Peciorqp 04.06.2022 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Witam. Jestem zupełnie nowy w sprawach związanych z budowlanka. Mam taki problem, nie mogę wywiercić dziury w ścianie nad drzwiami. Chciałbym tam powiesić huśtawkę. Z jednej strony dało radę, ciężko ale w końcu puściło natomiast z drugiej strony próbowałem w 4 miejscach obok siebie i niestety po ok. 5 cm jest opór. Jest to niemiecki stary blok. Czy może tak być jakieś zbrojenie lub rura. Kompletnie nie wiem jak to zrobić a niechciałbym tez czegoś uszkodzić. Wiertarka zwykła ze sklepu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.06.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Natrafiłeś na zbrojenie w nadprożu. Z drugiej strony co to zwykła wiertarka? W markecie można kupić wiertarkę bez udaru za 80zł jak i młot wyburzeniowy za 5 k. Udar w okolicach 2J ma? Najlepiej jednak zamontować w drzwiach rozpórkę. U mojej babci w starej kamienicy ościeżnice miały już nawet przygotowane gniazda pod to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 04.06.2022 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Jeśli to wielka płyta, to wiertarka udarową można tam sobie popukać. Niestety ich skuteczność kończy się na cegle.Jak chcesz w tam naprawdę wiercić, to potrzebujesz młotowiertarki z udarem pneumatycznym.WIercenie w takich materiałach sprowadza się do kucia. Wiertło obraca się tylko w celu odprowadzenia urobku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.06.2022 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Jeśli to wielka płyta, to wiertarka udarową można tam sobie popukać. Niestety ich skuteczność kończy się na cegle. Jak chcesz w tam naprawdę wiercić, to potrzebujesz młotowiertarki z udarem pneumatycznym. WIercenie w takich materiałach sprowadza się do kucia. Wiertło obraca się tylko w celu odprowadzenia urobku. Zgodnie z opisem to faktycznie poniemiecka wielka płyta... Zrób rozpórkę i powieś, tak jak radzą powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 07.06.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Kwestia sprzętu.Zwykła wiertarka z udarem mechanicznym nadaje się do wiercenia w cegle.W czymś cięższym młot udarowy z udarem hydraulicznym. I dobre wiertła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.06.2022 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Z jednej strony dało radę, ciężko ale w końcu puściło natomiast z drugiej strony próbowałem w 4 miejscach obok siebie i niestety po ok. 5 cm jest opór. Jest to niemiecki stary blok. Czy może tak być jakieś zbrojenie lub rura. Kompletnie nie wiem jak to zrobić a niechciałbym tez czegoś uszkodzić. Wiertarka zwykła ze sklepu budowlanego. Z jakich lat jest ten "niemiecki stary blok" ? Mogłeś trafić na zbrojenie. Możesz zrobić większe odkucie i zobaczysz na co trafiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts