Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania dotyczące majsterkowania na dachu

oahenkepi

Recommended Posts

Opublikowałem tutaj, zanim zadałem kilka pytań dotyczących mojego samodzielnego przerobienia dachu i mam nadzieję, że możesz mi pomóc z jeszcze kilkoma. Oto krótkie podsumowanie obecnego planu: 1-piętrowe ranczo o powierzchni 1400 stóp kwadratowych (dach o powierzchni około 23 metrów kwadratowych) na środkowym zachodzie z dwiema warstwami gontów z trzema zakładkami, które wyglądają dość szorstko. Planuję zastąpić go gontem 3-tablicowym lub architektonicznym.

https://9apps.ooo/

Wybór producentów gontów: przyjrzałem się GAF i Owens Corning, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że brnę przez ogromny stos marketingowych bzdur. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, czego szukać poza okresem gwarancji i stylu. Czy możecie wszyscy przedstawić mi swoją perspektywę?

Podkład: czy warto wybrać syntetyczny, czy wystarczy #15/#30? Do czego służy „oddychalność”?

Narzędzia: czy jest miejsce, w którym mogę wypożyczyć takie rzeczy, jak gwoździarka dachowa, szelki bezpieczeństwa, łopaty do gontów itp.?

Dziękuję!

Edytowane przez oahenkepi

Wybierz gont jaki Ci się podoba. Taki dach zakryjesz w jeden dzień używając młotka. Nie ma w Polsce jeszcze tradycji demontażu gontów bitumicznych więc prawdopodobnie taką łopatę będziesz musiał wykonać sobie sam lub użyć siekierki i szpadla. Na kalenicy jeżeli nie było szczeliny wentylacyjnej to należy ją wykonać i zastosować systemowe elementy wentylacyjne. W przypadku gdy dach jest stromy będziesz potrzebował specjalne haki pod półki. Jak nie ma komina to szelki zbyteczne bo nie będzie się do czego przypiąć. Z pewnością potrzebne będzie rusztowanie z podestami. Pozdrawiam.