mackoofpl 07.06.2022 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Właśnie otrzymałem fakturę za 2 miesiące w Enerdze. Tak jak już wcześniej wspominano zmienił się sposób liczenia. Doszły przeliczenia godzinowe co polepszyło naszą sytuację, do tego w pierwszej kolejności doliczają stary magazyn a nowy liczony jest ostatni. Ale doszły nowe opłaty; i tak zaczęto naliczać opłatę OZE (0,0009 zł za kWh )i opłatę kogeneracyjną (0,00406 zł za kWh) czyli liczyć opłaty za zużyte kWh. Nie są to duże opłaty ale jednak kilkadziesiąt złotych w ciągu roku. Tym samym wzrosły opłaty dla prosumentów (wcześniej były liczone tylko opłaty stałe i akcyza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.06.2022 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Też dostałem rachunek z Energa taki sam dostaje od 2015r zużycie własne 0kWh. Obejrzałem go z każdej strony wynosił 48zł. Majątek... prawda, wezmę kredyt w banku aby to opłacićLiczyłeś na rachunek 0 zł? Czy że Ci dopłacą? Mi w 2015r dopłacili... starczyło na dobrą flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.06.2022 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Ale doszły nowe opłaty; i tak zaczęto naliczać opłatę OZE (0,0009 zł za kWh )i opłatę kogeneracyjną (0,00406 zł za kWh) czyli liczyć opłaty za zużyte kWh. Nie są to duże opłaty ale jednak kilkadziesiąt złotych w ciągu roku. Tym samym wzrosły opłaty dla prosumentów (wcześniej były liczone tylko opłaty stałe i akcyza) ? Nie dostałem nowej faktury jeszcze, ale mam wątpliwości czy aby na pewno doszły nowe opłaty. Opłata OZE była już naliczana w zeszłym roku, a opłata kogeneracyjna zaczęła być naliczana od początku tego roku. To, że nie widziałeś do tej pory naliczeń, prawdopodobnie nie wynikało z tego, że nie naliczano tych opłat, a z tego, że nie było za co naliczać opłaty (wskazówka: magazyn). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 08.06.2022 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 opłaty OZE i kogeneracyjna nie były naliczane do tej pory. Fakturę mam za kwiecień/maj 2022. Na wcześniejszych nie było naliczanych tych opłat. Cały czas miałem i mam nadwyżkę w magazynie. Łatwo było liczyć gdyż obowiązywały stawki m-ce na fakturze a kWh zawsze były zerowe. Teraz opłaty będą zależały od zużycia a to przy np. 10000 kWh robi się już jakaś kwota (nadal mała w porównaniu ze wszystkimi opłatami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 09.06.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 opłaty OZE i kogeneracyjna nie były naliczane do tej pory. Fakturę mam za kwiecień/maj 2022. Na wcześniejszych nie było naliczanych tych opłat. Cały czas miałem i mam nadwyżkę w magazynie. Łatwo było liczyć gdyż obowiązywały stawki m-ce na fakturze a kWh zawsze były zerowe. Teraz opłaty będą zależały od zużycia a to przy np. 10000 kWh robi się już jakaś kwota (nadal mała w porównaniu ze wszystkimi opłatami) Jeżeli w okresie rozliczeniowym miałeś, masz nadwyżkę w magazynie to nie płacisz za pobraną energię, i tak samo nie płacisz ani opłaty OZE ani opłaty kogeneracyjnej, sprawdź czy faktycznie masz nadwyżkę. Oze była już w zeszłym roku i za kWh wynosiła 0,00220 netto, kogeneracyjna doszła od stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 27.06.2022 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 No właśnie piszę o tym że to się już skończyło i teraz będziemy (prosumenci) ponosić opłaty za zużycie (OZE i kogeneracyjną) nawet w przypadku posiadania nadwyżek w magazynie. Opłaty są pobierane od każdej pobranej kWh zbilansowanej godzinowo. Tym sposobem wzrosną opłaty szczególnie tym którzy zużywają sporo prądu.Opłaty te nie będą duże ale nie będzie już możliwości liczenia opłacalności i rachunków tylko po opłatach stałych jak to było do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts