Patryk35 31.05.2022 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Witam serdecznie, mam dach krokwiowo-jetkowu , kąt nachylenia dachu 40°, dach dwuspadowy , krokiew długa 650cm 8*20, po długim czasie dokreciłem śruby były luźne efekt zrozumiały, aczkolwiek zauważyłem wykręcanie się krokwi i pękanie wzdłużne dach z września ubiegłego roku , chcę wzmocnić dach płatwiami pośrednimi ,wyliczono mi płatwie 14*24 , płatew będzie miała podpory itd, ale jak wstawić płatew w obecnej sytuacji dom w SSO mam możliwości to zrobić jeszcze nic nie ruszone wewnątrz poddasza , czy mogę pod jętki dołożyć kleszcze i pod nie płatew przykręcić do kleszczy czy muszę robić zamki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Wzmocnienie więźby to jedno a jej przesztywnienie to drugie. Płatew 14x24? W jakim celu taki przekrój? Czy to konstruktor zasugerował? Co masz na myśli pisząc "podpory"? W przypadku gdy są kleszcze płatew pośrednia powinna się znaleźć pomiędzy kleszczami a krokwiami. Zamki nie są potrzebne. Zadaniem takiej płatwi jest ujednolicenie pracy poszczególnych wiązarów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.06.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 ..., chcę wzmocnić dach płatwiami pośrednimi ,wyliczono mi płatwie 14*24 , płatew będzie miała podpory itd, ale jak wstawić płatew w obecnej sytuacji dom w SSO mam możliwości to zrobić jeszcze nic nie ruszone wewnątrz poddasza , czy mogę pod jętki dołożyć kleszcze i pod nie płatew przykręcić do kleszczy czy muszę robić zamki ? Czy potrzeba wzmocnienia dachu wynika z ekspertyzy nośności konstrukcji? Na jakim elemencie konstrukcji domu będą opierać się podpory nowych płatwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts