leon471 01.06.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Jak mówi tytuł, to pierwszy raz wymieniam dach w pierwszym domu, który kupiłem 4 lata temu. Dom wybudowany w 1978 roku jednopiętrowy w stylu ranczo. Umowa, z którą jadę, dała mi najlepszą wycenę wykonania dachu. Poprosiłem początkowo o wycenę 50-letniego gontu. Moje rozumowanie za 50 lat jest takie, że w 30 powinienem być na emeryturze i nie planuję mieszkać w tym domu i wyprowadzać się na zachód obecnie w Wirginii. Mój tok myślenia był taki, że mam 50 lat, więc kiedy przychodzi 30 i wychodzę, nie muszę wymieniać dachu podczas sprzedaży i dokładać dodatkowego kosztu. Wykonawca stwierdził, że użył GAF do montażu gontów. Patrząc na broszurę, którą mi zostawił, są 2 typy HD i Ultra HD teraz wiem, że w broszurze jest napisane https://omegle.onl/ vshare, że ultra HD ma właściwości zwalczające glony i jest grubszy, wykonawca powiedział mi, że 50-letnie gonty są grubsze niż 30-letnie . Po prostu staram się nie dać się oszukać, kiedy przyjdzie czas na gonty, ponieważ kolor, który chcemy zastosować, to łupek Williamsburg, który jest w pakiecie HD i chcę się upewnić, że jest to 50 lat, a nie 30 lat odkąd nie mogę znaleźć nic o grubości na 30 lat. Jakie pytania powinienem zadać mojemu wykonawcy? Tak jak powiedziałem, jestem w tym zupełnie nowy i każda rada byłaby bardzo pomocna, z góry dziękuję. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez leon471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Jesteś w Stanach a pytasz w Polsce. Moim zdaniem 50 lat gwarancji na papę (gont papowy) to bzdura. Spotkałem się się nawet z zapisem "dożywotnia gwarancja"! Podejrzewam, że dotyczyła inwestorów po siedemdziesiątce. Widziałeś w Stanach dachy pokryte gontem niezmienianym przez 50 lat? 30 lat to dobra gwarancja. Warto doczytać czego ona dotyczy. Bez względu jaką będziesz miał gwarancję to kupujący oceni stan dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts