Tomek12345 21.12.2004 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Chciałbym zapytać prawników obecnych na forum czy można jednoznacznie zdefniniować co rozumiemy przez opóżnienie zakończenia budowy z winy developera?Mam zapis w umowie, którego oczywiście nie zdefiniowałem dokładnie wcześniej. Developer chce mnie obciążyć dodatkowymi kosztami związanymi z inflacją (wzrostem cen w budownictwie). W umowie mam zapis, że ..."waloryzacja nie dotyczy sytuacji, kiedy termin zakończenia umowy będzie opóźniony z winy spółki".Uważam, że skoro moja budowa miała zakończyć się w końcu sierpnia '04 a zakończyła w połowie grudnia '05 bo firma się nie wyrobiła to nie powninienem płacić waloryzacji. Firma (developer) twierdzi z kolei, że to nie jego wina tylko urzędów bo nie wydali im na czas jakichś podziałów gruntów, mieli problemy z gazem i prądem bo Stoen i Gazownia są monopolistami i nie zrobili czegoś tam na czas. I tak dalej i tak dalej. Nie wiem co jest tak naprawdę zgodne z prawem "winą" spółki a co nie. Może mieliście już takie problemy.PozdrawiamTomek12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek12345 21.12.2004 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 No oczywiście pomyliłem się. Zapis w umowie mówi o zakończeniu budowy a nie umowy oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts