Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dniu 12.06.2022 o 01:07, Clouseau napisał:

Na podstawie praktycznych spostrzeżeń i doświadczenia który rekuperator: Thesslagreen AirPack 4 czy reQnet reQ lepiej wybrać?

Przynajmniej "na papierze" z informacji które udało mi się zebrać:

reQnet reQ plusy

+ atrakcyjniejsza cena, na reQnet otrzymałem o około 2000 zł tańszą wycenę od AirPack 4

+ w cenie Thessla Airpack 4 HRV mogę mieć reQnet z wymiennikiem entalpicznym - chociaż do końca mamy wątpliwości czy chcemy ERV.

+ dosyć pozytywne opinie na temat pracy i trybów automatycznych - co do mnie przemawia bo akurat najlepszy rekuperator do dla mnie taki o którego istnieniu można zapomnieć. Rekuperator ma działać w jak najbardziej niezauważalny sposób. Nie chcę recznie zmieniać programów bo akuarat gotuje czy ktoś korzysta z prysznica a tym bardziej nie potrzebuję ogłądać wykresów i analizować czy przez cały rok zoszczędziłem 12 groszy na ogrzewaniu i czy mój rekuperator ma o 1°C lepszą lub gorszą sprawność od rekuperatora szwagra :)

+ Przynajmniej sprawiająca wrażenie ładniejszej i solidniej wykonanej obudowa. Widziałem filmiki, na których w Thessli z zaślepek odpada z czasem biały plastik od styropianu. Pytanie jak to jest w praktyce.

+ wbudowany czujnik CO2 (wiem ze jest umieszczony w reku a nie w pomieszczeniu) ale przynajmniej jest i jest w cenie rekuperatora

+ aplikacjia mobilna w standardzie i brak panelu na ścianie - co dla mnie jest akurat plusem

reQnet reQ minusy

- bolączki wieku dziecięcego (jakie dokładnie nie wiem, takie ogólne spostrzeżenia znalazłem).

- praktycznie brak jakichkolwiek szczegółowych informacji na stronie producenta co dla inwestora jest bardzo dużym minusem bo w sumie nic o produkcie nie wiadomo. Tak skąpa w informacje strona nie budzi wcale zaufania.

- w szczególności brak informacji o zalecanym zakresie temperatur pomieszczenia w którym może pracować rekuperator - nie wiem jak reQnet poradzi sobie na nieogrzewanym strychu.

Thesslagreen AirPack 4 plusy

+ dopracowanie?

+ przystosowany do nieogrzewanych pomieszczeń. wg. strony producenta pracuje nawet w -15°C

+ System QX pozwalający podłączyć od 2 do 10 czujników CO2 w pomieszczeniach ale pewnie cena takiego rozwiązania sprawi że na teorii się skończy. Jeśli dobrze myślę, by takie rozwiązanie miało sens potrzebnych będzie 6 czujników - 2 sypialnie, kuchnia, salon/jadalnia, 2 łazienki. Nie wiem jaka jest cena takiego rozwiązania - jeśli dobrze rozumiem nie jest jeszcze dostępne w sprzedaży. Na chwilę obecną jest to czysta spekulacja ale zgaduję że bedzie to kwota raczej wartości raczej kilku grubych tysięcy więc rozwiązanie lepsze ale tylko w teorii bo co mi po rozwiązaniu na które nie pozwoli budżet.

Thesslagreen AirPack 4 minusy

- moduł do sterowania aplikacją około 1000 zł a sama aplikacja jest podobno niedopracowana

- jeśli dobrze rozumiem, brak pełnego trybu automatycznego co najwyżej praca wg. ustalonego harmonogramu

Inna kwestia to czy warto dokładać do ERV? Powiem szczerze, że mieszkając w bloku jakoś nigdy nie odczuwaliśmy niedogodności związanych z niską wilgotnością. Nigdy nie stosowaliśmy żadnych nawilżaczy a w zimę regularnie i solidnie wietrzymy mieszkanie. Zakładam, że niska wilgotność raczej nam nie przeszkadza.

Za to wręcz przeciwnie, wysoka wilgotność w lato - np. zaduch po krótkiej burzy, zaparowana gorąca łązienka czy wizyta w niewietrzonym i nagrzanym w zimę mieszkaniu gdzie para skrapla się na szybach srawia mocny dyskomfort.

I tak mam wątpliwości czy w lato będziemy korzystali z rekuperacji z powodu wolniejszego wychładzania domu a ERV tylko te wątpliwości powiększa.

Do tego obawiam się, że w nowo wybudowanym domu przez pierwsze sezony wilgoci będzie aż nadmiar a wymiennik ERV nie ułatwi pozbywania się jej, przez co wytrącać będzie się para na oknach.

Na plus ERV to jeśli dobrze rozumiem mniejsze ryzyko zalania strychu z powodu praktycznie braku skroplin do odprowadzenia.

I który w końcu rekuperator wybrałeś? 😧

Co byście obecnie brali z perspektywy czasu i tego co rynek donosi, Thesslagreen AirPack 4 czy reQnet reQ?

Oczywiście rozważamy tylko opcję z ERV. 

https://forum.murator.pl/topic/268905-thessla-green-airpack4-czy-reqnet-req/page/2/#findComment-9136949

• 6 months później...

@Odene
Siemano, wybrales cos tez juz moze? :D Wlasnie stoje przed tym dylematem. Jeszcze myslalem o Zehnder ComfoAir Q450 ERV, ale odnosze wrazenie ze moze byc gorzej z ewentualnym serwisem patrzac na ich strone (Zehnder PL, gdzie nie moge znalezc podstawowych parametrow dal tego reku).

https://forum.murator.pl/topic/268905-thessla-green-airpack4-czy-reqnet-req/page/2/#findComment-9153864