Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, na poczatku chciał bym zaznaczyć, że jestem tu nowy, a założyłem konto ponieważ rozpoczynam przygodę z remontem starego domu typu bliźniak. Pierwsza większą robota, która postanowiłem było wykonanie drenażu wokół domu oraz hydroizolacji i termomodernizacji ścian poniżej gruntu. Inwestycja została już w zasadzie zakończona jednak zastanawiam się czy dobrze to zostało wykonane. Po pierwsze nie ma założonej folii kubelkowej na Styrodur , wykonawca mówi że teraz się już nie stosuje takiej folii, po drugie Styrodur na rogach domu nie jest połączony tylko w szczelinach jest zapianowany, czyli niema zamknięcia. Wykonawca twierdzi, że cegła gdzieś musiała odstawac i dlatego tak jest ale to nic nie szkodzi. Po trzecie styrodur nie dolega na sztywno do sciany, gdzieniegdzie sa szczeliny, wykonawca uważa że jak docieplimy powyżej gruntu to się to wszystko połączy i będzie dobrze. Proszę o opinię, co robić ponieważ zbliża się termin płatności i nie wiem co robić. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/268910-hydroizolacja-termomodernizacja/

Folia kubełkowa nie jest hydroizolacją, w tym układzie pełni jedynie funkcję ochrony przed fizycznym uszkodzeniem od naporu gruntu, to warstwa poślizgowa między ścianą a gruntem. Skoro jej nie ma to trudno, nie odkopiesz teraz, bo można dodatkowo coś uszkodzić przy pracach. Ciekawe tyko, jak wykonawca uargumentował to DLACZEGO "foli się teraz już nie stosuje"?

Co do szczelin, to zależy. Przydałyby się zdjęcia do oceny.

https://forum.murator.pl/topic/268910-hydroizolacja-termomodernizacja/#findComment-8008504