Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny

Adiš1719517701

Recommended Posts

Moze ktos podzielic sie opiniami jak u niego sprawuje sie gont na dachu . Troche domow z takich pokryciem widuje , jednak na necie dosc malo informacji . Wiem , ze mniej trwaly niz dachowki ale chyba sporo tanszy . Z wygladu tez mi odpowiada . Deskowanie i tak mialem w planie , wiec tez pasuje . Mozna jeszcze jakies za i przeciw ? Jak z cena za robocizne przy goncie i jak z dostepnoscia samego gontu i ekip wykonujacych to ?

Moze ktos podzielic sie opiniami jak u niego sprawuje sie gont na dachu . Troche domow z takich pokryciem widuje , jednak na necie dosc malo informacji . Wiem , ze mniej trwaly niz dachowki ale chyba sporo tanszy . Z wygladu tez mi odpowiada . Deskowanie i tak mialem w planie , wiec tez pasuje . Mozna jeszcze jakies za i przeciw ? Jak z cena za robocizne przy goncie i jak z dostepnoscia samego gontu i ekip wykonujacych to ?

ma gwarancji do 15 lat i to jest prawda potem przecieka.

Tylko wyegzekwuj to po 40 latach :D

A "dają" tyle m.in owens corning czy technonicol.

Nie wiem ile teraz kosztuje dachówka, ale dobry gont to też od 50zł/m2 w górę.

Dachówkę wyegzekwujesz? Sąsiad sie wozi z reklamacją markowej dachówki 3 lata. I nic. Zresztą napisałem, że to sie opłaca jeśli oszczedzamy na robociźnie. Dachówki amator nie położy sam.

• 4 weeks później...
Żywotność gontu bitumicznego to max 20 lat. Zasadnicza wada to porastanie mchem. Cała Ameryka montuje gon na sklejce lub płycie OSB a nie na deskach. Na nowym dachu należy położyć podkład systemowy i gont. Do tego odpowiednie gwoździe i elementy wentylacyjne kalenicy (o ile jest kalenica). Koszt robocizny to około 40,-~50,- za 1 m2 netto + obróbki (kalenica, naroża, kosze itp). Pozdrawiam.