Odene 19.09.2024 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września W dniu 12.06.2022 o 01:07, Clouseau napisał: Na podstawie praktycznych spostrzeżeń i doświadczenia który rekuperator: Thesslagreen AirPack 4 czy reQnet reQ lepiej wybrać? Przynajmniej "na papierze" z informacji które udało mi się zebrać: reQnet reQ plusy + atrakcyjniejsza cena, na reQnet otrzymałem o około 2000 zł tańszą wycenę od AirPack 4 + w cenie Thessla Airpack 4 HRV mogę mieć reQnet z wymiennikiem entalpicznym - chociaż do końca mamy wątpliwości czy chcemy ERV. + dosyć pozytywne opinie na temat pracy i trybów automatycznych - co do mnie przemawia bo akurat najlepszy rekuperator do dla mnie taki o którego istnieniu można zapomnieć. Rekuperator ma działać w jak najbardziej niezauważalny sposób. Nie chcę recznie zmieniać programów bo akuarat gotuje czy ktoś korzysta z prysznica a tym bardziej nie potrzebuję ogłądać wykresów i analizować czy przez cały rok zoszczędziłem 12 groszy na ogrzewaniu i czy mój rekuperator ma o 1°C lepszą lub gorszą sprawność od rekuperatora szwagra + Przynajmniej sprawiająca wrażenie ładniejszej i solidniej wykonanej obudowa. Widziałem filmiki, na których w Thessli z zaślepek odpada z czasem biały plastik od styropianu. Pytanie jak to jest w praktyce. + wbudowany czujnik CO2 (wiem ze jest umieszczony w reku a nie w pomieszczeniu) ale przynajmniej jest i jest w cenie rekuperatora + aplikacjia mobilna w standardzie i brak panelu na ścianie - co dla mnie jest akurat plusem reQnet reQ minusy - bolączki wieku dziecięcego (jakie dokładnie nie wiem, takie ogólne spostrzeżenia znalazłem). - praktycznie brak jakichkolwiek szczegółowych informacji na stronie producenta co dla inwestora jest bardzo dużym minusem bo w sumie nic o produkcie nie wiadomo. Tak skąpa w informacje strona nie budzi wcale zaufania. - w szczególności brak informacji o zalecanym zakresie temperatur pomieszczenia w którym może pracować rekuperator - nie wiem jak reQnet poradzi sobie na nieogrzewanym strychu. Thesslagreen AirPack 4 plusy + dopracowanie? + przystosowany do nieogrzewanych pomieszczeń. wg. strony producenta pracuje nawet w -15°C + System QX pozwalający podłączyć od 2 do 10 czujników CO2 w pomieszczeniach ale pewnie cena takiego rozwiązania sprawi że na teorii się skończy. Jeśli dobrze myślę, by takie rozwiązanie miało sens potrzebnych będzie 6 czujników - 2 sypialnie, kuchnia, salon/jadalnia, 2 łazienki. Nie wiem jaka jest cena takiego rozwiązania - jeśli dobrze rozumiem nie jest jeszcze dostępne w sprzedaży. Na chwilę obecną jest to czysta spekulacja ale zgaduję że bedzie to kwota raczej wartości raczej kilku grubych tysięcy więc rozwiązanie lepsze ale tylko w teorii bo co mi po rozwiązaniu na które nie pozwoli budżet. Thesslagreen AirPack 4 minusy - moduł do sterowania aplikacją około 1000 zł a sama aplikacja jest podobno niedopracowana - jeśli dobrze rozumiem, brak pełnego trybu automatycznego co najwyżej praca wg. ustalonego harmonogramu Inna kwestia to czy warto dokładać do ERV? Powiem szczerze, że mieszkając w bloku jakoś nigdy nie odczuwaliśmy niedogodności związanych z niską wilgotnością. Nigdy nie stosowaliśmy żadnych nawilżaczy a w zimę regularnie i solidnie wietrzymy mieszkanie. Zakładam, że niska wilgotność raczej nam nie przeszkadza. Za to wręcz przeciwnie, wysoka wilgotność w lato - np. zaduch po krótkiej burzy, zaparowana gorąca łązienka czy wizyta w niewietrzonym i nagrzanym w zimę mieszkaniu gdzie para skrapla się na szybach srawia mocny dyskomfort. I tak mam wątpliwości czy w lato będziemy korzystali z rekuperacji z powodu wolniejszego wychładzania domu a ERV tylko te wątpliwości powiększa. Do tego obawiam się, że w nowo wybudowanym domu przez pierwsze sezony wilgoci będzie aż nadmiar a wymiennik ERV nie ułatwi pozbywania się jej, przez co wytrącać będzie się para na oknach. Na plus ERV to jeśli dobrze rozumiem mniejsze ryzyko zalania strychu z powodu praktycznie braku skroplin do odprowadzenia. I który w końcu rekuperator wybrałeś? 😧 Co byście obecnie brali z perspektywy czasu i tego co rynek donosi, Thesslagreen AirPack 4 czy reQnet reQ? Oczywiście rozważamy tylko opcję z ERV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts