gt12345 07.06.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) Cześć, do sedna, sytuacja zastana:- dom z lat 90, dobrze ocieplony, wiele pomieszczeń jak to wówczas budowano, odpada ogrzewanie splitami- instalacja CO na dosyć sporych grzejnikach panelowych, rury na zewnątrz, w dobrym stanie, nie zamierzam wymieniać- zapasy sezonowanego, twardego drewna i możliwość przygotowania kolejnego z własnego lasu Trzeba wymienić kocioł, najlepszym byłby taki na pellet(w porach przejściowych) z możliwością nieawaryjnego spalania polan drewna(przy niższych temp) bez bufora CO. Godzę się na chwilowy wzrost temperatury w domu przy spalaniu polan. Czego są warte takie kotły Atmosa albo Kostrzewy, sigma dual? Jak to się sprawdza w praktyce? Jakie inne można polecić? http://atmospolska.pl/kotly-zgazujace-z-palnikiem-pelletu/ https://www.kostrzewa.com.pl/produkty/twin-bio Drugą opcją jest założenie kotła gazowego do obecnego bezklasowego w którym spalałbym drewno wspomagając gazowy. Instalacje gazu mam w kotłowni. Jakie są ewentualne kary za takie ogrzewanie domu? Edytowane 7 Czerwca 2022 przez gt12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.06.2022 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 dom z lat 90, dobrze ocieplony, wiele pomieszczeń jak to wówczas budowano, Jaka powierzchnia?. Trzeba wymienić kocioł, najlepszym byłby taki na pellet(w porach przejściowych) z możliwością nieawaryjnego spalania polan drewna(przy niższych temp) bez bufora CO Są takie, czego to producent nie zrobi by dogodzić niedoświadczonemu użytkownikowi. Najlepsze rozwiązanie pod kątem ekonomii to: 1. Kocioł 2. Bufor 3. Zestaw adaptacyjny pelletowy Godzę się na chwilowy wzrost temperatury w domu przy spalaniu polan. Od sterowania temp. w pomieszczeniach są inne elementy układu. Jakie inne można polecić? Ja mam MPM DS-a i nic więcej nie jest mi potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gt12345 07.06.2022 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 130m bez skosów + nieocieplone sutereny z kuchnią roboczą i garażem do lekkiego dogrzania. np tenhttps://mpm-kotly.pl/produkty/kotly-...o/mpm-ds-14-kw?? Tak właśnie celuję w domyślnie opalanie drewnem + pellet na pory przejściowe i ewentualne wyjazdy aby całkowicie nie rezygnować z bezobsługowości. Jeśli typowy kocioł zgazowujący + bufor to bufor z grzałką elektryczną w 2 taryfie. Ale mam PV 5kW i też pytanie(na osobny wątek) czy fotowoltaika może być z 2 taryfą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 10.06.2022 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Jak kolega wyżej dobrze powiedział do sterowania temp w pomieszczeniach służy armatura regulacyjna jak choćby głowice na grzejnikach. Czy bardziej wyrafinowane systemy. Chwilowy wzrost temp po paleniu drewnem da tyle że żona okno otworzy wyziębi się a piec spali więcej i oszczędności żadnej. A z kolei jak nie zamknie energia pójdzie w komin nie ogrzewając domu bo nie zostanie zużyta. Sądząc po opisie chodzi o oszczędność ponieważ ma Pan łaś i dostęp do drewna, proponuję bufor ciepła nadmiar Energi wykorzysta pan wtedy kiedy będzie pan potrzebował a piec gazowy podepnie Pan pod bufor i wtedy podbije on jedynie temp o tyle ile będzie roznica w zadanej a osiągniętej przez drzewo. Co do kar można mieć piec gazowy z stałopalnym ale należy spełnić odpowiednie przepisy jeśli chodzi o kominy spalinowe, wentylację oraz kubaturę pomieszczenia. Te piece które Pan przedstawił są jak to kolega wyżej dobrze powiedział fajnym marketingiem ma nieświadomego nie obeznanego klienta dodatkowo w 2 piecu producent wyrazie mówi że nie można palić drewnem bo w Polsce jest to ograniczone poprzez konstrukcje i automatykę pieca do opału peletem i owsem. Myślę że sam bufor i głowice grzejnikowe dadzą radę dużo Panu opłu oszczędzić. Można też kupic pełnoprawny piec peletowy z dodatkowa półka na spalanie drewna który będzie miał fajna wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.06.2022 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 ... - zapasy sezonowanego, twardego drewna i możliwość przygotowania kolejnego z własnego lasu Trzeba wymienić kocioł, najlepszym byłby taki na pellet(w porach przejściowych) z możliwością nieawaryjnego spalania polan drewna(przy niższych temp) bez bufora CO. Godzę się na chwilowy wzrost temperatury w domu przy spalaniu polan. Czego są warte takie kotły Atmosa albo Kostrzewy, sigma dual? Jak to się sprawdza w praktyce? Jakie inne można polecić? http://atmospolska.pl/kotly-zgazujace-z-palnikiem-pelletu/ https://www.kostrzewa.com.pl/produkty/twin-bio Drugą opcją jest założenie kotła gazowego do obecnego bezklasowego w którym spalałbym drewno wspomagając gazowy. Instalacje gazu mam w kotłowni. Jakie są ewentualne kary za takie ogrzewanie domu? Jakie są kary, to kolega musi się rozejrzeć w swojej okolicy. Jak na razie, chyba tylko w Krakowie i Warszawie są jakieś szlabany, a następne są dopiero w planach. Na początku wypowiedzi kolega napisał, że zachodzi potrzeba wymiany kotła, a na końcu rozważa opcję dołożenia kotła gazowego i pozostawienia dotychczasowego bezklasowca. W takiej sytuacji nie wiadomo, czy trzeba wymieniać, czy nie trzeba? Swoją drogą, nie wiem po co iść w pellet, skoro w domu jest gaz? Co do kotłów Atmos i ogólnie kotłów zgazowujących: one powinny pracować z buforem. Kocioł zgazowujący ma niewielką modulację mocy i jeśli ma spalać ekonomicznie i czysto, powinien zasuwać na full. Dławienie mocy źle się kończy - zdymianie opału i smoła w kotle. To samo dotyczy zresztą wszelkich kotłów na drewno. Ja bym dołożył gaz, a z czasem wymienił kocioł śmieciowy na kocioł dedykowany do drewna z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gt12345 12.06.2022 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Można też kupic pełnoprawny piec peletowy z dodatkowa półka na spalanie drewna który będzie miał fajna wydajność. Właśnie to byłoby najlepszym wyjściem. Gdzie szukać takich kotłów jeśli te, które przedstawiłem się nie nadają? Taki kocioł zapewniłby pewną bezobsługowość, dawał możliwość spalenia polan drewna i, jak dobrze rozumiem, nie byłoby potrzeby rozpalania a jedynie ich wrzucenia? Kocioł muszę wymienić, uchwała antysmogowa, i w grę wchodzi raczej albo gaz albo kocioł na pellet z komorą na polany drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts