Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie pokoju w bloku

jaaa

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wyciszyć jeden pokój, a konkretniej sufit i ścianę od sąsiada. Jest to nowy budynek jeszcze nie zamieszkały, nie wiem jakich będę miał sąsiadów i dla pewności chciałbym jakąś izolację akustyczną.

Pokój jest przedstawiony w załączniku. Kolorem czerwonym jest zaznaczony szacht wentylacyjny o grubości chyba 8cm, i zgodnie z zaleceniami dewelopera nie wolno tam wiercić otworów, i chciałbym pominąć izolację w tym miejscu, natomiast w miejscu zaznaczonym linią zieloną chciałbym postawić przedściankę, oraz na suficie zrobić sufit podwieszany z wypełnieniem wełną mineralną. oczywiście pod konstrukcję przedścianki i sufitu dam taśmę akustyczną. Ściana oddzielająca sąsiada to żelbet o grubości około 25cm, stropy też żelbetowe około 25cm + styropian i wylewka.

Mam kilka pytań.

1. Czy warto dać wełnę akustyczną np. Rocklab Sonic i płyty gipsowe akustyczne np. Norgips niebieskie, czy wystarczą zwykłe białe płyty GK i zwykła wełna. Podejrzewam, że to właśnie specjalna wełna i płyta GK robi robotę, ale wolę jeszcze zapytać, wiadomo teraz ceny poszybowały strasznie w górę.

2. Czy szacht wentylacyjny też by wypadało odizolować akustycznie? Jeśli nie mogę wiercić kołków to jak przytwierdzić konstrukcję w miejscu szachtu do ściany? Na klej?

3. Chyba pozostałych ścian zaznaczonych na pomarańczowo nie trzeba izolować? tzn. jednej ściany zewnętrznej, i dwóch ścian które sąsiadują z moją łazienką i moim salonem?

4. Tak z ciekawości jeszcze zapytam, czy żelbetowy strop jest bardziej "cichy" niż strop z akermana/ teriva?

5. Od sąsiada z dołu praktycznie nie mam jak się odizolować, ale powiedzcie mi która z tych podłóg(panele winylowe, panele laminowane, deska barlinecka) będzie lepsza pod względem izolacji akustycznej od sąsiada z piętra niżej?

Z góry dziękuję wszystkim za każą odpowiedź i poradę.

Mieszkanie.jpg

Masz na myśli, że stare bloki z wielkiej płyty są lepsze akustycznie. Kiedyś już mieszkałem w podobnym bloku jak to mieszkanie co kupiłem, tzn. wysoki punktowiec prawie cały z żelbetu, oprócz ścianek działowych i to było najbardziej ciche mieszkanie w jakim mieszkałem, a mieszkałem już w około 10. Na dom mnie jeszcze nie stać :p