mechanics 22.12.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Doradzcie gdzie najlepiej usytułować kominek, bo muszę dać jakies wytyczne pod tym względem architektowi. Domek nieduzy, 100 m^2 w parterze + ok. 40 na poddaszu, salon generalnie bedzie nieduży i ten kominek najbardziej pasowałby mi na ścianie zewnętrznej. Na wielu amerykańskich projektach widziałem takie rozwiązania, u nas dość rzadko stosowane. Jakie będa wady i zalety takiego umieszczenia kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.12.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 To chyba na wymianę doświadczeń, a nie do projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 22.12.2004 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 To chyba na wymianę doświadczeń, a nie do projektów. Miałem kliknąć na wymiane doświadczeń, ale w sumie po chwili zastanowienia swierdziłem, że temat dotyczy projektu, który jest w toku... mam nadzieje, że może już zostac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 22.12.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Rozważałem też projekt z kominkiem na ścianie zewnętrznej. Raczej będę unikał takiego rozwiązania:Zalety:- lepsza "ustawność" kominka - dajesz go tam gdzie Ci pasuje,- łatwość dobudowy kominka zewnętrznego, wskazany szczególnie jeżeli miejsce to wychodzi na tarasie, pod zadaszeniem.Wady:- podstawowa konieczność dokładnego docieplenia i częste kłopoty z odprowadzeniem spalin związane z wychłodzeniem ścian komina.- kominek nie znajduje się w miejscu centralnym - wymiana powietrza nie jest pełna,- przy dogrzewaniu RPG utrudnienia przy rozprowadzaniu kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts