 1949 r. Między fundamentem a ściana nie ma nic. Każdego roku wiosną widzę wyrażną zmiane koloru tynku do wysokości ok 150 - 170 cm. Latem to się nieco wyrównuje. I tak cyklicznie co roku. Dlatego zrezydnowałem z ocieplania, a postawiłem na nieco większy kociołek CO i większe grzejniki. Powierzchnia do ogrzania to 60 m2, zatem koszta ogrzewania nie bedą takie wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 23.12.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 dzięki, Qgiel, tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts