tomasziolkowski 03.06.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 (edytowane) Witam,Został mi do wykończenia (w tej chwili strop Teriva zalany) dach płaski nad garażem. Garaż "doklejony" jedną ścianą do budynku. 6X6 m .Ścianka attykowa z jednego bloczka Silki (20cm). Planuję odwodnienie wpustem attykowym w zewnętrznym narożniku. Ze względu na trochę niską tą ściankę attykową wyjdą mi małe spady (poniżęj minimalnych 2%). Wyjdzie mi tego spadu ok. 12 cm. Nie mam też za bardzo możliwości nadmurowania ścianki attykowej bo 4 cm wyżej już wisi rynna na dachu domu. Od biedy o te 4 cm podniosę, i tak muszę OSB od góry dołożyć pod obróbki blacharskie.Planowałem teraz rozłożyć schodkowo styropian, na to siatka zbrojąca, 4 cm wylewki betonowej i co dalej...? Czym to wykończyć?Standardowo dwie warstwy papy. Większość tak robi. Trochę się boję czy przy takich małych spadach nie będzie zastoisk wody.Modne stają się ostatnio różne membrany EPDM. Chociaż w moich okolicach ciężko o sprawdzoną, polecaną i znającą tą technologię ekipę.Kładł ktoś na płaskim, nieużytkowym dachu EPDM? Czy jest ten kawałek gumy warty tak wysokiej ceny?Czy standardowo dać papę? Edytowane 3 Czerwca 2022 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.06.2022 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Na pewno niezaprzeczalną zaletą EPDM w tym przypadku byłoby to, że byłby to jeden kawałek gumy bez łączeń. Nie ma gdzie przeciekać na łączeniu i swobodny spadek dla wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 03.06.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Ja mam w zasadzie taki sam dach, taki sam garaz. Troche inne wymiary, ale to bez znaczenia. Na stropie mam styropian plus styropian spadkowy, potem membrana epdm, na nia geowloknina i zwir. Tak jak napisal agb - w tym wypadku epdm bedzie w jednym kawalku, a to duza zaleta. Teraz tak. Epdm wymaga minimalnego spadku i bedzie w jednym kawalku. Papa wymaga znacznie wiekszego spadku (tylko malo kto taki robi) i bedzie w wielu kawalkach. Sam odpowiedz, co bedzie trwalsze - dla mnie wybor byl oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 03.06.2022 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Ja mam w zasadzie taki sam dach, taki sam garaz.. Łukasz jesteś blisko mnie - dasz jakiś namiar na ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 03.06.2022 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Łukasz jesteś blisko mnie - dasz jakiś namiar na ekipę? Poszlo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 03.06.2022 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Czy pod tym dachem pomieszczenie będzie ogrzewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 03.06.2022 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.06.2022 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Mam taka samą sytuację, garaż dostawiony do domu. Tu masz opis rozwiązania, które mam u siebie i u kolegi Łukasz11 https://barel-management.pl/dach-balastowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts