Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatew pośrednia

Patryk35

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam dach krokwiowo-jetkowu , kąt nachylenia dachu 40°, dach dwuspadowy , krokiew długa 650cm 8*20, po długim czasie dokreciłem śruby były luźne efekt zrozumiały, aczkolwiek zauważyłem wykręcanie się krokwi i pękanie wzdłużne dach z września ubiegłego roku , chcę wzmocnić dach płatwiami pośrednimi ,wyliczono mi płatwie 14*24 , płatew będzie miała podpory itd, ale jak wstawić płatew w obecnej sytuacji dom w SSO mam możliwości to zrobić jeszcze nic nie ruszone wewnątrz poddasza , czy mogę pod jętki dołożyć kleszcze i pod nie płatew przykręcić do kleszczy czy muszę robić zamki ?

Wzmocnienie więźby to jedno a jej przesztywnienie to drugie. Płatew 14x24? W jakim celu taki przekrój? Czy to konstruktor zasugerował? Co masz na myśli pisząc "podpory"? W przypadku gdy są kleszcze płatew pośrednia powinna się znaleźć pomiędzy kleszczami a krokwiami. Zamki nie są potrzebne. Zadaniem takiej płatwi jest ujednolicenie pracy poszczególnych wiązarów. Pozdrawiam.

..., chcę wzmocnić dach płatwiami pośrednimi ,wyliczono mi płatwie 14*24 , płatew będzie miała podpory itd, ale jak wstawić płatew w obecnej sytuacji dom w SSO mam możliwości to zrobić jeszcze nic nie ruszone wewnątrz poddasza , czy mogę pod jętki dołożyć kleszcze i pod nie płatew przykręcić do kleszczy czy muszę robić zamki ?

Czy potrzeba wzmocnienia dachu wynika z ekspertyzy nośności konstrukcji?

Na jakim elemencie konstrukcji domu będą opierać się podpory nowych płatwi?