Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdobycie nowego dachu i potrzeba porady (pierwszy raz nowy dekarz)

leon471

Recommended Posts

Jak mówi tytuł, to pierwszy raz wymieniam dach w pierwszym domu, który kupiłem 4 lata temu. Dom wybudowany w 1978 roku jednopiętrowy w stylu ranczo. Umowa, z którą jadę, dała mi najlepszą wycenę wykonania dachu. Poprosiłem początkowo o wycenę 50-letniego gontu. Moje rozumowanie za 50 lat jest takie, że w 30 powinienem być na emeryturze i nie planuję mieszkać w tym domu i wyprowadzać się na zachód obecnie w Wirginii. Mój tok myślenia był taki, że mam 50 lat, więc kiedy przychodzi 30 i wychodzę, nie muszę wymieniać dachu podczas sprzedaży i dokładać dodatkowego kosztu. Wykonawca stwierdził, że użył GAF do montażu gontów. Patrząc na broszurę, którą mi zostawił, są 2 typy HD i Ultra HD teraz wiem, że w broszurze jest napisane https://omegle.onl/ vshare, że ultra HD ma właściwości zwalczające glony i jest grubszy, wykonawca powiedział mi, że 50-letnie gonty są grubsze niż 30-letnie . Po prostu staram się nie dać się oszukać, kiedy przyjdzie czas na gonty, ponieważ kolor, który chcemy zastosować, to łupek Williamsburg, który jest w pakiecie HD i chcę się upewnić, że jest to 50 lat, a nie 30 lat odkąd nie mogę znaleźć nic o grubości na 30 lat. Jakie pytania powinienem zadać mojemu wykonawcy? Tak jak powiedziałem, jestem w tym zupełnie nowy i każda rada byłaby bardzo pomocna, z góry dziękuję. Edytowane przez leon471

Jesteś w Stanach a pytasz w Polsce. Moim zdaniem 50 lat gwarancji na papę (gont papowy) to bzdura. Spotkałem się się nawet z zapisem "dożywotnia gwarancja"! Podejrzewam, że dotyczyła inwestorów po siedemdziesiątce. Widziałeś w Stanach dachy pokryte gontem niezmienianym przez 50 lat? 30 lat to dobra gwarancja. Warto doczytać czego ona dotyczy. Bez względu jaką będziesz miał gwarancję to kupujący oceni stan dachu. Pozdrawiam.