Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski - papa, PCV, EPDM?

tomasziolkowski

Recommended Posts

Witam,

Został mi do wykończenia (w tej chwili strop Teriva zalany) dach płaski nad garażem. Garaż "doklejony" jedną ścianą do budynku. 6X6 m .Ścianka attykowa z jednego bloczka Silki (20cm). Planuję odwodnienie wpustem attykowym w zewnętrznym narożniku. Ze względu na trochę niską tą ściankę attykową wyjdą mi małe spady (poniżęj minimalnych 2%).

Wyjdzie mi tego spadu ok. 12 cm. Nie mam też za bardzo możliwości nadmurowania ścianki attykowej bo 4 cm wyżej już wisi rynna na dachu domu. Od biedy o te 4 cm podniosę, i tak muszę OSB od góry dołożyć pod obróbki blacharskie.

Planowałem teraz rozłożyć schodkowo styropian, na to siatka zbrojąca, 4 cm wylewki betonowej i co dalej...? Czym to wykończyć?

Standardowo dwie warstwy papy. Większość tak robi. Trochę się boję czy przy takich małych spadach nie będzie zastoisk wody.

Modne stają się ostatnio różne membrany EPDM. Chociaż w moich okolicach ciężko o sprawdzoną, polecaną i znającą tą technologię ekipę.

Kładł ktoś na płaskim, nieużytkowym dachu EPDM?

Czy jest ten kawałek gumy warty tak wysokiej ceny?

Czy standardowo dać papę?

Edytowane przez tomasziolkowski

Ja mam w zasadzie taki sam dach, taki sam garaz. Troche inne wymiary, ale to bez znaczenia.

Na stropie mam styropian plus styropian spadkowy, potem membrana epdm, na nia geowloknina i zwir.

Tak jak napisal agb - w tym wypadku epdm bedzie w jednym kawalku, a to duza zaleta.

Teraz tak. Epdm wymaga minimalnego spadku i bedzie w jednym kawalku.

Papa wymaga znacznie wiekszego spadku (tylko malo kto taki robi) i bedzie w wielu kawalkach.

Sam odpowiedz, co bedzie trwalsze - dla mnie wybor byl oczywisty.