HubertG 06.06.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Dość długo szukałem informacji o kosiarkach akumulatorowych i dlatego postanowiłem tutaj opisać moje doświadczenie i odczucia po zakupie takowej.Przez ostatnie 12 lat kosiłem moje 850 m2 trawy spalinowym Briggs & stratton 500 z napędem.Co prawda spalinówka działa bezproblemowo. Wymieniłem tylko linki (wersja podwójna), sprężynkę napędu, pasek klinowy napędu, sprężynki regulatora obrotów.… ale postanowiłem kupić nową zabawkę i zaprzestać trzymania paliwa w kanistrze, corocznych wymian oleju i paru innych działań serwisowych.Ostatecznie wybór padł na Erbauer z sieci Castorama. Zadecydowały komentarze użytkowników ze strony Castoramy, czyli czas pracy około 1h, czas ładowania około 1h oraz po obejrzeniu w sklepie wyglądała solidnie - lepiej niż inne które też oglądałem i brałem pod uwagę.Porównując do spalinowej kosiarki, elektryk jest lżejszy i łatwiej się prowadzi. Na minus, nóż jest przykręcony plastikową śrubą i robi wrażenie delikatniejszego niż ten w spalinówce. Obie maszyny są 46cm. Moja spalinówka miała zapłon na linkę i tutaj szybki start i gotowość do pracy też na plus dla elektryka.Na pewno czuć mniejszą moc elektryka. Gorzej podrywa zanieczyszczenia z trawy, czyli w moim przypadku nie strzela tak szyszkami i nie zbiera pamiątek po psach.W komplecie z elektrykiem, otrzymałem 2 akumulatory 18V 5 Ah oraz szybką ładowarkę z dwoma portami do ładowania. Ładowarka potrzebuje około 1h do naładowania dwóch akumulatorów, ale w ciągu pracy mocno hałasują jej wewnętrzne wentylatory. Nie jest to bardzo uciążliwe, ale warto o tym wiedzieć.Teraz o samym koszeniu.Trawa po tygodniowym wzroście, ale bez opadów.Koszenie z opcją mulczowania na wspominanych 850 m2 trwało około 1 h i na akumulatorach została 1 kreska.Kolejny tydzień, też bez znaczących opadów. Koszenie z koszem. Czas pracy około 1h. Na akumulatorach pozostała 1 kreska.Kolejny tydzień. Tym razem mocno padało. Koszenie z mulczowaniem pierwszego dnia po opadach.Czas pracy 40 min. Czuć że kosiarka większość czasu pracowała na wyższych obrotach (mimo braku w informacji sprzedażowej wpisu o automatycznej regulacji obrotów). Po około 600 m2 kosiarka się wyłączyła i musiałem naładować akumulatory.Podsumowując, jak na razie jestem zadowolony i zobaczymy jak będzie dalej.W ramach ciekawostek: akumulatory od Skil są prawie identyczne. Wystarczy dociąć jeden ząbek i pasują. Niestety cenowo są nieznacznie tańsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.06.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Ciekawa, pożyteczna i dobra opinia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts