Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zużycie gazu oczywiście.Rano w pomieszczeniach gdzie nikt nie przebywa w ciagu dnia zakręcam grzejniki do min.

Szukam sposobu na zmniejszenie rachunku za gaz i nie jestem pewien czy to dobry trop.

Czy to dobrze czy nie?

Proszę o radę?

Zużycie gazu oczywiście.Rano w pomieszczeniach gdzie nikt nie przebywa w ciagu dnia zakręcam grzejniki do min.

Szukam sposobu na zmniejszenie rachunku za gaz i nie jestem pewien czy to dobry trop.

Czy to dobrze czy nie?

Proszę o radę?

Nigdy w życiu! Zdejmij te zawory! Załóż pogodówkę!

Żartowałem oczywiście 8) :lol:

Najlepszym sposobem na ograniczenie zużycia gazu jest utrzymywanie temperatury w tych pomieszczeniach, które są uzytkowane w innych można obniżyć (tylko bez przesady bo będziesz miał/a problemy z wilgocią) i obniżanie temepratury w całym budynku gdy nikt w nim nie przebywa. Oczywiście nie należy zapominać o ciepłej wodzie bo w domu jednorodzinnym ma ona duzy udział w zuzyciu energii.

To chyba nie tak do końca :roll: Zależy jaki masz kocioł, czy ma on mozliwość zmniejszenia mocy. Do tego przydałby sie programator na ustawienie obniżenia /temp/ w nocy. Cyrkulacja tylko w okreslonych godzinach, lub /jak ktoś pisał/ przy zasieceniu światła w łazience. Trochę prób w ustawieniu temp. wyjścia i powrotu wody na kotle itp. Dopiero wtedy będziesz mógł zauwazyć zmiany w wysokości rachunku za gaz.

Powodzenia

To chyba nie tak do końca :roll: Zależy jaki masz kocioł, czy ma on mozliwość zmniejszenia mocy. Do tego przydałby sie programator na ustawienie obniżenia /temp/ w nocy. Cyrkulacja tylko w okreslonych godzinach, lub /jak ktoś pisał/ przy zasieceniu światła w łazience. Trochę prób w ustawieniu temp. wyjścia i powrotu wody na kotle itp. Dopiero wtedy będziesz mógł zauwazyć zmiany w wysokości rachunku za gaz.

Powodzenia

Pewnie że nie do końca, ale nie chodzi o kocioł a sterownik każdy kocioł da się regulować najwyzej będzie to regulacja dwustawna.

Kanadyjczyku, potrafiłbys modulować moc w moim kotle :o To żeliwny Budrus, stojący, 28kw. Kogo się nie pytałam, to mówił - "nie da się" :roll:

Warto rano je skręcać do min a po południu otwierać?Czy to przynosi jakieś oszczędności?

O to mi chodzi.

Bo popołudniu grzejnik będzie długo otwarty na maxa by wygrzać pomieszczenie.

Pozdrawiam.

Wg mnie nie warto skrecac na maxa ... lepiej w pomieszczeniach nieuzywanych ustawic mala wartosc .. ale jednak aby jakies minimalne cieplo bylo .... zas w pomieszczeniach uzywanych skrecac do jakichs rozsadnych wartosci.

Poza tym ... zainteresuj sie moze czujnikami sterujacymi .. wlacznie z takimi ktore pobieraja dane z zewnatrz i same dostosowuja temp w srodku ..

Moze troszke OFF ... czy to prawda ze gdy mamy zalozony czujnik (dowolny) w mieszkaniu .. ktory odpowiada za utrzymanie jakiejs temp. zalozny 18,5oC ..to gdy temp spadnie i wlaczy sie piec .. to piec bedzie chodzil na MAX tak dlugo az temp przekroczy 18,5oC ???

Jezlei tak ..to czy nie lepiej wylaczac wtedy czujnik i ustawic tak na piecu ..aby temp byl brana z otoczenia pieca i aby byl minimalny plomien przy podgrzewaniu ? ... Generalnie ..lepiej aby piec palil na maksymalnym plomieniu a krocej, czy mniejszy plomien a wolniej ..aby osiagnac taka sama temp ??? Wg mnie ta druga metoda jest tansza ... nie potrafie tego jakos sensownie wytlumaczyc dlaczego .. ale mam takie przeczucie. Co o tym sadzicie ?

Kanadyjczyku, potrafiłbys modulować moc w moim kotle :o To żeliwny Budrus, stojący, 28kw. Kogo się nie pytałam, to mówił - "nie da się" :roll:

I tu też jest pewna nieścisłość modulacja nie zależy bezpośrednio od kotła lecz od rodzaju palnika. Kotłach olejowych bo chyba taki masz nie są montowane palniki modulowane. :cry:

co wy gadacjie po to jest termostat by utrzymac stala temperature

jesli jakiegos pomiesczenia nie uzytkujesz to ustaw na minimum .jesli jednak mieszkasz w innych to trzeba brac pod uwage ze po obnizce trzeba na nowo podgrzac co daje sporo gazu. moze lepiej utrzymywac stala tem niz gazowac. to tak jak z samochodem. jeciesz rowno malo spalasz. pomyslcie o tym

jesli jakiegos pomiesczenia nie uzytkujesz to ustaw na minimum .jesli jednak mieszkasz w innych to trzeba brac pod uwage ze po obnizce trzeba na nowo podgrzac co daje sporo gazu. moze lepiej utrzymywac stala tem niz gazowac. to tak jak z samochodem. jeciesz rowno malo spalasz. pomyslcie o tym

Kocioł gazowy, żeliwny - dlatego nie może mieć palnika modulowanego, a w związku z tym i modulowanej mocy 8)

Kręcenie samymi termostatami, bez dodatkowych działań, nie da odczuwalnej poprawy finansowej.

Czy tak samo będzie jeśli kilka osób będziesz chciał przewieźć kilkoma samochodami pomaluśku, czy jednym szybciej 8) :-? ?

Ilość energii jaką będziesz musiał dostarczyć na podgrzanie pomieszczenia i tak będzie dużo mniejsza niż gdyby pomieszczenia były grzane non stop. Na tym właśnie polega energooszczędność nowoczesnych urządzeń że dostarcza się energii wtedy kiedy jest ona potrzebna.

Poza tym kocioł tym się różni od samochodu, że jego sprawnośc jest najwyższa przy maksymalnym obciążeniu.