Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory prózniowe prosze o pomoc

slawach

Recommended Posts

Witam posiadam kolektory prozniowe 30rurek i od dzis 31maja godz9:40 pokazuje mi na zegarze manulanym od solarow na zasilaniu 60stopni a na powrocie 30 stopni,woda w bojlerze 40stopni góra.Czy to prawidlowe jest ze 30stopni roznicy miedzy zasilaniem a powrotem?Woda na dole bojlera T2-34,6stopnia,a temperatura kolektorow T1-42,8stopnia zdjecie zrobione jak pompka zaczela chodzi.Zaznaczam ze pompka rzadko sie włacza ,przeplyw 4ml/min,pompka chodzi na 100%,nie na trybie automatycznym.Moze ktos doradzi jaka roznice miedzy T1 a T2 ustawic wlaczania i wylaczania pompki?Obecnie mam 10stopni roznicy T1-10 wlaczania pomki a T2-5stopni.Prosze o opinie

Zdjęcie0513.jpg

Zdjęcie0514.jpg

Zdjęcie0515.jpg

Przesylam zdjecia sprawdzalem temperature w roznych miejscach czujnikiem i tam gdzie obecnie czujnik temperatury solarow jest wlozony w kapilare jest najmniejsza temperatura.Zstanawiam sie po co sa te dziurki tam tez mierzylem temperature i tam jest o wiele wieksza temperatura,pytanie moje czy czujnik temperatury w dobrym miejscu jest zamontowany?czy nie powinnien byc po drugiej stronie?(zdjecie z termometrem cyfrowym temperatura75,9stopni)?

Zdjęcie0503.jpg

Zdjęcie0504.jpg

Zdjęcie0506.jpg

Zdjęcie0507.jpg

Zakładając, że kolektor pa powierzchnię czynną około 2,5-2,6mk, to przepływ powinien wynosić na 100% obrotów pompy około 1,8l/min.

Jeśli temperaturę masz niższą po stronie czujnik, to wskazuje, że czujniki jest na powrocie a nie na zasilaniu... trzeba zamienić rury nad grupą pompową lub przełożyć czujnik temperatury - jeśli to możliwe.

raczej nie ma mozliwosci zmiany czujnika trzeba montowac kapilare z drugiej strony,dzis temperatura wody 61,5stopnia w bojlerze,na kolektorach pokazywalo 69,5-70stopni na wyswietlaczu,a na zegarach manulanych kolor czerwony70stopni,a kolor niebieski60stopni,przeplyw mam ustawiony na 6l/min.Jak mialem mniejszy przeplyw to temperatura glikolu szybko rosla,uwazam ze teraz jest lepiej jak jest przeplyw wiekszy ,hm moze sie myle?prosze o opinie

Witam ktoś pomoże?wyzej opisałem troche proszę o pomoc.Mam także pytanie czy to normalne ze pompka od solarów jak osiagnie zadana temperature chodzi 30sekund(mierzone stoperem pare razy) zanim schlodzi glikol i wyłacza sie,i za jakies5minut znowu dopiero sie właczy jak osiagnie temperature?czy to jest prawidlowo ze ona nie pracuje dłużej?

Witam ktoś pomoże?wyzej opisałem troche proszę o pomoc.Mam także pytanie czy to normalne ze pompka od solarów jak osiagnie zadana temperature chodzi 30sekund(mierzone stoperem pare razy) zanim schlodzi glikol i wyłacza sie,i za jakies5minut znowu dopiero sie właczy jak osiagnie temperature?czy to jest prawidlowo ze ona nie pracuje dłużej?

Za duża prędkość glikolu. Przy HighFlow powinien być między 0,4 a 1l/min x m2

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
dziekuje za podpowiedzi ,po paru próbach ustawilem przeplyw na 6ml/min i pompka w sloneczne dni chodzi caly czas :),nagrzalo mi ostatnio do 73stopni wode :).pompke mam ustawiona na sterowniku na 100% bo jak wezme mniej to tak jak by buczy troche i ma cieżko,ale to tak jak pisał kolektor1 prawdopodobnie jest zapowietrzona instalacja ,juz umowilem sie na odpowietrzenie