Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jestem zupełnie nowy w sprawach związanych z budowlanka. Mam taki problem, nie mogę wywiercić dziury w ścianie nad drzwiami. Chciałbym tam powiesić huśtawkę. Z jednej strony dało radę, ciężko ale w końcu puściło natomiast z drugiej strony próbowałem w 4 miejscach obok siebie i niestety po ok. 5 cm jest opór. Jest to niemiecki stary blok. Czy może tak być jakieś zbrojenie lub rura. Kompletnie nie wiem jak to zrobić a niechciałbym tez czegoś uszkodzić. Wiertarka zwykła ze sklepu budowlanego.

Natrafiłeś na zbrojenie w nadprożu. Z drugiej strony co to zwykła wiertarka? W markecie można kupić wiertarkę bez udaru za 80zł jak i młot wyburzeniowy za 5 k. Udar w okolicach 2J ma?

Najlepiej jednak zamontować w drzwiach rozpórkę. U mojej babci w starej kamienicy ościeżnice miały już nawet przygotowane gniazda pod to.

Jeśli to wielka płyta, to wiertarka udarową można tam sobie popukać. Niestety ich skuteczność kończy się na cegle.

Jak chcesz w tam naprawdę wiercić, to potrzebujesz młotowiertarki z udarem pneumatycznym.

WIercenie w takich materiałach sprowadza się do kucia. Wiertło obraca się tylko w celu odprowadzenia urobku.

Jeśli to wielka płyta, to wiertarka udarową można tam sobie popukać. Niestety ich skuteczność kończy się na cegle.

Jak chcesz w tam naprawdę wiercić, to potrzebujesz młotowiertarki z udarem pneumatycznym.

WIercenie w takich materiałach sprowadza się do kucia. Wiertło obraca się tylko w celu odprowadzenia urobku.

Zgodnie z opisem to faktycznie poniemiecka wielka płyta...

Zrób rozpórkę i powieś, tak jak radzą powyżej

Z jednej strony dało radę, ciężko ale w końcu puściło natomiast z drugiej strony próbowałem w 4 miejscach obok siebie i niestety po ok. 5 cm jest opór. Jest to niemiecki stary blok. Czy może tak być jakieś zbrojenie lub rura. Kompletnie nie wiem jak to zrobić a niechciałbym tez czegoś uszkodzić. Wiertarka zwykła ze sklepu budowlanego.

Z jakich lat jest ten "niemiecki stary blok" ?

Mogłeś trafić na zbrojenie. Możesz zrobić większe odkucie i zobaczysz na co trafiłeś.